pembelajaran sains kanak-kanak

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK :

PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Dr. Nur Jahan Ahmad Aras 3 Blok Belimbing Tel : 0165531972

UNIT 1: APA ITU SAINS? :

UNIT 1: APA ITU SAINS? (KULIAH 1)

Bagaimana kanak-kanak memahami sains?:

Bagaimana kanak-kanak memahami sains ?

Apa itu ‘SAINS’?:

Dari perkataan latin‘scientia ’ = pengetahuan Tubuh pengetahuan ( body of knowledge) Pengetahuan ? Kefahaman ? Produk ? Proses ? Kemahiran ? Apa itu ‘SAINS’?

Saintis ialah: :

(Stereotype) : Memakai baju kot dan cermin mata Bekerja sendiri dalam makmal berambut putih lelaki ( berumur / tua ) Kesan : Miskonsepsi (misconceptions), pemikiran alternatif (alternative framework), children ideas etc. Saintis ialah :

Sifat semulajadi sains (Nature of Science):

Inkuiri Sains Sains perlukan bukti Sains adalah campuran logik dan imaginasi Sains menjelaskan dan meramal sesuatu kejadian ( bagaimana ? Bukan kenapa ) Saintis meyemak dan mengelakkan ketidakadilan dalam maklumat berkenaan dengan sesuatu phenomena ( bukti ) Sains tidak bersifat autokratik Sifat semulajadi sains (Nature of Science)

Sifat semulajadi sains (Nature of Science):

Keusahawan Saintifik (The scientific enterprise) Sains adalah aktiviti sosial yang kompleks Sains digolongkan dalam kandungan disiplin dan diajarkan di banyak institusi Sains mempunyai penerimaan etika dan tatacara pengendalian yang tertentu Saintis mengambil bahagian dalam hal ehwal awam sebagai pakar dan rakyat Sifat semulajadi sains (Nature of Science)

authorStream Live Help