ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1:

Το DVD που έχεις στα χέρια σου φτιάχτηκε με πολύ κόπο για να σε βοηθήσει να μελετήσεις περισσότερο τα εκθέματα που βρίσκονται στο μικρό μουσείο του Σχολείου σου. Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις διαβάσεις, ακούσεις και τελειώσεις την εικόνα που βλέπεις πατάς ENTER ή κλικ με το ποντίκι και πηγαίνεις στην επόμενη. Όταν φθάσεις στα περιεχόμενα επιλέγεις τι θα μελετήσεις. Μη βιάζεσαι. Για να τα μάθεις θέλεις υπομονή και καλή διάθεση. Καλή μελέτη.

37ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

37 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ» Ένα μικρό ταξίδι στη μεγάλη Ιστορία της Τέχνης των Αρχαίων Ελλήνων.

Slide 3:

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΝΑΚΑΡΑΚΗ Μαθητή του Σχολείου μας 37 ου Δημοτικού που έφυγε πρόωρα από κοντά μας στις 25 Μαρτίου 2005 Ευγενική χορηγία των: Γονέων Νικήτα και Ευαγγελίας Κανακαράκη Συλλόγου Διδασκόντων σχ. έτους 2004-05 Στυλιανού Ρώσσου Γεωργίου και Αικατερίνης Παρασύρη Βασίλη Πολιτάκη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη Πάρη Παπατσαρούχα Δημήτρη Λυμπερίδη Μανόλη Φραγκιαδουλάκη Μανόλη Ορφανού Συλλόγου Γονέων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΙΜΗ ΤΕΧΝΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1000-700 π.Χ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (700-480 π.Χ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (480-329 π.Χ) ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Αναπαράσταση οικισμών από τους αρχαιότερους της Ευρώπης.:

Αναπαράσταση οικισμών από τους αρχαιότερους της Ευρώπης. Π Ρ Ω Ι Μ Η Τ Ε Χ Ν Η ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 6000 – 3000 π.Χ.

Slide 6:

Αυτά έμαθες σχετικά με την πρώιμη τέχνη Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: 3200 π.Χ-1100 π.Χ. Λαϊκή τέχνη, εύκολα αναγνωρίσιμη, σπουδαίο δημιούργημα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, μοναδική για την εποχή της όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Η πρωτοκυκλαδική περίοδος 3200 – 2000 π.Χ., χαρακτηρίζεται ως «αιώνας της γλυπτικής» για τις Κυκλάδες, ενώ η Μεσοκυκλαδική και Υστεροκυκλαδική περίοδος 2000-1100 π.Χ ως «αιώνας της μεγάλης ζωγραφικής».

Slide 9:

Βιολόσχημο Ειδώλιο 3000 π.Χ.. Είναι μαρμάρινο. Βρέθηκε στην Πάρο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Slide 10:

Ειδώλιο ανδρικής μορφής π . 3200-2700 π.Χ. Μαρμάρινο. Βρέθηκε στην Αμοργό. Κεφάλι αγάλματος 2700-2600 π.Χ.. Μαρμάρινο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών Ειδώλιο γυναικείας μορφής π. 2500 π.Χ. Μαρμάρινο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Slide 11:

«Ο Αυλητής». Ειδώλιο ανδρικής μορφής 2700π.Χ.. Μαρμάρινο. Μουσικός όρθιος παίζει αυλό. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών «Ο εγείρων πρόποσιν». Ειδώλιο ανδρικής μορφής 2700-2600 π.Χ.. Μαρμάρινο. Άγνωστη προέλευση Μουσείο .Κυκλαδικής Τέχνης¨

Slide 12:

Διπλό ειδώλιο. Γυναικείες μορφές π. 2600-2500 π.Χ.. Μαρμάρινο. Βρέθηκε στην Πάρο. Σύμπλεγμα τριών ειδωλίων 2700-2600 π.Χ.. Μαρμάρινο. Δύο ανδρικές και μία γυναικεία μορφή. Άγνωστη προέλευση .

Slide 13:

Στενόμακρη πυξίδα (κοσμηματοθήκη) π. 2700-2300π.Χ.. Είναι Λίθινη, διακοσμημένη με σπειροειδή επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βρέθηκε στη Νάξο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Slide 14:

Πήλινη Ραμφόστομη μαστοπρόχους . (Κυφοπρόχους) π. 1700-1600 π.Χ.. Χαρακτηριστικό δείγμα Κυκλαδικής εικονιστικής αγγειογραφίας με δίχρωμη διακόσμηση. Οι ανάγλυφοι μαστοί στα αγγεία πιθανόν να συμβόλιζαν την γονιμότητα. Από το Ακρωτήρι Θήρας, π. 1700 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ΜΕΣΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2000 – 1600 π.Χ.

