OHP DAN TRANSPERENSI

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

TRANSPARENSI:

TRANSPARENSI What is that?? Oleh : IPG KAMPUS KENINGAU PISMP BM AMBILAN JAN 2010 http://buayancrew.blogspot.com/ EDU3105 TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

Slide 3:

 Baharudin Aris (2000) mendefinisikan transparensi sebagai kepingan lutsinar yang boleh mengandungi tulisan , lakaran , rajah, atau apa juga dicetak ke atasnya .  Dapat mempersembahkan konsep , proses , fakta , statistik , garis kasar , dan rumusan secara visual kepada kumpulan kecil hingga ke saiz besar . Transparesi digunakan bersama dengan OHP (Overhead Projector). Sumber : http://mizanis.net/edu3105/tekpdk/transparensi.htm

PRINSIP ASAS DALAM PENYEDIAAN TRANSPARENSI OHP:

PRINSIP ASAS DALAM PENYEDIAAN TRANSPARENS I OHP Oleh : IPG KAMPUS KENINGAU PISMP BM AMBILAN JAN 2010 http://buayancrew.blogspot.com/

JANGAN !!:

JANGAN !! 1. Terlalu banyak maklumat dalam 1 transparensi .  Hadkan 1 konsep 1 transparensi / guna > transparensi untuk terangkan topik yang kompleks  KESAN: Sukarkan penonton untuk melihat & wujud kekeliruan konseptual .

Slide 6:

2. Maklumat perlu disusun atur secara jelas dan sistematik .  Semua kata kunci ditonjolkan dengan menggunakan fon atau warna berlainan . 3. Pastikan bahan dalam transparensi diprojeksikan pada skrin . Bukan semua helaian asetat ada saiz yang sama .  Guru perlu berhati-hati semasa menyediakan transparensi agar ruangan yang betul diisi sewaktu memasukkan maklumat .

Cara penyediaan transparensi:

C ara penyediaan transparensi 3 jenis : Write-on/ Tulis terus Termal / Peka haba Dicetak & Salinan foto Jenis-jenis :

Write-on/ Tulis terus:

Write-on/ Tulis terus Tulis terus atas transparensi Guna pen kering ( Permanent ink) Cadangan penulisan OHP; Tulisan berbentuk huruf dicetak : 3 mm 1/8 inci tinggi TULISAN HURUF BESAR : 6 mm (1/4inci) tinggi Tulisan biasa : 3mm (1/8inci) tinggi

Slide 9:

3mm 6mm  Dari segi susunan tulisan antara perkataan serta jarak antara barisan harus sesuai untuk membolehkan penonton membacanya .

Termal/ Peka haba:

Termal / Peka haba Mempunyai satu permukaan bersalut dengan lapisan bahan kimia termal . Transparensi dimasukkan ke dalam alat pembuat stensel termal yang akan membakar bahan kimia pada permukaan filem transparensi untuk hasilkan imej pada permukaan filem .

Slide 11:

 Mempunyai pelbagai latar belakang dan warna : Black on clear ( imej hitam latar belakang jernih ) Colour on clear ( imej berwarna latar belakang jernih ) Black on colour ( imej hitam latar belakang warna )  Bahan dasar berasaskan karbon : keratan akhbar , pencil 2B, bahan fotokopi berasaskan debu , bahan cetak dari laser perinter berasaskan debu .

Panduan menyediakan transparensi termal:

Panduan menyediakan transparensi termal Putarkan tombol laras kepada antara nombor 3-6 supaya gambar yang diasilkan akan jelas . ii. Letakkan bahan dasar di bawah transparensi termal . iii. Masukkan bahan dasar dan termal ke dalam mesin ‘transparency maker’ dan biarkan mesin tersebut menyedut bahan sehingga imej dari bahan dasar dipindahkan ke transparensi .

