Ringkasan Peraturan Edisi 2005

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

PERATURAN PERMAINAN BOLA BALING EDISI OGOS 2005 JAWATANKUASA PENGADILAN BOLA BALING MAJLIS SUKAN SEKOLAH SEKOLAH MALAYSIA NEGERI JOHOR

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 1 Gelanggang permainan

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 2 - Masa permainan Masa permainan bermula dengan tiupan wisel pengadil dan tamat oleh isyarat penjaga masa. 2. Balingan 7 meter dan balingan percuma perlu diambil walaupun masa telah tamat. 3. Time out (3 tiupan pendek dengan isyarat tangan) mesti diberi semasa: a) pengantungan, pembatalan atau singkiran b) masa hentian pasukan (team time out) c) isyarat daripada penjaga masa d) perbincangan antara kedua pengadil 4. Tiada ‘ team time out’ dalam masa tambahan. 5. Selepas balingan 7 meter di ambil oleh 5 pemain, situasi masih berkedudukan seri, balingan boleh diambil sama ada oleh pemain yang sama atau pemain yang lain.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 3 - Bola Saiz 3 untuk lelaki 18 tahun 2. Saiz 2 untuk: a) perempuan bawah 18 tahun b) lelaki 15 tahun c) perempuan 15 tahun 3. Saiz 1 untuk lelaki dan perempuan bawah 12 tahun.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 4 - Pasukan, Penggantian & Peralatan Minimum 5 orang pemain untuk memulakan permainan. 2. Maksimum 4 orang pegawai yang didaftarkan boleh berada bersama pasukan. Hanya seorang dibenarkan berurusan dengan pengadil/penjaga masa/pencatat. 3. Jika lebih daripada seorang pemain melakukan kesalahan pertukaran pemain secara serentak,hanya pemain yang pertama sahaja akan dihukum. (Pergantungan 2 minit) 4. Ketua pasukan hendaklah memakai ‘arm band’. 5. Semua pemain hendaklah memakai kasut.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 5 - Penjaga Gol Tidak dibenarkan: a) membahayakan pihak lawan semasa bertahan. b) membawa bola keluar dari kawasannya. c) membawa masuk bola ke dalam kawasannya. d) menyentuh bola yang dihantar oleh pemain pasukannya ke dalam kawasan gol. d) menyentuh bola yang sedang bergolek atau berhenti dengan tapak kaki atau bawah lulut. Hukuman (a-d) : balingan percuma e) melintasi garisan 4 meter semasa balingan 7 meter. Hukuman : balingan semula jika tidak gol.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 6 - Kawasan Gol Adalah kawasan penjaga gol termasuk garisan gol. 2. Pemain gelanggang yang memasuki, akan dihukum: a) balingan percuma: jika masuk dengan bola b) balingan percuma: masuk tanpa bola tapi mendatangkan keuntungan kepada pasukannya. c) balingan 7 meter: jika masuk dengan tujuan memusnahkan peluang lawan menjaring gol. 3. Pemain gelanggang dibenarkan menyentuh dan memainkan bola jika berada di udara dalam kawasan gol. 4. Apabila penjaga gol mengawal bola di dalam kawasan gol, bola mesti dikeluarkan dengan balingan gol. (dianggap luar permainan, ‘out of play’ )

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 7 - Memainkan bola & Permainan pasif Memegang dalam jangka masa 3 saat. 2. Mengambil 3 langkah maksimum. Dikira 1 langkah apabila sebelah kaki diubah/bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain atau sebelah kaki diheret ke kaki yang pertama. 3. Mengawal bola dengan keadaan pemain berada di luar gelanggang sama ada dengan satu atau dua belah kaki, walaupun bola masih di dalam gelanggang, balingan percuma akan diberikan kepada lawan. 4. Tidak dibenarkan mengawal bola terlalu lama tanpa membuat sebarang serangan atau jaringan. Balingan percuma kepada lawan di mana bola diberhentikan oleh pengadil.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 8 - Kesalahan tiada semangat kesukanan Semua hukuman beransur maju, bermula dengan amaran dan disusuli dengan hukuman lebih berat. 2. Boleh diberikan hukuman untuk pasukannya serta individu secara serentak. Contoh, balingan 7 meter serta pergantungan 2 minit. 2. Kad merah (dibatalkan) jika: a) memaut leher pihak lawan. b) menyepak atau menendang pihak lawan dengan lulut atau kaki. c) menarik tangan pemain yang sedang membaling bola.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 9 - Jaringan Gol dikira apabila keseluruhan bola melintasi garisan gol. 2. Gol tetap dikira sekiranya pertahanan melakukan kesalahan. 3. Gol sendiri dikira jika pemain memasukkan bola ke gol sendiri, kecuali penjaga gol yang melakukan balingan gol. 4. Gol tidak dikira sekiranya pengadil atau penjaga masa memberhentikan permainan sebelum bola melepasi garisan gol. 5. Pengadil mesti mengesahkankan jaringan sebelum balingan permulaan dibuat.