Slide 15:

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Η ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Ο ΨΑΡΑΣ

Slide 16:

Αυτά έμαθες σχετικά με τον Κυκλαδικό πολιτισμό Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Slide 17:

Μ Ι Ν Ω Ι Κ Η Κ Ρ Η Τ Η

Slide 18:

ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. π. 2800-1100 π.χ. Ο Σπουδαίος Μινωϊκός Πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Κρήτη την 3η και 2η χιλιετία προ Χριστού και σφράγισε την εποχή του, παρέδωσε στην ανθρωπότητα το τεράστιο και αξιοθαύμαστο δημιούργημα του, τη ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Το πανέμορφο και πολύπλοκο τοπίο του νησιού τροφοδότησε το συναίσθημα και την εκφραστική δύναμη των καλλιτεχνών. Το άγνωστο και το υπερφυσικό πυροδότησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν τα έργα τους με θεία έμπνευση και ελευθερία. Κοινό χαρακτηριστικό της Μινωϊκής Τέχνης είναι ότι ο Μινωίτης δημιουργός διακατέχεται πάντα από μια θρησκευτική διάθεση, καθώς η Μινωϊκή θρησκεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση που γνωρίζει και λατρεύει.

Προανακτορική Περίοδος: 2800-1900 π.Χ. :

Προανακτορική Περίοδος: 2800-1900 π.Χ. Πυξίδα. (Κοσμηματοθήκη). Είναι λίθινη. Εξαιρετικής Κυκλαδικής Τεχνοτροπίας, με χαρακτές γραμμώσεις. Κρητικός σκύλος για λαβή, από Ζάκρο. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Καμαραϊκή Κεραμική. Η ονομασία προέρχεται από το σπήλαιο των Καμαρών (Μεσσαρά) όπου και πρωτοβρέθηκαν .Η τεχνική κατασκευής τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Χρησιμοποιούν τρία χρώματα. Το κεραμιδί και το λευκό, πάνω σε μαύρο (σκούρο) φόντο. Η διακόσμηση είναι νατουραλιστική (ζώα, φυτά, ) ή ζωγραφικό παιγνίδισμα με γραμμές και σπείρες. Με τα ωοκέλυφα αγγεία (που έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα) η Καμαραϊκή τέχνη έφθασε στην τελειότητα.:

Καμαραϊκή Κεραμική. Η ονομασία προέρχεται από το σπήλαιο των Καμαρών (Μεσσαρά) όπου και πρωτοβρέθηκαν .Η τεχνική κατασκευής τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Χρησιμοποιούν τρία χρώματα. Το κεραμιδί και το λευκό, πάνω σε μαύρο (σκούρο) φόντο. Η διακόσμηση είναι νατουραλιστική (ζώα, φυτά, ) ή ζωγραφικό παιγνίδισμα με γραμμές και σπείρες. Με τα ωοκέλυφα αγγεία (που έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα) η Καμαραϊκή τέχνη έφθασε στην τελειότητα. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ. 1900-1700π.Χ. ¨Ιερογλυφική γραφή¨. Εμφάνιση της Γραμμικής Α΄ ΡΑΜΦΟΣΤΟΜΗ ΠΡΟΧΟΥΣ ΩΟΚΕΛΥΦΗ ΚΟΥΠΑ

Slide 21:

Πήλινος Δίσκος της Φαιστού. 1700-1600π.Χ. Βρέθηκε στη Φαιστό το 1908. Είναι το σπουδαιότερο δείγμα ιερογλυφικής γραφής. Αποτελεί την αρχαιότερη εφεύρεση της τυπογραφίας. Δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Επικρατεί η άποψη ότι πρόκειτα για ύμνο στη θεότητα . ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Slide 22:

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ. 1700-1400 π.Χ. ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΙΑΣ. Τελειοποιείται Γραμμική Γραφή Α.

Slide 23:

Αποθηκευτικός Πίθος . Τεράστια αποθηκευτικά πιθάρια (ύψος μέχρι και 1,5 μέτρα). Δύσκολη διαδικασία κατασκευής, η οποία διατηρείται ακόμη και σήμερα.

Slide 24:

Σείστρο. Μουσικό όργανο, με τελε - τουργικό χαρακτήρα(αγγείο θεριστών). Η κούφια λαβή του λειτουργεί ως αντηχείο. Ίσως και κουδουνίστρα. Από Αρχάνες.

Slide 25:

Πήλινη Πρόχους με σπείρες. Οι σπείρες έδιναν κίνηση και ανάλαφρη αίσθηση. Ίσως συμβόλιζαν την αιωνιότητα της ζωής. Από Μύρτο Ιεράπετρας

Slide 26:

Πήλινη Κάλαθος φυτικού ρυθμού. 1500 π.Χ. Με απλές, λιτές γραμμές απει - κονίζεται με ζωντάνια το φυτικό βασίλειο. Από Κνωσό.

Slide 27:

Πήλινο Ρυτό θαλάσσιου ρυθμού. 1500 π.Χ Σπονδικό αγγείο υψηλής τέχνης, διακοσμημένο αρμονικά με θα - λάσσια έμβια όντα και βράχους. (Τα ρυτά είχαν στόμιο στη κορυφή για να γεμίζουν και τρυπούλα στον πάτο για να ραντίζουν αγίασμα).

