Final evaluation by imma-san

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Graduate School of Science and Engineering DESIGN AND PLANNING LABORATORY SHARED SPACE AND STREET DESIGN “Final Evaluation and Results”

Slide 2: 

Municipality of Middelfart, Ejby (Denmark) The small town of Ejby, in the western part of Funen, is an example of a typical railway settlement. It is centred around the intersection of a busy railway with a county road, and trade and commerce built up around this important interface. The decline of railway towns in the 20th century and greater transport speeds nearly destroyed Ejby, but it survives with a population of around 2,000. Involvement in the European Shared Space Project offered Ejby the opportunity to introduce new concepts to help tackle such long-standing difficulties. Accident records and difficulties for pedestrians and cyclists highlighted a severe safety problem, associated with high traffic speeds. The project enabled the road crossing and space around the town square and station to be remodelled, removing intrusive highway elements, adding an appropriate central median, and adding a distinctive and coherent spatial quality to the village centre. The outcomes at Ejby appear to have influenced policy amongst other municipalities in Denmark and the wider civil service. Before After

Slide 3: 

Municipality of Emmen, Hesselterbrink(The Netherlands) The Emmen project explored the potential for reviewing typical housing layouts from the 1960’s and 1970’s and exploring the potential for improving spatial coherence as well as local participation and control. Hesselterbrink is a neighbourhood in the Bargeres area of the city, a suburban area of municipal housing based on the woonerf principles of the late 1960’s. Hesselterbrink has been remodelled to provide much clearer spatial organisation, and to extend local ownership and control over the public realm. Before After Empowerment at a very local level is a difficult process. It requires building confidence as well as understanding of complex processes and negotiations. Issues such as risk compensation and safety are often counterintuitive, and not easy to explain and to comprehend. There is also inevitable reluctance amongst some residents to assume the greater responsibilities and work associated with local control and decisionmaking.

Slide 4: 

City of Oostende, Konterdam Neighbourhood (Belgium) The neighbourhood of Konterdam is a relatively deprived quarter of Oostende, cut off from its adjacent area (Meiboom) and from the city centre by a major highway. Having initially concentrated on the issues concerned with crossing the highway, the Shared Space pilot project focused on the transformation and renewal of the streetscape of Konterdam. The contribution of Oostende to the Shared Space project has been to explore the potential over a significant area of a deprived inner-city neighbourhood, and to explore whether the principles can help transform the urban environment and attract additional investment. In particular, the improvements focused on the upgrading of Zandvoortsestraat as a lively shopping and traffic route. The resulting scheme has significantly altered public perceptions of the Konterdam. The area no longer feels isolated, and there are new connections to the adjoining Maria Hendrika Park and surrounding areas. Volumes of pedestrian and bicycle traffic have increased, and there are plenty of signs of privately funded regeneration already visible. Before After

Slide 5: 

Suffolk County Council, Ipswich (United Kingdom) The UK Shared Space pilot project involved a contribution to the regeneration of ‘Ipswich Village’, a run-down neighbourhood close to Ipswich Football Club’s stadium. The measures focused on a local distributor road, Handford Road, and two residential cul-de-sacs, Cullingham and Alderman Roads. Shared Space principles were adopted to transform both local and visitor perceptions of the area through a combination of measures incorporating public art, lighting, landscape, urban design and traffic engineering. The Ipswich project has succeeded in creating a distinctive gateway to the neighbourhood, and appears to have slowed traffic using Handford Road. Access to the local park and surroundings has been improved, and public perceptions of safety have been enhanced. There has not yet been sufficient time to fully assess the impact of the changes, but the project has made a major contribution to understanding the implications of Shared Space at both a local and a national level. Before After

authorStream Live Help