Райна Княгиня

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Живот и дело на Райна Попгеоргиева Футекова - Дипчева

Comments

Presentation Transcript

Slide2:

Резюме напред назад к ъм съдържанието Преходите към отделните слайдове не са автоматизирани. Райна (Райкя, Райка) Попгеоргиева Футекова –Дипчева е една от най-ярките фигури в нашата история. Тя е народна будителка – храбра и всеотдайна. Работи като учителка в родния си град. Ушива и развява знамето на Панагюрски окръг по време на Априлското въстание. При мъченията в затвора показва голяма смелост. Тя е първата българска дипломирана акушерка. Всички нейни пораснали синове участват във войните за обединение на България. Райна Попгеоргиева Футекова –Дипчева е жена с голямо майчино сърце –осиновява момиченце Гина. Райна Княгиня е пример за смела и борбена жена, революционерка, общественичка, учителка, майка. Една истинска българка.

Slide3:

Резюме Родно място и детство Юношество и образование Учителстване Срещата с Георги Бенковски Знамето Въстанието Годините след Освобождението Наследници Райна Княгиня в народната памет Б ългарите в чужбина за Райна Княгиня Заключение Използвани източници Съдържание:

Slide4:

Родно място и детство Родната къща на Райна Попгеоргиева Кликнете върху снимката На 18 януари 1856 г. в Панагюрище в семейството на свещеник Георги Футеков и Нона Налбантова се ражда момиче, което нашата история помни като Райна Княгиня. По това време Панагюрище е буден възрожденски град и новите идеи се разпространяват бързо. То е културно и стопанско средище. Бързо се превръща в един от центровете на националноосвободителното движение. Семейството на Райна Попгеоргиева е уважавано от съгражданите не само заради достолепието и ученолюбието на поп Георги, но и заради природната интелигентност на съпругата му.

Slide5:

Юношество и образование Отец Георги Футеков е известен с любовта си към учението и дава добро образование на най-голямата си дъщеря. От 1863 г. до 1869 г. Райна посещава девическото училище в родния си град при монахинята Елисавета. Панагюрските настоятели се впечатляват от интелигентостта и любознателността на ѝ и я Възрожденско училище (Варна) изпращат (отпускат ѝ заем) в Старозагорското класно девическо училище . Там директорка е Анастасия Тошева. Райна изучава закон божи, български език, математика, история, география, физика, физиология, педагогика, чертане, рисуване, ръкоделие. През свободното си време работи в женското дружество и просвещава по-бедни и неуки жени и девойки.

Slide6:

Учителстване Обучението си в Девическото училище Райна Попгеоргиева Футекова завършва за четири години вместо за пет и с отличен успех, награда и похвална грамота. Завръща се в родния си град и п рез учебната 1874/1875 година е учителка в девическото училище със заплата 3100 пиастра. Тя е една от инициаторките и е сред основателките на женското дружество “Надежда” и девическото “Китка”. В тях жените и девойките се учат на любов към Родната къща на Райна Княгиня българските традиции. Младата учителка се отдава на благотворителност и просвещение.  

Slide7:

Срещата с Георги Бенковски Скоро кроткият и спокоен живот в Панагюрище е разтърсен от съдбовни събития. Започва усилена подготовка на Априлското въстание. Р еволционният комитет взема решение знамето на въстанието да бъде извезано от Тутевата къща –в двора ѝ апостолите получават Кървавото писмо учителката Райна Футекова. В края на месец март 1876 г. тя е призована на тайно заседание на комитета. Лично Бенковски ѝ връчва образеца, по който трябва да се изработи знамето.