Slide 28:

Πήλινο φλασκί θαλάσσιου ρυθμού. π. 1500π.Χ. Το Μινωϊκό χταπόδι, στη φυσική του κατοικία, με κίνηση, ζωντάνια και λεπτομέρειες, προσομοιάζει με το πραγματικό, απλώνεται σ’ ολόκληρη την επιφάνεια του αγγείου και προκαλεί αίσθηση ελεύθερης έκφρασης. Από Παλαίκαστρο. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Slide 29:

Μητέρα Θεά : Η δημιουργική δύναμη της φύσης. Δεν πεθαίνει ποτέ Νεαρός θεός : Το γονιμοποιό στοιχείο της φύσης. Πεθαίνει και ξαναγεννιέται κάθε χρόνο. Ιερός Γάμος: Η ετήσια ένωση της μητέρας θεάς φύσης με το νεαρό γονιμοποιό θεό

Slide 30:

«Μικρή θεά των ΄Οφεων». Μητέρα θεά. π. 1600 π.Χ. Ειδώλιο από φαγεντιανή (λευκός πηλός). Κνωσός (Ιερό θησαυρο - φυλάκιο) Προσωποποίηση της φύσης. Ίσως η νεαρή θεά της βλάστησης. Μόνο το στήθος προβάλλει γυμνό και τονίζει το γυναικείο - μητρικό χαρακτήρα της θεάς. Το φίδι σύμβολο υπο - χθόνιο, «αγαθό στοιχειό» που προστατεύει το σπίτι. Δύναμη από τα τεράστια, εκφραστικά, αυστηρά, μάτια. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Slide 31:

Μινώταυρος Η προελληνική θεότητα βουκέφαλος (ταύρος – άνθρωπος) γίνεται Μινώταυρος (Μίνως – ταύρος) και λατρεύεται από τους Μινωίτες. Του αποδίδεται το επίθετο Αστέριος. Τελικά εξελίσσεται, στον ελληνικό Αστέριο Δία.

Slide 32:

Οκτώσχημη ασπίδα. Κατασκευαζόταν από δέρμα ταύρου και είχε μαγική – προφυλακτική αξία. Βρέθηκαν μικρά φυλακτά. Τη συναντούμε και στις Μυκήνες. Κνωσός. Μουσείο Ηρακλείου¨. Διπλός πέλεκυς (Λάβρυς). Λατρευτικό σύμβολο υπερφυσικής δύναμης. Ιερά Κέρατα. Κύριο λατρευτικό αντικείμενο. Συμβολίζει τα κέρατα του ιερού ταύρου.

Slide 33:

ΙΕΡΟ ΔΕΝΔΡΟ- ΔΕΝΔΡΟΛΑΤΡΕΙΑ

Slide 34:

Χρυσός σφραγιστικός δακτύλιος. 1600-1400π.Χ. Σκηνή λατρείας (δενδρολατρεία). Θαυμαστά έργα χρυσοχοϊας δημιουργούνται στη Κρήτη, αλυσίδες, περιδέραια με χάνδρες, δαχτυλίδια, διαδήματα, διπλοί πέλεκυς, σκουλαρίκια και χαρακτηριστικό και πασίγνωστο κόσμημα «οι μέλισσες» των Μαλλίων 1700 π.Χ.

Slide 35:

Κωνικό Ρυτό από μαύρο στεατίτη. π. 1550 π.Χ. Από την έπαυλη της Αγίας Τριάδας ύψος 46,5 εκ., ανάγλυφη παράσταση αγώνων σε ζώνες. Πρώτη ζώνη πυγμαχία, δεύτερη ταυροκαθάψια, Τρίτη και τέταρτη πάλη κυρίως με κρανοφόρους. Θεωρείται από τα λαμπρότερα έργα Μιν. Τέχνης. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨ Ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής από μαύρο στεατίτη. 1550-1500 π.Χ. Κέρατα επιχρυσωμένα, μάτια από ορεία κρύσταλλο, ρύγχος με ένθετο όστρακο. Ηταν Ρυτό,που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για προσφορά αίματος από τον θυσιασμένο ταύρο. Κνωσός. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Slide 36:

«Αγγείο των θεριστών», από μαύρο στεατίτη. 1550-1500π.Χ. Βρέθηκε στην έπαυλη της Αγίας Τριάδας Αριστούργημα της Μιν. Τέχνης. Θρησκευτική πομπή θεριστών, με επικεφαλής τον άρχοντα- ιερέα που παρελαύνουν και τραγουδούν ζωηρά με συνοδεία σείστρου.

Slide 37:

Ταυροκαθάψια. Το πιο επικίνδυνο αγώνισμα, η πάλη του ανθρώπου με το ιερό ζώο. (Ανάρτηση από τα κέρατα του ταύρου, απότομη εκτίναξη, κυβίστημα στον αέρα πάνω στη ράχη του ζώου και κατέβασμα).Συνδιαζόταν με την αναγέννηση της φύσης και γινόταν την άνοιξη. Λάμβαναν μέρος και γυναίκες .

