Петко Р. Славейков

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Кратка биография на Петко Р. Славейков

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

ПЕТКО РАЧОВ СЛАВЕЙКОВ 1827 – 1895

PowerPoint Presentation:

Роден през 1827 година в Търново. Израства в семейството на занаятчия. Учи в килийно училище, после в манастир. Вече млад мъж , завършва Свищовското взаимно училище. Отказва се от плановете си да стане духовник и решава да се посвети на просветата.

PowerPoint Presentation:

Учителствува на много места - Търново, Трявна, Видин, Враца, Плевен, Берковица, Лясковец, Бяла, Елена. Д ава името Даскалоливницата (подобно на свещоливница, място където се леят даскали ) на прочутото класно училище в Елена. Събира пословици, поговорки, народни предания . Учител

PowerPoint Presentation:

Журналист

PowerPoint Presentation:

Преводачите на новобългарската Библия Първото пълно издание на Библията на модерен български език е дело на колектив , ръководен от Петко Славейков и д-р Лонг.

PowerPoint Presentation:

Писател и поет Освен поет, писател и журналист, Славейков остава в българската литература и като преводач, филолог, фолклорист, основоположник на българската литература за деца, автор на учебници; проявява се като географ, историк и мемоарист. Издава „Български притчи и пословици и характерни думи“, изследва българските обичаи, обредната система, демонологията и народопсихологията. През 1875 година Славейков става дописен, а през 1884 година - почетен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките. Татковина Хубава си, татковино , Име сладко, земя рай, Сърце младо и невино За теб трепка, та играй. Мили ми са планините И на север, и на юг, Драги ми са равнините, Набраздени с наший плуг... Дор на небо ясно слънце , Дор на очи свят, живот, Ще обичам аз от сърце Таз земя и тоз народ. Изворът на белоногата Рано ранила Гергана , Станала, та се умила, Пред икони се прекръсти, Тихо се Богу помоли. Росна е китка набрала И я на чело забола. Дига кобилца на рамо, Та си на извор отива; Не сваря тамо Никола, Най сваря бели чадъри. Нощя е везир пристигнал, С войска си тука застанал.

PowerPoint Presentation:

Политик Водачите на Либералната партия Търново, 1879

PowerPoint Presentation:

М узей "Петко и Пенчо Славейкови " Масата, на която е подписана Търновската конституция

PowerPoint Presentation:

София, площад „Славейкови“

authorStream Live Help