Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ενότητα 10η:

Ενότητα 10 η Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη ΚΟΥΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ 3 Ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου 2011 - 2012

Ελληνική επανάσταση:

Ελληνική επανάσταση Στόχος των Ελλήνων - εκπεφρασμένος και στο Σύνταγμα της Επιδαύρου- ήταν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική και όχι κοινωνικοανατρεπτική .

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1821 - 1826) :

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( 1821 - 1826) Αρνητική συγκυρία η παρουσία της Ιερής Συμμαχίας [συμμαχία μυστική, αρχικά τριμερής που συνάφθηκε μεταξύ των Αυτοκρατόρων της Ρωσίας , της Αυστρίας και του Βασιλέα της Πρωσίας με την προσθήκη της Αγγλίας και Γαλλίας]

Aρχή της Nομιμότητας:

Aρχή της Nομιμότητας Βασικός άξονας της διπλωματίας της Ιερής Συμμαχίας. Καταδικαζόταν κάθε ενέργεια που αμφισβητούσε τη νομιμότητα των καθεστώτων απόλυτης μοναρχίας [ Παλινόρθωση ] στην απόπειρα αποκατάστασης των ισορροπιών μετά την ήττα του Ναπολέοντα Ή /και την εδαφική ακεραιότητα των υφιστάμενων κρατών εξαιτίας ευρωπαϊκών επαναστατικών κινημάτων.

Ιερά Συμμαχία:

Ιερά Συμμαχία τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α` ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1821 - 1822):

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( 1821 - 1822) Αρχικά εξαιτίας των ανταγωνιστικών συμφερόντων τους στην περιοχή, η στάση των Δυνάμεων ήταν αρνητική γιατί πρυτάνευε η λογική της ακεραιότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο πλαίσιο του ευρύτερου ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ . Γι’ αυτό και η Ρωσία καταδίκασε την επανάσταση παρά τις προσπάθειες Καποδίστρια.

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1823) - Αγγλία:

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1823) - Αγγλία Την άνοιξη ο 1823 πρώτη η Αγγλία αναγνωρίζει τους Έλληνες ως εμπολέμους και όχι στασιαστές. Λόγοι αναθεώρησης της αγγλικής πολιτικής: H αδυναμία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση, ο φόβος για τη δημιουργία ενός ελληνικού κράτους που θα λειτουργούσε ως εκφραστής των ρώσικων συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1823) - Αγγλία:

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1823) - Αγγλία η ανάδειξη του Γ. Κάνιγκ στην κορυφή του αγγλικού Υπουργείου Εξωτερικών τον Αύγουστο του 1822. Λόγοι αναθεώρησης G. Cannig

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1824) - Ρωσία:

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1824) - Ρωσία Υποβάλει το σχέδιο των τριών τμημάτων (1824). Η πρώτη πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομων ελληνικών κρατικών μορφωμάτων [η μια ηγεμονία θα περιλάμβανε τη Θεσσαλία και την A. Στερεά , η δεύτερη την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά , ενώ η τρίτη την Πελοπόννησο και την Kρήτη ], τα οποία θα ήταν φόρου υποτελή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για τη Ρωσία τα κράτη αυτά θα αποτελούσαν τη γέφυρα στη Μεσόγειο.

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (1824 - 1825) - Αγγλία:

Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( 1824 - 1825) - Αγγλία Την πρωτοβουλία της Αγγλίας ακολουθεί η σύναψη δανείων από αγγλικές τράπεζες (1824, 1825) Τα δάνεια αυτά, για τη σύναψη των οποίων υποθηκεύτηκαν οι εθνικές γαίες, σήμαιναν την έμμεση αναγνώριση ενός εν δυνάμει ελληνικού κράτους , το οποίο μελλοντικά θα αποπλήρωνε τα δάνεια αυτά. και η πράξη προστασίας που απευθύνθηκε στην Αγγλία από τους Έλληνες (1825 ).

Ελληνική επανάσταση και πολιτικά κόμματα:

Ελληνική επανάσταση και πολιτικά κόμματα Αποτέλεσμα της αμφίπλευ-ρης σχέσης Ευρωπαίων και Ελλήνων η δημιουργία κομμάτων

Το κίνημα του Φιλελληνισμού :

Το κίνημα του Φιλελληνισμού Αναπτύχθηκε στην Ευρώπη [κυρίως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, λιγότεροι από την Πολωνία, την Ελβετία και τη Βρετανία] από τα Βαλκάνια και την Αμερική.

Το κίνημα του Φιλελληνισμού - Αίτια:

Το κίνημα του Φιλελληνισμού - Αίτια ο φιλελευθερισμός και ο ριζοσπαστισμός εξαιτίας της γαλλικής επανάστασης, η εναντίωση στον απολυταρχισμό των Οθωμανών και της Ιερής Συμμαχίας, ο κλασικισμός , ο θαυμασμός για την αρχαία Ελλάδα, η συγκίνηση για τις ελληνικές επιτυχίες, ο αποτροπιασμός για τις τουρκικές βιαιότητες .

Το κίνημα του Φιλελληνισμού - Προσφορά:

Το κίνημα του Φιλελληνισμού - Προσφορά Αποστολή χρημάτων, εφοδίων. Αποστολή εθελοντών [γνωστοί στρατιωτικοί της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων, φοιτητές] για να πολεμήσουν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Άσκηση πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους έλληνες επαναστάτες. Προπαγάνδα από Διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων υπέρ της ελληνικής υπόθεσης. Αν και δεν έλειψαν οι τυχοδιώκτες, όλοι αυτοί συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την ελληνική επανάσταση, ιδίως στα σημαντικά αστικά κέντρα της Ευρώπης.

Το κίνημα του Φιλελληνισμού:

Το κίνημα του Φιλελληνισμού Λευθεριά, για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί· τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Mπάιρον το κορμί. Λόρδος Βύρων Διονύσιος Σολωμός, Eις τον Θάνατον του Λορδ Μπάιρον

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 - 1830):

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 - 1830) Μετά το 1826 η λύση του Ελληνικού ζητήματος πέρασε στα χέρια των Δυνάμεων Η Ιουλιανή συνθήκη του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827) μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, προέβλεπε αυτόνομο ελληνικό κράτος Η Τουρκία αρνείται την αυτονομία της Ελλάδας.

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 - 1830):

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 - 1830) Ο στόλος των Δυνάμεων συντρίβει τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο [8 Οκτωβρίου 1827]

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 -1830):

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ( 1826 - 1830) Η ηττημένη κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο Τουρκία δέχεται με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης (14-09-1829) τη βούληση των Δυνάμεων. Ο Σουλτάνος υποσχέθηκε αυτονομία για την Ελλάδα .

Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας:

Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας [ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1830] κηρύσσεται κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο και όχι φόρου υποτελές στην οθωμανική αυτοκρατορία με σύνορα τη γραμμή Σπερχειός – Αχελώος και δίνονταν στο ελληνικό κράτος, πέραν των Kυκλάδων και της Πελοποννήσου , οι Σποράδες και η Eύβοια .

Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας:

Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1826 -1830):

Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ( 1826 - 1830) ο πρίγκηπας Λεοπόλδος του Σαξ Κόμπουργκ δεν αποδέχεται την πρόταση να είναι ηγεμόνας της Ελλάδας

authorStream Live Help