Slide 38:

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Slide 39:

Μέρος των νοτίων προπυλαίων του ανακτόρου της Κνωσού. Διακόσμηση εισόδου με ρυτοφόρους. Βόρεια πύλη εισόδου του ανακτόρου της Κνωσού. Σ’ αυτήν κατέληγε ο δρόμος από το λιμάνι. Διακοσμημένη με ανάγλυφη τοιχογραφία ταύρου

Slide 40:

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο «Πρίγκιπας με τα Κρίνα», 1550 π.Χ Ανάγλυφη τοιχογραφία. Ο Βασιλιάς Αρχιερέας παριστάνεται σχηματοποιημένος αλλά ολοζώντανος.:

Ο «Πρίγκιπας με τα Κρίνα», 1550 π.Χ Ανάγλυφη τοιχογραφία. Ο Βασιλιάς Αρχιερέας παριστάνεται σχηματοποιημένος αλλά ολοζώντανος.

Η « Παριζιάνα», 1450 π.Χ. Ιέρεια θεότητας, τμήμα τοιχογραφίας τελετουργικής πομπής, εντυπωσιάζει με τη ζωντάνια της έκφρασής της.:

Η « Παριζιάνα», 1450 π.Χ . Ιέρεια θεότητας, τμήμα τοιχογραφίας τελετουργικής πομπής, εντυπωσιάζει με τη ζωντάνια της έκφρασής της.

Τα δελφίνια. Δελφίνια και άλλα μικρότερα ψάρια, ένα θαλάσσιο τοπίο όλο ζωή, κοσμούν το Μέγαρο της Βασίλισσας.:

Τα δελφίνια. Δελφίνια και άλλα μικρότερα ψάρια, ένα θαλάσσιο τοπίο όλο ζωή, κοσμούν το Μέγαρο της Βασίλισσας.

«Ταυρομαχία», 1500 π.Χ. Οι τέλειες καμπύλες γραμμές αποδίδουν στις μορφές ζωντάνια και κίνηση.:

«Ταυρομαχία», 1500 π.Χ. Οι τέλειες καμπύλες γραμμές αποδίδουν στις μορφές ζωντάνια και κίνηση.

Οι «Γαλάζιες κυρίες» Τοιχογραφία σε γαλάζιο βάθος, θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα Μινωϊκής ζωγραφικής.:

Οι «Γαλάζιες κυρίες» Τοιχογραφία σε γαλάζιο βάθος, θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα Μινωϊκής ζωγραφικής.

Slide 46:

ΚΡΗΤΟ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1400- 1100 π.Χ Οι Αχαιοί εισβάλλουν στην Κρήτη. Οι Μυκηναίοι άρχοντες εγκαθίστανται στην Κνωσό. Η αυστηρότητα των Μυκηναίων επηρεάζει το χαρούμενο, ζωντανό πνεύμα των Μινωϊτών και στην τέχνη. Έτσι δημιουργείται ο λεγόμενος «Ανακτορικός ρυθμός». Γραφή Γραμμική Β. Είναι η Μυκηναϊκή γραφή η πρώτη γραφή της Ελληνικής γλώσσας.

Ψευδόστομος αμφορέας ( με χταπόδι Μυκηναϊκού τύπου). Μετά την Μυκηναική επικράτηση,παρατηρείται έντονη σχηματοποίηση, τυποποίηση και υπεραπλούστευση των Μινωικών μοτίβων διακόσμησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χταπόδι ,που δεν έχει πια φυσιοκρατική μορφή, ούτε και απεικονίζεται μέσα στο φυσικό του περιβάλλον.:

Ψευδόστομος αμφορέας ( με χταπόδι Μυκηναϊκού τύπου). Μετά την Μυκηναική επικράτηση,παρατηρείται έντονη σχηματοποίηση, τυποποίηση και υπεραπλούστευση των Μινωικών μοτίβων διακόσμησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χταπόδι ,που δεν έχει πια φυσιοκρατική μορφή, ούτε και απεικονίζεται μέσα στο φυσικό του περιβάλλον.

Slide 48:

ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

Slide 49:

Πήλινο σύμπλεγμα γυναικείου τελετουργικού χορού. 1350-1100 π.Χ. Η γυναίκα στο μέσον παίζει λύρα, και οι τρείς γύρω της χορεύουν. Η λιτότητα του Μυκηναϊκού πνεύματος είναι εμφανής. Σύνολο που εκφράζει με ευγένεια και ελευθερία τη χαρά της ζωής. Παλαίκαστρο. ¨Μουσείο Ηρακλείου¨.

Slide 50:

ΥΠΟΜΙΝΩΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1150 – 1000 π.Χ.

