Ενότητα 3 Γαλλική Επανάσταση τελικό

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ενότητα 3η :

Ενότητα 3 η Η έκρηξη και η εξέλιξη της Γαλλικής επανάστασης (1789 - 1794) ΚΟΥΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ 3 Ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου 2011 - 2012

Το βασιλικό ζεύγος της Γαλλίας:

Το βασιλικό ζεύγος της Γαλλίας ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ 16 ος ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Κοινωνική διαστρωμάτωση 18ου αι.:

Κοινωνική διαστρωμάτωση 18 ου αι.

«Παλαιό καθεστώς» 18ου αι.:

«Παλαιό καθεστώς» 18 ου αι. Αν και συνολικό μόνο το 2% έχουν φορολογική ατέλεια και πολλαπλά προνόμια. φορολογείται αποκλειστικά, αποκλείεται από τις πολιτικές αποφάσεις, οι συνθήκες ζωής των μελών της επιδεινώνονταν. Κλήρος & Ευγενείς Τρίτη Τάξη

Αίτια Γαλλικής Επανάστασης :

Αίτια Γαλλικής Επανάστασης Η δυσφορία που προκαλούσε η διαιώνιση των διακρίσεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εις βάρος της Τρίτης τάξης. Οι σπατάλες του βασιλικού οίκου. Η πείνα που οδηγεί το λαό σε λεηλασίες το χειμώνα του 1788 - 1789.

Γελοιογραφίες:

Γελοιογραφίες Η Τρίτη Τάξη έχοντας μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα μεταφέρει σαν υποζύγιο τις προνομιούχες τάξεις.

Η 1η φάση της επανάστασης (Μάιος 1789 - Αύγουστος 1792):

Η 1 η φάση της επανάστασης ( Μάιος 1789 - Αύγουστος 1792) Ο βασιλιάς Λουδοβίκος 16 ος σε συνέλευση των Γενικών τάξεων (Μάιος 1789) ζητεί την επιβολή νέων φόρων στην Τρίτη τάξη

Η 1η φάση της επανάστασης:

Η 1 η φάση της επανάστασης Οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης αυτοανακηρύσσονται Εθνική Συνέλευση. Ο βασιλιάς κλείνει την αίθουσα. Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώνονται στο σφαιριστήριο ανακηρύσσοντας την εθνοσυνέλευση συντακτική .

Η κατάληψη της Βαστίλης [14 Ιουλίου 1789]:

Η κατάληψη της Βαστίλης [14 Ιουλίου 1789] Ο βασιλιάς προσπαθεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Ο λαός καταλαμβάνει την Βαστίλη .

Η Γαλλία φλέγεται …:

Η Γαλλία φλέγεται …

Αποφάσεις Συντακτικής Συνέλευσης:

Αποφάσεις Συντακτικής Συνέλευσης Η Συντακτική Συνέλευση καταργεί τα προνόμια και ψηφίζει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη

1791 - Το πρώτο σύνταγμα :

1791 - Το πρώτο σύνταγμα Εγκαθιδρύεται η συνταγματική μοναρχία η δικαιοσύνη κηρύσσεται ανεξάρτητη και το έθνος κυρίαρχο, η εκτελεστική εξουσία ανατίθεται στο βασιλιά και σε 6 υπουργούς και η νομοθετική εξουσία στη βουλή.

Πολιτικές λέσχες:

Πολιτικές λέσχες Ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής συμμετοχής του λαού στις πολιτικές εξελίξεις. Μαζικότερες ήταν η λέσχη Ιακωβίνων και η λέσχη των Κορδελιέρων . Οι λέσχες κινητοποιούσαν το λαό όπως ο τύπος.

Γεγονότα σε εξέλιξη:

Γεγονότα σε εξέλιξη Πόλεμος κατά της Αυστρίας και Πρωσίας (1792). Οι ήττες στον πόλεμο και η πείνα προκάλεσαν την αντίδραση του λαού που κατέλαβε τα ανάκτορα. Η συνέλευση ανέθεσε την εκτελεστική εξουσία σε συμβούλιο με επικεφαλής το Δαντόν. Κήρυξε την πατρίδα σε κίνδυνο και πετυχαίνοντας νίκη κατά των Πρώσων κατάφερε να σωθεί η επανάσταση.

Η 2η φάση της επανάστασης (Σεπτ. 1792 - Ιούλ. 1794):

Η 2 η φάση της επανάστασης ( Σεπτ . 1792 - Ιούλ . 1794) Η Συμβατική συνέλευση: Τα μέλη της αναδείχθηκαν με καθολική ψηφοφορία Εγκαθίδρυσε το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας Άλλαξε το ημερολόγιο σε ένα που δεν θα περιείχε χριστιανικές αναφορές. Καταδίκασε το βασιλικό ζεύγος σε θάνατο.

Η 2η φάση της επανάστασης :

Η 2 η φάση της επανάστασης Η κυβέρνηση των Ορεινών μ ε επικεφαλής το Ροβεσπιέρο προχώρησε μεταξύ άλλων και στην εκτέλεση 40.000 ανθρώπων ( περίοδος τρομοκρατίας ). Η Συμβατική συνέλευση για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις εκτέλεσε το Ροβεσπιέρο (1794).

. . . η λαιμητόμος:

. . . η λαιμητόμος ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΔΑΝΤΟΝ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝ. ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ

Η επόμενη σελίδα …:

Η επόμενη σελίδα …

authorStream Live Help