BAHAN 2D DAN 3D

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

By: aniesya (34 month(s) ago)

bleh x anta kat email sy nie : wanerisa@gmail.com..sy perlukan ia sbgai nota..plizz

By: izzyati009 (34 month(s) ago)

anda dialu-alukan untuk memuat turun bahan ini. sebagai pengguna authorstream, terdapat butang download d sblah kanan skrin di bawah Licensing and Download..terima kasih.

 

Presentation Transcript

PENGGUNAAN BAHAN-BAHAN 2 DIMENSI DAN 3 DIMENSI: 

PENGGUNAAN BAHAN-BAHAN 2 DIMENSI DAN 3 DIMENSI Oleh : IPG KAMPUS KENINGAU PISMP BM AMBILAN JAN 2010 http://buayancrew.blogspot.com/ EDU3105 TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

TAKRIF BAHAN 2 DIMENSI (2D): 

TAKRIF BAHAN 2 DIMENSI (2D) Mempunyai 2 dimensi iaitu lebar dan panjang . Berbentuk leper dan tidak mempunyai kedalaman . Contoh : gambar,bahan bercetak,poster (yang mempunyai 2 ciri iaitu lebar dan panjang ).

JENIS BAHAN 2 DIMENSI: 

JENIS BAHAN 2 DIMENSI BAHAN BERCETAK CARTA GRAF POSTER GAMBAR

BAHAN BERCETAK: 

BAHAN BERCETAK Bahan bercetak merupakan asas bahan pengajaran guru. Contohnya , buku teks,buku rujukan,panduan guru dan pelajar dan sebagainya .

BUKU TEKS: 

BUKU TEKS Merupakan suatu komponen bahan bacaan dan amat penting bagi membekalkan sesuatu kandungan isi pelajaran . Ditulis berdasarkan kandungan subjek dan hasil pembelajaran kurikulum kebangsaan .

BAHAN-BAHAN PERCUMA: 

BAHAN-BAHAN PERCUMA Digunakan untuk menokok tambah maklumat dalam kebanyakan subjek . Contoh bahan : Poster Brosur Risalah Laporan Carta

KELEBIHAN BAHAN BERCETAK: 

KELEBIHAN BAHAN BERCETAK

KELEMAHAN BAHAN BERCETAK: 

KELEMAHAN BAHAN BERCETAK

CARTA: 

CARTA Perwakilan visual mengenai hubungan abstrak seperti kronologi,kuantiti dan hieraki Menerangkan konsep atau idea yang sukar difahami secara lisan dan bertulis .

FUNGSI CARTA: 

FUNGSI CARTA ORGANISASI : Menunjukkan struktur sesuatu organisasi melaui pemeringkatan . KLASIFIKASI : Mengkategorikan sesuatu . GARISAN MASA : Perhubungan secara kronologi antara peristiwa . CARTA ALIRAN : Menggambarkan suatu sekuen atau prosedur dalam sesuatu proses .

CARTA ORGANISASI: 

CARTA ORGANISASI PENGERUSI SETIAUSAHA BENDAHARI AHLI JAWATANKUASA AHLI JAWATANKUASA

CARTA KLASIFIKASI: 

CARTA KLASIFIKASI PENGELASAN HAIWAN KARNIVOR HERBIVOR OMNIVOR

GRAF: 

GRAF menggambarkan perwakilan visual data numerikal . Terdapat 4 jenis graf : Graf Bar Graf Gambar Graf Bulatan Graf Garisan

GRAF BAR: 

GRAF BAR

GRAF GARISAN: 

GRAF GARISAN

GRAF PAI: 

GRAF PAI

GAMBAR : 

GAMBAR merupakan bahan visual 2D yang paling kerap digunakan . merupakan perwakilan visual tempat,manusia atau benda .

KELEBIHAN GUNA GAMBAR DALAM P&P: 

KELEBIHAN GUNA GAMBAR DALAM P&P

LIMITASI PENGGUNAAN GAMBAR: 

LIMITASI PENGGUNAAN GAMBAR

PETA: 

PETA Perwakilan abstrak tempat sebenar manusia tinggal . Peta menunjukkan pelbagai ciri bentuk,arah,jarak dan kawasan dalam bahagian bumi .

BAHAN 3 DIMENSI (3D): 

BAHAN 3 DIMENSI (3D) Merujuk kepada bahan yang mempunyai panjang,lebar dan ketinggian . Mendeskripsikan sesuatu imej sebagai mempunyai kedalaman . Antara bahan 3D termasuklah : Realia,model,diorama dan ciptaan tiruan .

REALIA: 

REALIA Merupakan objek sebenar ( objek konkrit ) yang dibawa dalam kelas sebagai bahan pengajaran . Contoh-contoh realia ialah majalah,kad ucapan,duit,haiwan dan tumbuh-tumbuhan .

MODEL: 

MODEL Merupakan perwakilan 3D bahan sebenar . Boleh sama saiz dengan objek sebenar atau lebih kecil . Terdapat model yang dibesarkan untuk penglihatan kerana realia terlalu kecil contohnya nyamuk,gigi,organ dan lain-lain.

CIPTAAN OBJEK TIRUAN: 

CIPTAAN OBJEK TIRUAN Merupakan objek yang dihasilkan sendiri untuk proses P&P dan tidak dapat diperoleh dalam pasaran . Ini termasuk diorama,binaan meja pasir dan model-model. Tujuan menghasilkan diorama adalah untuk mengimbas kembali suasana atau peristiwa lepas atau untuk menggambarkan masa depan seperti bandar futuristik .

DIORAMA SUASANA PEPERANGAN PERISTIWA LEPAS: 

DIORAMA SUASANA PEPERANGAN PERISTIWA LEPAS

DIORAMA BANDAR FUTURISTIK: 

DIORAMA BANDAR FUTURISTIK

KELEBIHAN BAHAN 3D DALAM P&P: 

KELEBIHAN BAHAN 3D DALAM P&P Melibatkan pelajar dalam pengalaman konkrit pembelajaran . Mengasah kemahiran pelajar seperti menganalisis,membuat hipotesis,dan membuat klasifikasi . Menambahkan pengetahuan pelajar dalam sesuatu topik .

LIMITASI PENGGUNAAN BAHAN 3D: 

LIMITASI PENGGUNAAN BAHAN 3D Ada bahan 3D yang tidak mudah diperoleh di pasaran . Kekangan masa untuk membina model,diorama atau objek tiruan . Perlu mempunyai ruangan yang luas untuk menyimpan bahan 3D yang agak besar .

Slide 29: 

~ SEKIAN ~