PowerPoint Presentation:

Diambil dari garisan tengah, dengan sebelah kaki memijak garisan. 2. Rakan pembaling tidak boleh melintasi garisan tengah sehingga wisel dibunyikan. 3. Untuk balingan permulaan setiap separuh masa, semua pemain mesti berada di kawasan masing-masing. 4. Untuk balingan permulaan selepas gol dijaringkan, pihak penjaring sahaja boleh berada di kedua-dua bahagian gelanggang. 5. Pemain lawan mesti berada dalam jarak 3 meter dari pembaling. PERATURAN 10 - Balingan permulaan

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 11 - Balingan ke dalam Diambil tanpa tiupan wisel pengadil. 2. Balingan ke dalam di sudut berhampiran sekiranya pemain pertahanan adalah yang terakhir menyentuh bola. 3. Sebelah kaki pembaling mestilah memijak garisan sehinggalah bola dilepaskan dari tangannya. Tiada had kedudukan untuk sebelah kaki lagi. 4. Pihak lawan tidak boleh hampir 3 meter dari pembaling tetapi boleh berada di luar garisan gol apabila balingan ke dalam di sudut (walaupun kurang daripada 3 meter).

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 12 Balingan gol oleh penjaga gol sekiranya penyerang melakukan kesalahan di garisan gol. Untuk kesalahan: a. memijak garisan gol b. menyentuh bola yang berada di dalam kawasan gol 2. Apabila penjaga gol mengawal bola di dalam kawasan gol, bola mesti dikeluarkan dengan balingan gol. (dianggap luar permainan, ‘out of play’ )

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 13 - Balingan percuma 4. Pengadil hendaklah membetulkan kedudukan pemain penyerang yang berada di kawasan 9 meter semasa balingan percuma diberikan kepada pasukannya, sekiranya kedudukan pemain tersebut boleh memberi kelebihan kepadanya. Diambil tanpa tiupan wisel pengadil. 2. Pemain yang akan membuat balingan percuma tidak boleh meletak dan mengambil semula bola atau memantulkannya. 3. Pemain bertahan mestilah jarak 3 meter dari pembaling.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 14 - Balingan 7 meter Diberikan apabila peluang menjaringkan gol dimusnahkan oleh pemain pertahanan. Jika penyerang masih dapat mengawal bola dan mengimbang badannya, balingan 7 meter tidak perlu diberikan. 2. Tidak memberhentikan masa permainan, kecuali pengadil perlu memberi hukuman kepada pemain. 3. Dimulakan dengan tiupan wisel pengadil. 4. Mesti dibaling ke arah gol dalam masa 3 saat selepas tiupan wisel. 5. Setelah bola dibaling, bola tidak boleh disentuh oleh mana-mana pemain kecuali penjaga gol lawan atau terkena tiang gol. 6. Pemain lain mestilah berada di luar garisan 9 meter.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 15 - Peraturan membaling Bola mestilah berada pada tangan pemain sebelum melakukan balingan. 2. Tidak dibenarkan menyerahkan bola (dari tangan ke tangan) kepada rakan sepasukan semasa balingan hendak dibuat. 3. Jaringan boleh dibuat dari mana-mana balingan kecuali balingan penjaga gol ke golnya sendiri.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 16 - Hukuman-hukuman Tidak lebih daripada 1 kad kuning boleh diberikan kepada keseluruhan pegawai pasukan. 2. Seorang pemain tidak boleh diberi lebih daripada 1 kad kuning. 3. Pemain yang telah digantung 2 minit, tidak boleh diberi kad kuning berikutnya. 4. Pengadil hendaklah memberhentikan masa permainan semasa memberi kad atau mengantung pemain. 5. Pemain yang dikenakan kad merah, tidak dibenarkan berada di bangku simpanan. Pasukan akan bermain kurang seorang dalam masa 2 minit.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 17 - Pengadil Bertanggungjawab memeriksa gelanggang, tiang gol dan bola sebelum permainan dimulakan. 2. Seorang sebagai referi gelanggang dan seorang bertindak sebagai referi gol dan akan bertukar fungsi dari masa ke semasa dalam permainan. 3. Hukuman harus diberi pada mana-mana kesalahan oleh sebarang referi. 4. Sekiranya pengadil meniup wisel serentak, tetapi mempunyai hukuman yang berbeza, hukuman yang lebih berat dikuatkuasakan. 5. Sekiranya pengadil meniup wisel serentak, tetapi mempunyai pandangan yang berbeza, pengadil gelanggang akan membuat keputusan.

PowerPoint Presentation:

PERATURAN 18 - Penjaga Masa dan Pencatat Penjaga masa bertanggungjawab terhadap masa permainan, ‘ time out’ dan penggantungan pemain. 2. Pencatat akan bertanggungjawab mencatat maklumat semasa permainan seperti jaringan atau rekod kesalahan-kesalahan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Isyarat-Isyarat tangan

PowerPoint Presentation:

Terima Kasih

PowerPoint Presentation:

11 7 3

PowerPoint Presentation:

R 1 R 2

authorStream Live Help