Dicetak dan Salinan foto:

Dicetak dan Salinan foto D igunakan dengan mesin fotostat untuk menghasilkan imej pada permukaan filem tersebut . Maklumat dan imej boleh ditaipkan dengan bantuan pemprosesan perkataan berkomputer dan dicetak . Ia boleh digunakan untuk disalin foto ke atas permukaan filem transparensi khas untuk mesin fotokopi . Gambar warna atau hitam boleh dipindahkan tetapi gambar bewarna akan menjadi hitam putih .

Slide 15:

 Satu lagi cara untuk menyediakan transparensi daripada bahan legap , iaitu muka surat teks . Walau bagaimanapun , bahan dalam teks kadangkala terlalu kecil dari segi huruf / perkataan untuk dilihat oleh semua penonton . Tp , bahan boleh diperbesarkan dengan bantuan mesin fotokopi ada zoom sebelum hasilkan transparensi .

Slide 16:

 P encetak Jenis laser boleh mencetak secara langsung ke atas filem transparensi . Pilih kepingan asetat termal direka bentuk khas untuk pencetak laser atau mesin fotokopi dan transparensi ini dapat menahan haba tinggi . Kini pencetak laser bewarna boleh mencetak transparensi dalam pelbagai warna tapi kos untuk menghasilkan transparensi tinggi !

TEKNIK UNTUK PERSEMBAHAN TRANSPARENSI OHP DENGAN BERKESAN!:

TEKNIK UNTUK PERSEMBAHAN TRANSPARENSI OHP DENGAN BERKESAN! 3 TRANSPERENSI URUTAN/ PROGRESIF PENGGUNAAN TRANSPERENSI TINDIH-TINDAN PENGGUNAAN ANIMASI

Transparensi Urutan/Progesif:

Transparensi Urutan / Progesif Merupakan cara paling asas dan paling berguna dari perspektif pengajaran . 2 kelebihan iaitu : Memfokuskan pelajar kepada bahan Merangsang naluri ingin tahu

Slide 19:

CARA-CARA UNTUK MENGAPLIKASIKAN? 1.Tutup bahan dengan kertas , kad atau bahan legap dan buka bahagian tertentu apabila perlu . 2. Mempelbagaikan pelapik berasingan pada hujung transparensi . Pelapik-pelapik boleh dibuka secara urutan apabila guru menerangkan sesuatu .  Sesuai untuk persembahan grafik spt carta aliran untuk menunjukkan bagaimana keseluruhan sistem itu dapat dibentuk .

Penggunaan Transparensi Tindih-tindan:

Penggunaan Transparensi Tindih-tindan Jenis ini terdiri daripada satu filem dasar yang diletakkan terus pada bingkai tetap dan beberapa keping filem tambahan diletakkan pada bahagian tepi bingkai transparensi . Semasa pengajaran , filem-filem akan ditambah dan bertindih-tindih . Ini memberikan gambaran perkembangan idea serta gabungan idea atau konsep yang ingin disampaikan . Elakkan menggunakan terlalu banyak filem ( min 4) untuk kejelasan imej …=)

Penggunaan Animasi:

Penggunaan Animasi Elemen animasi terhadap persembahan OHP boleh digunakan untuk menunjukkan putaran , aliran cecair atau aliran dalam rajah/ carta aliran (Ellington, 1996). Caranya adalah dengan menggabungkan kepingan ‘plastic polarizing’ diletakkan di bahagian tertentu pada kanta optik projector. Apabila alat ini diputarkan . Imej di atas skrin juga akan kelihatan berputar atau bergerak .

Kelebihan dan kekurangan TRANSPARENSI:

Kelebihan dan kekurangan TRANSPARENSI Jelas Hubungan mata Senang Pelbagai bahan Manipulasi Penyediaan sendiri Berkesan terhadap tingkah laku Tidak diprogramkan Bukan hak individu Memerlukan proses pembuatan / produksi Kesan keystone

RUJUKAN:

RUJUKAN http://www.sajadstudio.info/edu3015/Topik%208%20-%20OHP%20dan%20Transparensi.ppt pkpgbuthm.net/ index.php?option = com_docman&task ... http://pgsrpsv.webs.com/panduan_edu3105.pdf

authorStream Live Help