Literatura Moderna (segles XVI, XVII i XVIII)

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

LITERATURA DELS SEGLES XVI, XVII i XVIII:

LITERATURA DELS SEGLES XVI, XVII i XVIII Durant el s. XVI la literatura culta decreix en quantitat , qualitat i originalitat al mateix temps que la literatura castellana apareix representant la modernitat i n’augmenta la producció i l’edició . Aquesta decadència va afectar la literatura culta , però no la literatura de caràcter popular , molt vigorosa, ni a l’ús de la llengua , la qual va seguir sent oficial fins al s. XVIII.

CAUSES SEGLE XV:

CAUSES SEGLE XV 1410. Mort Martí I l’humà sense descendència. Al 1412 es celebra el compromís de casp. S’elegeix a Ferran d’Antequera com a rei, aquest rei pertany a la dinastia castellana dels Trastàmara. 1474, Unió de les cases reials de Castella i Aragó, amb el matrimoni d’Isabel i Ferran. Desapareix la cort reial pròpia de la Corona d’Aragó. 1492, Descobriment d’Amèrica: s’obre una important ruta comercial a l’Atlàntic de la qual queden exclosos els territoris catalans.

SEGLE XVI:

SEGLE XVI 1556-1598: regnat de Felip II, regressió ideològica i tancament d’Espanya.

SEGLE XVII:

SEGLE XVII 1640-1652: guerra dels Segadors (revolta popular contra els terços de l’exèrcit reial) 1659: Tractat dels Pirineus, el Rosselló, el Conflent i una part de la Cerdanya passen a dependre de França.

SEGLE XVIII:

SEGLE XVIII 1700-1714: Guerra de Successió, adveniment de la dinastia borbònica a la corona espanyola. 1716: Decret de Nova Planta del Principat de Catalunya.

CONSEQÜÈNCIES:

CONSEQÜÈNCIES Castellanització de l’aristocràcia dels antics territoris de la Corona d’Aragó.  Pèrdua del poder de la burgesia catalana, afeblida per les guerres i les crisis econòmiques.  Utilització del castellà en la literatura culta.  Pèrdua de la consciència d’unitat entre els diferents territoris de parla catalana.

CARACTERÍSTIQUES:

CARACTERÍSTIQUES Imitació dels grans autors castellans (Garcilaso, Góngora i Quevedo)  Influència de la figura d’Ausiàs March que es torna a posar de moda entre els nostres escriptors.  Presència de castellanismes i dialectalismes.  Imitació de formes mètriques pròpies de la poesia castellana.

LITERATURA CULTA:

LITERATURA CULTA SEGLE XVI RENAIXEMENT SEGLE XVI BARROC SEGLE XVIII IL·LUSTRACIÓ

RENAIXEMENT CARACTERÍSTIQUES:

RENAIXEMENT CARACTERÍSTIQUES És la generalització a tot Europa de l’esperit humanista dels segles XIV i XV.  Una visió més humanitzada ( antropocèntrica) del món es reflecteix en la literatura amb l’equilibri i l’harmonia clàssics, el vitalisme i l’alegria de viure.  Els renaixentistes van valorar la inspiració popular i la van elevar a la categoria de literatura culta: estil senzill, planer, formes mètriques de tradició popular, temàtica festiva…

AUTORS:

AUTORS Destaca Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa de Cristòfor Despuig , on l’autor fa una defensa a ultrança de l’ús culte de la llengua catalana . POETES: Joan Pujol Pere Serafí (Va suposar una certa renovació de la poesia amb influència italiana) Joan Timoneda (Flor d’enamorats , és una obra de compilació de poesia )

BARROC SEGLE XvII:

BARROC SEGLE XvII La severitat, l’exageració, el pessimisme i el tenebrisme substitueixen la vitalitat, l’harmonia, l’optimisme i lluminositat de l’època anterior. Retorn al teocentrisme medieval. La vida terrenal no val res, l’important és preparar l’ànima per al moment del judici diví. No hi ha més realitat que la mort, i la vida és una mentida, un somni.

TEMES BARROC:

TEMES BARROC La vida, entesa com a lloc de proves que cal superar. La brevetat de la vida i l’obsessió pel pas del temps. La vida entesa com una preparació per a la mort. La visió distorsionada de les realitats, com si foren miratges o il·lusions.

AUTORS BARROC:

AUTORS BARROC Francesc Vicenç García, rector de Vallfogona. Imitador de l’autor castellà Francisco de Quevedo, va conrear els gèneres poètics dels autors castellans Francesc Fontanella, poeta que es va inspirar en Garcilaso de la Vega. Va escriure també dues obres de teatre, Amor, fermesa i porfia i Lo desengany.

La il·lustració:

La il·lustració Dominen les idees racionalistes, avanç de les ciències i la idea del progrés de la humanitat, destinada a la felicitat. Literatura didàctica i assagística, producte de l’afany científic i investigador. Es publiquen tractats gramaticals i històrics, diccionaris, catàlegs literaris d’autors, apologies en defensa de la llengua, etc.

La il·lustració, la poesia:

La il·lustració , la poesia

LA LITERATURA POPULAR CARACTERÍSTIQUES:

LA LITERATURA POPULAR CARACTERÍSTIQUES

LA LITERATURA POPULAR GÈNERES:

LA LITERATURA POPULAR GÈNERES POESÍA ( Sovint cantada i amb una gran varietat de gèneres ) Goigs : poesía religiosa Nadales : al entorn de naixement de Crist Romanços : poemes narratius Cançons de bandolers i lladres de camí ral : poemes narratius que narren el bandolerisme . Les corrandes i cançons de pandero: composicions cantades per les majorales de les confraries de la Mare de Deu del Roser, per recaptar diners .

authorStream Live Help