Arthur Evans :

Arthur Evans ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ Μίνως Καλοκαιρινός

Slide 53:

Αυτά έμαθες σχετικά με τη Μινωική εποχή Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Slide 54:

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1600 – 1100 π.Χ

ΕΡΙΚΟΣ ΣΛΗΜΑΝ:

ΕΡΙΚΟΣ ΣΛΗΜΑΝ

Slide 59:

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΥΧΡΗΣΕΣ ΜΥΚΗΝΕΣ. 1600-1100 π.Χ Ο Μυκηναϊκός είναι ο πρώτος πολιτισμός που αναπτύχηκε από Έλληνες στον κύριο ιστορικό χώρο. Η Μυκηναϊκή τέχνη είναι παιδί της Μινωϊκής. Η επίδραση της Κρήτης υπήρξε ισχυρή και άμεση. Δεν αφομοιώθηκε όμως επακριβώς, και στο τέλος του 15ου αιώνα η Μυκηναϊκή τέχνη έχει αποκτήσει τη δική της προσωπικότητα και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Η τέχνη απηχεί τον πολεμικό και αγωνιστικό χαρακτήρα των Μυκηναίων και χαρακτηρίζεται από : αγωνιστική διάθεση στην θεματολογία, αδρότητα, συμμετρία, και λιτότητα των διακοσμητικών στοιχείων. Σε αντίθεση με τη Μινωϊκή που τη χαρακτηρίζουν οι φυσιοκρατικές τάσεις, η ελευθερία της σύνθεσης και η ήμερη θεματολογία.

«Ο Κρατήρας των πολεμιστών». 1200-1100 π.Χ Αγγείο εικονιστικού ρυθμού, ύψους 41 εκ.! Βρέθηκε στις Μυκήνες. Είναι το λαμπρότερο δείγμα Μυκηναϊκής κεραμικής του 12ου αιώνα. Έχει διπλές λαβές σε σχήμα βουκρανίου (δηλώνει κεφάλι ζώου). Είναι αφηγηματικό. Από τη μία πλευρά γυναικεία μορφή αποχαιρετά έξι πολεμιστές που προχωρούν στη σειρά, φέρουν κράνη, θώρακες, ασπίδες, κνημίδες και δόρατα (Μυκηναίοι). Από την άλλη σειρά πολεμιστών με διαφορετικά κράνη, ντυμένοι άναρχα βαδίζουν προς τη μάχη με υψωμένα τα δόρατα (βάρβαροι). ¨Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών¨.:

«Ο Κρατήρας των πολεμιστών». 1200-1100 π.Χ Αγγείο εικονιστικού ρυθμού, ύψους 41 εκ.! Βρέθηκε στις Μυκήνες. Είναι το λαμπρότερο δείγμα Μυκηναϊκής κεραμικής του 12ου αιώνα. Έχει διπλές λαβές σε σχήμα βουκρανίου (δηλώνει κεφάλι ζώου). Είναι αφηγηματικό. Από τη μία πλευρά γυναικεία μορφή αποχαιρετά έξι πολεμιστές που προχωρούν στη σειρά, φέρουν κράνη, θώρακες, ασπίδες, κνημίδες και δόρατα (Μυκηναίοι). Από την άλλη σειρά πολεμιστών με διαφορετικά κράνη, ντυμένοι άναρχα βαδίζουν προς τη μάχη με υψωμένα τα δόρατα (βάρβαροι). ¨Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών¨.

Τετράωτος αμφορέας. π. 1400 π.Χ. Εικονιστικού ρυθμού. Βρέθηκε στις Μυκήνες. Μινωϊκή λεπτότητα, ευαισθησία στη φύση.:

Τετράωτος αμφορέας. π. 1400 π.Χ. Εικονιστικού ρυθμού. Βρέθηκε στις Μυκήνες. Μινωϊκή λεπτότητα, ευαισθησία στη φύση.

Κρατηροειδής Μυκηναϊκός αμφορέας. Βρέθηκε στο Ναύπλιο. Το άρμα είναι καθαρά Μυκηναϊκό μοτίβο.:

Κρατηροειδής Μυκηναϊκός αμφορέας. Βρέθηκε στο Ναύπλιο. Το άρμα είναι καθαρά Μυκηναϊκό μοτίβο.

Εφυραϊκή κύλικα. Χαρακτηριστικό αγγείο. Δείγμα λεπτότητας της Μυκηναϊκής κεραμικής. Πρωτοκατασκευάστηκαν στην αρχαία πόλη Εφύρα δίπλα στη αρχαία Κόρινθο.:

Εφυραϊκή κύλικα. Χαρακτηριστικό αγγείο. Δείγμα λεπτότητας της Μυκηναϊκής κεραμικής. Πρωτοκατασκευάστηκαν στην αρχαία πόλη Εφύρα δίπλα στη αρχαία Κόρινθο.

Μυκηναϊκή κωδωνόσχημη κούκλα. Η πηγή έμπνευσης για τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 2004. :

Μυκηναϊκή κωδωνόσχημη κούκλα. Η πηγή έμπνευσης για τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 2004.

Ειδώλιο κουλουριασμένου φιδιού. Το φίδι ισχυρό σύμβολο στη Μυκηναϊκή θρησκεία όπως και στη Μινωϊκή ¨Μουσείο Μυκηνών¨:

Ειδώλιο κουλουριασμένου φιδιού. Το φίδι ισχυρό σύμβολο στη Μυκηναϊκή θρησκεία όπως και στη Μινωϊκή ¨Μουσείο Μυκηνών¨

Μικρός κρατήρας με ταύρο. Ιερό σύμβολο ο ταύρος και στις Μυκήνες.:

Μικρός κρατήρας με ταύρο. Ιερό σύμβολο ο ταύρος και στις Μυκήνες.