Slide8:

Из „Автобиография“ на Райна Княгиня Влизайки в стаята, в която беше събранието, преди всичко забелязах присъствието на една непозната за мене личност, която се горещеше повече от всички. Когато влязох разговорът се прекрати и аз се възползвах да поздравя всички. Когато дойде ред до непознатия, аз по приетия обичай у нас попитах кого имам чест да видя и отгде е родом. На това той отговори: „Положително да ти кажа за това не мога, но приблизително аз съм този, който знае всичко и не знае нищо, който бива навсякъде и никъде, говори за всичко и за нищо, т.е. аз просто съм бунтовник, а ако искаш, и апостол, който проповядва на народа да се подготвя, защото скоро ще настъпи денят, когато турците ще ни нападнат неочаквано и ще ни изколят като овци.“

Slide9:

Знамето След като е натоварена с важната задача да извезе Главното знаме на Панагюрски революционен окръг, Райна Попгеоргиева престава да посещава училище. Обяснението е, че е болна. В действителност от ранни зори до късна вечер в тайна къща, тя работи върху знамето. Помагат ѝ Цвета Зографска, Мария Нейчева, Милка Узунова. Стоян Каралеев рисува лъва на знамето. На него са избродирани думите „Свобода или смърт“. До самото обвявяване на въстанието на 20 април 1876 година знамето на Панагюрски окръг не е ушито. То става готово на втория ден, когато е тържествено осветено от свещениците. Райна Попгеоргиева по желание на панагюрци препасва сабя и револвер. Качена е на кон и с развятото знаме редом до Бенковски обикаля града като обявява, че се слага край на петвековното чуждо иго. Това събитие я превръща за чуждата преса и османските власти в българска княгиня.

Slide10:

Оригиналното знаме изгаря при запалването на конака в Хасково по време на Руско–турската освободителна война – то е донесено тук след разгрома на Априлското въстание. По случай първото официално честване на Априлското въстание през 1901г .  в свободна България, Райна Попгеоргиева–Дипчева в София, където живее отново бродира знаме. Днес то се съхранява в къща –музей „Райна Княгиня“ в родния град на великата българка. Там се пази и снимка на Райна Княгиня с това знаме и с неин автограф. Снимката е направена в София, след като знамето е завършено . За честването на 25-годишнината от Априлското въстание Райна Княгиня бродира три знамена. Едно от тях изгаря при бомбардировките над София.

Slide12:

Въстанието Възторгът и опиянението от свободата не траят дълго. Панагюрище е превзето. Отец Георги Футеков е съсечен на прага на собствената си къща пред очите на семейството му. Властите научават, че в града е българската княгиня и започват усилено да я издирват. Две седмици след превземането на Панагюрище Райна Попгеоргиева Футекова е арестувана и отведена през Пазарджик в Пловдив, където я хвърлят в затвора. Подложена е на жестоки мъчения и унижения. Изпада в треска. Когато специалната комисия, която разследва зверствата при потушаването на въстанието я открива, Райна Футекова е на прага на смъртта. Със застъпничеството на комисията на 31 юли 1876 година тя е освободена от затвора и отведена в родния си град. Три седмици по-късно тя заминава за Цариград и с помощта на руското посолство е изпратена в Русия. В Москва тя започва да учи медицина и става първата българска дипломирана акушерка. Там пише „Автобиография“.

Slide14:

Годините след Освобождението Чрез Дамския благотворителен комитет в Москва Райна Футекова успява да осигури възпитанието на 32 сирачета от родния ѝ град, сред които е и нейния по-малък брат . През 1879 г. се завръща в България. Поканена е за учителка в Търново. След три години се завръща в Панагюрище и започва работа като акушерка. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на града, бивш учител и участник в Априлското въстание. Раждат им се пет деца – Иван, Георги, Владимир, Петър и Асен. През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Същата година Васил Дипчев умира. Райна Попгеоргиева започва да се грижи сама за децата си. Работи като акушерка. Семейството е сполетяно от ново нещастие – през 1907 г. при инцидент умира 15-годишния Петър. На 29 юли 1917 г. в София умира Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчев на 61 години.

