КРЪГОВРАТ-НА-ВОДАТА

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

КРЪГОВРАТ НА ВОДАТА. ВАЛЕЖИ по учебника На Изд. Просвета (Кабасанова, Манолов, стоянова) трети клас Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/

PowerPoint Presentation:

Спуска се от върховете, през поля и през гори, стига чак до домовете. Много ни е нужна тя, че дарява чистота и нарича се… ВОДА Гатанката отгатни!

PowerPoint Presentation:

Я кажете, що е то? Като есенно листо, ярко жълто петънце върху синьото небе. С топлината си ни сгрява и живот на всички дава. Гали ни с лъчи горещи, всеки с радост го посреща. Свети като златно зрънце и наричаме го… СЛЪНЦЕ Гатанката отгатни!

PowerPoint Presentation:

По небето нацъфтели, чудни, пухкави къдели, като топки снежни, крехки, нежни. Вятър щом завее и ги залюлее, дъжд от тях се стича. Сетне, мълния разсича дрешките им бели и едва си дъх поели, небесните лодки тръгват на разходка. Разпознахте ги, нали, наричаме ги… ОБЛАЦИ Гатанката отгатни!

PowerPoint Presentation:

ОБЛАЦИ СЛЪНЦЕ ВОДА Те ще ни разкажат за движението на водата в природата - кръговтат на водата .

PowerPoint Presentation:

Въздухът и водата съдържат много водни пари , защото водата и ледът непрекъснато се изпаряват. Растенията и животните също отделят водни пари.

PowerPoint Presentation:

Когато се охладят високо в небето, водните пари се превръщат в ситни капчици и образуват облаци . Облак може да се образува и близо до повърх-ността на Земята. Облак, който лежи направо на Земята се нарича мъгла . Мъглата се образува през есента , ранна про- лет и през зимата . Въздухът се насища с водни пари през деня. През нощта става студено. Водните пари се превръщат в малки капчици, размесени с въздуха. Образува се мъгла.

PowerPoint Presentation:

Какво се случва с капчиците в облака? Ако въздухът се затопли, капчиците се изпаряват и облакът изчезва. Ако въздухът остане хладен, капчиците се срещат една с друга, сливат се в по-едри капки и политат към Земята. Започва да вали дъжд .

PowerPoint Presentation:

Ако въздухът се изстуди много силно, неговите фини капчици замръзват и се слепват. Образуват се снежинки. Започва да вали сняг .

PowerPoint Presentation:

Понякога въздухът се изстудява много бързо. Тогава капчиците замръзват и се превръщат в лед. Политат към Земята като ледени топчета. Започва да вали град .

PowerPoint Presentation:

Водните пари не остават дълго във въздуха. Връщат се върху Земята като валежи . Валежите са природни явления . дъжд сняг град

PowerPoint Presentation:

Водните пари се връщат върху Земята като валежи. Реките отнасят дъждовната вода в моретата и океаните. Водата се изпарява и водните пари се смесват с въздуха. Това се нарича кръговрат на водата .

PowerPoint Presentation:

А сега ще ви разкажа приказка за водната капка… Пътешествието на една водна капка Било дъждовен ден и една водна капка трябвало да се раздели със своите родители. - Довиждане, мамо и татко! - казала тя - Аз тръгвам на своето пътешествие. - Довиждане, дете мое! Време е да научиш много неща за природата и как се използва водата. Така водната капка поела по своя път. Тя минала през един океан и учудено възкликнала: - Я, колко много вода! Дали ще се срещна с някои роднини?

PowerPoint Presentation:

историята продължава… Изпекло силно слънце и както си стояла, капката започнала бавно да се изпарява. - Леле! Какво ли още мога? - казала си тя. - Ще научиш малко по-късно, капке.- възкликнала една изпаряваща се водна капка. След като се изпарила, тя и още няколко капки съставили облак. - Еха, колко интересно! - възкликнала тя. Вятърът преместил съставения от капките облак и сега следвал процесът кондензиране. - Леле! - възкликнала отново тя. От пара се превърнах отново в капка. Колко интересно!

PowerPoint Presentation:

историята продължава… След като се кондензирала капката се стекла по един планински склон и се вляла в една река. Тогава тя видяла, че някои от капките попиват в почвата и ги попитала: - Хей, вие там какво правите? - Ние, капчице, попълваме запаса от природните води и по-късно някои от нас се вливат в океана. - казали другите капки. - Леле! А аз какво ще правя? - Ти, капчице, ще отидеш в океана и ще извършваш същите процеси отново и отново. Уморена от дългото пътуване, но много щастлива тя възкликнала: - Да си капка е много забавно!

PowerPoint Presentation:

Да запомним!!! Кръговрат на водата – водата в природата непрекъснато се движи и преминава от едно състояние в друго.

PowerPoint Presentation:

Да запомним!!! Воден басейн – реките, езерата, моретата и океаните. Валежи – дъждът, снегът и градушката. Образуват се от облаците във високите слоеве на въздуха. дъжд сняг град

PowerPoint Presentation:

Помисли и отговори… 1. Защо въздухът винаги е примесен с водни пари? 2. Обясни какво са белите облачета, които издишваме през студените зимни дни?

PowerPoint Presentation:

Домашна работа 1 . Представи си, че си облаче. Разкажи писмено откъде идваш и как ще се върнеш на Земята. 2 . Наименованието на кои валежи откриваш във веригата? Разкажи как се образуват? д с н я г р а д ъ ж

PowerPoint Presentation:

Поздравления! Справихте се чудесно! Златка Чардакова, 54 СОУ “Св. Иван Рилски”, София, /БАКУ, Азербайджан/ Ползвани изображения – от интернет .

authorStream Live Help