Χρυσή προσωπίδα γνωστή ως «προσωπίδα του Αγαμέμνωνα» 16ο αιώνα π.Χ.:

Χρυσή προσωπίδα γνωστή ως «προσωπίδα του Αγαμέμνωνα» 16 ο αιώνα π.Χ. Χρυσή κύλικα 15 ου αιων. π.Χ Σφενδόνη χρυσού δακτυλιδιού – σφραγίδα 1500 π.Χ.

Slide 68:

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ Μ Υ Κ Η Ν Α Ι Α

Slide 69:

Η Π Υ Λ Η Τ Ω Ν Λ Ε Ο Ν Τ Ω Ν

Slide 70:

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός είναι η ρίζα του Ελληνικού πολιτισμού που ανθεί αργότερα

Slide 71:

Αυτά έμαθες σχετικά με το Μυκηναϊκό πολιτισμό Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Slide 72:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1000-700 π.Χ Εποχή του Ομήρου (επική ποίηση) Εποχή του Ησίοδου (Διδακτική ποίηση) Η Υστερο-μυκηναϊκή τέχνη μετεξελίσσεται ομαλά στη Γεωμετρική. Στο Γεωμετρικό ρυθμό κυριαρχούν διάκοσμοι αγγείων με κύκλους, σπείρες, μαιάνδρους, ίππους, σχέδια παρατεταγμένα συμμετρικά, τέλεια!. Αγγεία, αλλά και εικονιστικές συνθέσεις που ιστορούν ανθρώπινες πράξεις.

Slide 73:

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Slide 74:

Το 700 π.Χ. το Ελληνικό Έθνος αποτελεί πια μια πραγματικότητα….

Slide 75:

Αυτά έμαθες σχετικά με τη Γεωμετρική περίοδο Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Slide 76:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (700-480 π.Χ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (480-329 π.Χ) Τα αρχαία Ελληνικά αγγεία παρέχουν πλήθος πληροφοριών για την αρχαία Ελληνική κοινωνία και γενικότερα τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικότερες από τα κείμενα. Αποκαλύπτουν τη δημόσια ζωή, τη θρησκεία, τις μυθολογικές δοξα - σίες , την τέχνη, το λόγο, το θέατρο, τη ποίηση, τον ιδιωτικό βίο, τις καθημερινές ενασχολήσεις των ατόμων, την εργασία, τα επαγγέλ - ματα, την παραγωγή υλικών αγαθών, την κατοικία, τα έπιπλα, τον περίγυρο, τη διατροφή, την ενδυμασία, τον καλλωπισμό, την ψυχα - γωγία, τη λαϊκή παράδοση τα ήθη και τα έθιμα, τα αθλήματα, τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο και ότι άλλο αφορά στον τρόπο ζωής της εποχής .

Μελανόμορφος ρυθμός- μελανόμορφα αγγεία. Γύρω στο 625 π.Χ Οι μορφές καλύπτονται από στιλπνό μαύρο χρώμα ενώ η υπόλοιπη επιφά-νεια διατηρεί το κόκκινο χρώμα του πη-λού. Οι λεπτομέρειες (μάτια, μαλλιά κλπ) γίνονται με χάραξη ενώ διάφορα μέρη διακρίνονται με βαθυκόκκινο, με-νεξεδί ή λευκό χρώμα. Σπουδαίοι αγγειοπλάστες και ζωγρά-φοι. Σπουδαιότερος όλων ο Εξηκίας. Έφθασε σε τέτοια κορυφή τα έργα του που κάποιος άλλος άξιος ζωγρά-φος για να αποφύγει τη μίμηση έπρεπε να βρεί άλλη τεχνική. Αυτός ήταν ο Ανδοκίδης που μάλλον εργαζόταν στο εργαστήριο του Εζηκία. Ανακάλυψε τον Ερυθρόμορφο ρυθμό.:

Μελανόμορφος ρυθμός- μελανόμορφα αγγεία. Γύρω στο 625 π.Χ Οι μορφές καλύπτονται από στιλπνό μαύρο χρώμα ενώ η υπόλοιπη επιφά-νεια διατηρεί το κόκκινο χρώμα του πη-λού. Οι λεπτομέρειες (μάτια, μαλλιά κλπ) γίνονται με χάραξη ενώ διάφορα μέρη διακρίνονται με βαθυκόκκινο, με-νεξεδί ή λευκό χρώμα. Σπουδαίοι αγγειοπλάστες και ζωγρά-φοι. Σπουδαιότερος όλων ο Εξηκίας . Έφθασε σε τέτοια κορυφή τα έργα του που κάποιος άλλος άξιος ζωγρά-φος για να αποφύγει τη μίμηση έπρεπε να βρεί άλλη τεχνική. Αυτός ήταν ο Ανδοκίδης που μάλλον εργαζόταν στο εργαστήριο του Εζηκία. Ανακάλυψε τον Ερυθρόμορφο ρυθμό. ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΗ ΟΙΝΟΧΟΗ