Slide15:

Наследници Райна Княгиня заедно със снаха си Дафина и синовете си Владимир, Георги, Асен и Иван Дипчеви Иван Дипчев е роден в Пловдив през 1885 година. Завършва Военното училище в София. Участва във войните за национално обединение. Награден е с пет ордена и медали за военни заслуги. Стига до чин генерал – майор. След Девети септември 1944 година прекарва години в затвора и в лагери. Осъден е на смърт, но по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор. Умира на 30 март 1954 година в затвора в Ловеч. Семейство Дипчеви

Slide16:

Георги Дипчев завършва военноморското училище във Варна. Става машинист на торпедоносеца “ Дръзки”. През Балканската война участва в потопяването на турския кръстосвач „Хамидие“. Заселва се в Бургас, става учител и основава техническото училище. Умира няколко години след края на Втората световна война . Владимир Дипчев завършва Военното училище. Проявява се при атаката и превземането на Одринската крепост. Участва и в Междусъюзническата, и Първата световна война. Награден е с три ордена за храброст. След напускането на армията е директор на кинематографията. Изчезва безследно на 10 октомври 1944 г. на път за работа . Братята Дипчеви Асен Дипчев е гимназист,когато се записва като доброволец в Първата световна война. Награден е с орден за храброст. Завършва Военното училище с ускорен курс. Участва в преврата на 9 юни 1923 г. След 9 септември е изпратен в лагер. Много години не получава пенсия. Н е разрешават на децата му да следват. Умира през 1964г. в Бургас. 

Slide17:

Райна Княгиня в народната памет За делото на смелата панагюрка народът създава песен, която се пее и днес. Това е вариантът, разпространен в Панагюрския край: Айде провикна се турският паша от Панагюрище: – Хайде, вии, идете и ми довете Райна Попгергьова. Аз да си я питам, питам и разпитам кой уши байряка, кой уши байряка, кой му тури знака „Смърт или свобода “. – Като ме питаш, турски ле пашо, право ще ти кажа, аз уших байряка, аз му турих знака „Смърт или свобода“ и го предадох на Гьорги Бенковски да му краси чета та.

Slide18:

Българите в чужбина за Райна Кня гиня Цветелина Минчева, 32 год., Барсело на Ирена Филипова, 43 год., Барселона Станислава Кацаричина, 34 год., Барселон а Венцислав Кацаричин – Кръстев, 13 год., Барселона

Slide19:

Заключение Райна Попгеоргиева Футекова –Дипчева е една от великите дъщери на българския народ. Нейната храброст, състраданието, добротата и стремежът да помогне на нуждаещите се дори когато на нея самата и на семейството ѝ е необходима помощ, са качества, които предизвикват нашето възхищение. Останала в историята и народната памет като Райна Княгиня, тя е една от онези будителки и светли личности, чиито дела трябва да почитаме и уважаваме.

Slide20:

Използвани източници: Кой кой е сред българите 15-19 век , Сборник, ИК Анубис, С., 2000 Куманов, М. , К. Исова. България истроческа енциклопедия, ИК Труд, С., 2008 Кънчев, Ив., Ив. Колев, М. Мишев. Българската история в 100 личности. БГ Учебник Прес, С., 2014 Райна Княгиня. Автобиография, Б., 1994 https://debati.bg/otbelyazvame-142-godini-ot-aprilskoto-vastanie / https://vreme2001.wordpress.com https://www.art1a1d.com/2017/04/19/znaeto-na-rajna-knjginj/ https://bulgarianhistory.org/raina-kniaginia-benkovski-sreshta/ http://bg-istoria.animatherapy.com http:// www.forum.bg-nacionalisti.org http://bg-istoria.animatherapy.com https://www.pinterest.com.mx/pin/487585097134514386 https://bg.wikipedia.org http://www.sbubg.info/sbubg.php?page=18&lang=bg&id=3859 https://www.youtube.com/watch?v=ARan1fjdZA8 http:// www.budnaera.com http://panagyurishte.org/4 https://edinzavet.wordpress.com/

authorStream Live Help