Ερυθρόμορφος ρυθμός- Ερυθρόμορφα αγγεία. Οι μορφές κρατούν το χρώμα του πηλού και το φόντο γεμίζει με μαύρο. Η τεχνική αυτή άνοιξε λαμπρούς ορίζοντες στους Αθηναίους τεχνίτες. Η χρησιμοποίηση της γραμμής βοήθησε να φτιαχτούν σύνθετα σπουδαία έργα που κοσμούν τα μουσεία του κόσμου και θαυμάζονται απ’ όλη την ανθρωπότητα.:

Ερυθρόμορφος ρυθμός- Ερυθρόμορφα αγγεία. Οι μορφές κρατούν το χρώμα του πηλού και το φόντο γεμίζει με μαύρο. Η τεχνική αυτή άνοιξε λαμπρούς ορίζοντες στους Αθηναίους τεχνίτες. Η χρησιμοποίηση της γραμμής βοήθησε να φτιαχτούν σύνθετα σπουδαία έργα που κοσμούν τα μουσεία του κόσμου και θαυμάζονται απ’ όλη την ανθρωπότητα.

Κλασσικός αμφορέας. Κατασκευασμένος και διακοσμημένος με την αρχαία τεχνική. Έχει την υφή του αυθεντι-κού.:

Κλασσικός αμφορέας. Κατασκευασμένος και διακοσμημένος με την αρχαία τεχνική. Έχει την υφή του αυθεντι-κού.

Ερυθρόμορφη λήκυθος. Αθλητής προγυμνάζεται.:

Ερυθρόμορφη λήκυθος . Αθλητής προγυμνάζεται.

Ερυθρόμορφη Κύλικα. Αγγειοπλάστης επί το έργον.:

Ερυθρόμορφη Κύλικα. Αγγειοπλάστης επί το έργον.

Μπρούτζινη περικεφαλαία Κορινθιακού τύπου.:

Μπρούτζινη περικεφαλαία Κορινθιακού τύπου. Περικεφαλαία.

Θεά Αθηνά.:

Θεά Αθηνά.

Slide 84:

ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΥΠΤΑ. Από το 700π.Χ ως το τέλος της χιλιετίας η μεγάλη γλυπτική τέχνη γεννιέται και εξελίσσεται στην Ελλάδα για να φθάσει στη κορυφή της ανθρώπινης δημιουργίας. Ξεκινώντας τον 7 ο αιώνα με τη Δαιδαλική γλυπτική που έχει πατρίδα της την Κρήτη και επιρροές από την Ανατολή, οι καλλιτέχνες βαδίζουν το δρόμο της αθανασίας δημιουργούν για 1000 περίπου χρόνια και παραδίδουν στην ανθρωπότητα θησαυρούς τέχνης Η μικρογλυπτική των Κυκλάδων και της Κρήτης που γνωρίσαμε γίνεται η μεγάλη γλυπτική της Αρχαϊκής περιόδου, των Κλασσικών και των Ελληνιστικών χρόνων.

Slide 85:

Κούρος της Αναβύσσου. «Ο Κρόισος». 539 π.Χ. Επιτάφιο άγαλμα. Μάρμαρο Πάρου. Ύψος 1,94 μ. Εξελιγμένη μορφή Κούρου, σχεδόν στα μέτρα των θνητών, φυσική απόδοση μυών, κίνηση στα χέρια και στα πόδια. (Είχε πριονιστεί σε δυο κομμάτια, είχε φυγαδευτεί στο Παρίσι. Ευτυχώς επαναπατρίστηκε). Κούροι γυμνοί – Κόρες ντυμένες. ¨Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών¨.

Slide 86:

Δισκοβόλος, έργο του Μύρωνα. 450 π.Χ Το παρόν είναι ρωμαϊκό αντί- γραφο γνωστό ως δισκοβόλος του Lancelloti . Ρώμη. Αποτυπώνει τη στιγμή του αθλητή, πριν συστραφεί περί τον άξονά του. Η υπερένταση της στιγμής εκφράζεται με τους τεντωμένους μύες. Το πρόσωπο αντίθετα είναι γαλήνιο, συγκεντρωμένος ο νους στην επίτευξη του στόχου. Στο έργο του Μύρωνα δεν υπήρχε ο κορμός του δένδρου.

Slide 87:

Καρυάτιδες 416 π.Χ Ερεχθείο Μάρμαρο. Ύψος 2,31 μ. Λονδίνο. Έξι κόρες υποβάσταζαν στο κεφάλι τους αντί κιόνων τη στέγη του Ερεχθείου. Έργο του εργαστηρίου του Αλκαμένη, μαθητή και συνεργάτη του Φειδία.

Slide 88:

«Καιρός» Ανάγλυφο 336- 334 π.Χ. Ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο χάλκινο άγαλμα του Λυσίππου, Τορίνο. Ο καιρός, η ευνοϊκή στιγμή» φαλακρός στο πίσω μέρος της κεφαλής, με φτερά στην πλάτη και στα πόδια, κρατεί ζυγαριά που ισορροπεί στη κόψη του ξυραφιού(επί ξυ- ρού ακμής).

Slide 89:

Ερμής του Πραξιτέλη (Κεφάλι).π. 330 π.Χ. Ολόκληρο το άγαλμα είχε ύψος 2,13 μ. Το περιγράφει ο περιηγητής Παυσανίας. Το είδε στημένο στο Ιερό της Ολυμπίας και αναφέρει ότι είναι «τέχνη Πραξιτέλη». Ολόσωμος Ερμής ακουμπι- σμένος σε κορμό δένδρου κρατεί στο αριστερό χέρι το νεογέννητο Διόνυσο και στο δεξί ίσως σταφύλι. Βρίσκεται ανασκευασμένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Slide 90:

Η Νίκη της Σαμοθράκης 190-180π.Χ. Μάρμαρο Πάρου.Ύψος 2,45μ. Προσφιλής θεά των Ελλήνων η Νίκη συμβολίζει το πάθος για τον αγώνα σ’ όλους τους τομείς της ζωής.Στημένο στην πρώρα πλοίου, με τα φτερά ανοιγμένα. ¨Μουσείο Λούβρου Παρίσι¨.

Slide 91:

Αφροδίτη της Μήλου 150-125 π.Χ. Μάρμαρο Πάρου. Ύψος 2,02 μ. Με στοιχεία της κλασικής και της Ελληνιστικής περι- όδου, είναι ένα από τα δη- μοφιλέστερα αριστουργή- ματα της Ελληνικής τέχνης. Βρέθηκε στη Μήλο το 1820. Γλύπτης αναγράφεται ο (Αγής)ανδρος ή (Αλέξ) ανδρος. Βρέθηκαν τμήματα από χέρια, και το αριστερό άκρο να κρατάει ένα μήλο. ¨Μουσείο Λούβρου Παρίσι¨.

Slide 92:

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο άνθρωπος της Νεολιθικής εποχής ένοιωσε την ανάγκη της ΤΕΧΝΗΣ ως μέσον έκφρασης και πήρε στα χέρια του τη σκυτάλη της δημιουργίας. Ξεκίνησε μια σκυταλοδρομία μέσα στους αιώνες. Η μια περίοδος παρέδιδε στην άλλη με συνέπεια, σεβασμό και συνέχεια. Η αρχαία Ελληνική Τέχνη έφθασε στην κορύφωση εκεί και τότε που το ανθρώπινο πνεύμα αποθεώθηκε με την ποίηση, το θέατρο, την Αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, την Ιατρική, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτό είναι το θαύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού , η μεγάλη μας κληρονομιά.

Slide 93:

Ως Έλληνες έχουμε καθήκον να γνωρίζουμε να σεβόμαστε να συνεχίζουμε…..

Slide 94:

Αυτά έμαθες σχετικά με την Αρχαϊκή περίοδο Κάνε κλίκ στο ΦΟΙΒΟ για να επιστρέψεις στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Slide 95:

Πηγές - Βιβλιογραφία. 1 . Ελληνική Τέχνη Μιχ. Τιβέριος. Εκδοτική Αθηνών 2 . Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών 3 . Μινωϊκός Πολιτισμός. Στυλιανού Αλεξίου. 4 . Κνωσός ο Μινωϊκός Πολιτισμός. Σωσώ – Λογιάδου Πλάτωνος 5 . Μυκήνες. Έλσης Σπαθάρη

Slide 96:

Τα εκθέματα κατασκευάστηκαν από τους: Γεώργιο & Αικατερίνη Παρασύρη. Βασίλειο Πολιτάκη. Στέλιο Δεδελετάκη. Γιάννη Δεδελετάκη. Μυρτώ Πολιτάκη. Αφοί Σεμιτέκολο. Χριστόφορο Σκλαβενίτη. Αριστοτέλη Ζήσιμο. Γιάννη Κελεσή

Slide 97:

Αγαπητό μας παιδί, Αν έχεις απορίες μπορείς να ρωτήσεις το δάσκαλό σου , τους γονείς σου, ή να ψάξεις μόνος σου να μάθεις. Η μια γνώση θα φέρνει την άλλη και καθώς μεγαλώνεις, μαθαίνοντας διαρκώς, θα γίνεις ένας καλός πολίτης που θα ξέρει καλά την Ιστορία του. Και αυτό σίγουρα θα σε κάνει πιο σπουδαίο. Εμείς, σου δώσαμε μια άκρη του κουβαριού. Αν εσύ βρεις ενδιαφέρον, σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο από εμάς, που θα είμαστε ευτυχείς, γιατί τότε θα έχομε πετύχει το στόχο μας.

Slide 98:

Αυτό το DVD επιμελήθηκαν: Κείμενα - αφήγηση: Εργαζάκη Φιλίππου Φωτούλα, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Τεχνική φροντίδα – επεξεργασία: Ορφανός Γιάννης, Διευθυντής του Σχολείου ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΑΪΟΣ 2007

authorStream Live Help