Ιστορία Γ΄, 9η Ενότητα - 2. Το ανάκτορο της Κνωσού

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 9η Ενότητα - 2. Το ανάκτορο της Κνωσού Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ιστορία Γ΄, 9 η Ενότητα Β. Ο Μινωικός Πολιτισμός Ηλιάδης Ηλίας 2 . Το ανάκτορο της Κνωσού

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Στη µ ινωική  Κρήτη υπήρχαν πολλές πόλεις. Οι µ εγαλύτερες ήταν η   Κνωσός,   η Φαιστός ,  τα  Μάλια  και η  Ζάκρος.  Σε όλες αυτές τις πόλεις υπήρχαν µ εγάλα   ανάκτορα . Όµως το µ εγαλύτερο και πιο λαµπρό ανάκτορο ήταν της Κνωσού. Χάρτης των ανακτόρων και των λοιπών κέντρων του Μινωικού πολιτισμού el.wikipedia.org

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Σύµφωνα µε την παράδοση ήταν έργο του µ υθικού Αθηναίου αρχιτέκτονα Δαίδαλου . Έµοιαζε µε µ ικρή πολιτεία. Ήταν τεράστιο και κτισµένο γύρω από µ ια πολύ µ εγάλη αυλή . Αναπαράσταση του παλατιού της Κνωσού εσωτερικά. Αναπαράσταση του παλατιού της Κνωσού εξωτερικά. Αεροφωτογραφία του ανακτόρου της Κνωσού. Διακρίνεται η πλακόστρωτη κεντρική αυλή.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Είχε πολλά κτίρια µε τέσσερις και πέντε ορόφους και χίλια πεντακόσια δωµάτια . Είχε απέραντους διαδρόµους , σκάλες, µ εγάλες αποθήκες κι αµέτρητα εργαστήρια. Ήταν πολύπλοκο, πραγµατικός   λαβύρινθος.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Στο ανάκτορο υπήρχαν και πολλά ιερά, στολισµένα µε πέτρινα κέρατα ταύρου και διπλούς πελέκεις που ήταν τα σύµβολα της µ ινωικής Κρήτης. Υπήρχε υδραγωγείο, που έφερνε νερό στα ανάκτορα από µ ακριά και σύστηµα αποχέτευσης. Τα Διπλά Κέρατα. Το Ιερό Σύμβολο της Κνωσού. Χρυσός διπλός πέλεκυς με εγχάρακτη διακόσμηση , το ιερό σύμβολο της Μινωικής Κρήτης , Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σπονδικό αγγείο (ρυτό) από οφείτη σε σχήμα κεφαλής ταύρου. Κνωσός. Νεοανακτορική περίοδος (1600 – 1500 π.Χ .). Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ρυτό σε σχήμα κεφαλής ταύρου, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη. Η παράσταση του ταύρου με την ελιά, στη Βόρεια είσοδο του Ανακτόρου της Κνωσού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ένα από τα οµορφότερα δωµάτια του ανακτόρου ήταν η  αίθουσα του θρόνου. Στο ανάκτορο ζούσε ο βασιλιάς µε την οικογένειά του κι άλλα πεντακόσια άτοµα : ιερείς, υπηρέτες, αποθηκάριοι, καλλιτέχνες και τεχνίτες . Η αίθουσα του θρόνου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Σχεδιαστική αναπαράσταση της αίθουσας του θρόνου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Βασιλιάς, σχεδιαστική αναπαράσταση.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Τα δωµάτια  είχαν βεράντες και οι τοίχοι τους ήταν στολισµένοι µε θαυµάσιες τοιχογραφίες, που απεικόνιζαν λουλούδια και πουλιά, ψάρια, δελφίνια, πρίγκιπες και αρχόντισσες. Η είσοδος του ΄΄Μεγάρου της βασίλισσας΄΄ με την τοιχογραφία των δελφινιών στο ανάκτορο της Κνωσού. Κνωσός. Το "μέγαρο της βασίλισσας" (σχεδιαστική αποκατάσταση Piet de Jong ). Michailidou , A.,  Knossos. A Complete Guide to the Palace of Minos , Ekdotike Athinon , Athens 1993, σ . 80, εικ . 38. Ταυροκαθάψια . Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού. ΄΄Η Παριζιάνα΄΄. Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού. ΄΄Το Γαλάζιο Πουλί΄΄. Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού. Ο ΄΄Πρίγκιπας με τα κρίνα ΄΄. Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού. ΄΄Οι Κυρίες με τα γαλάζια΄΄. Τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού (αναπαραγωγή).

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Στις τεράστιες  αποθήκες  του ανακτόρου, µ έσα σε ψηλά αγγεία, αποθήκευαν δηµητριακά , µ έλι , λάδι, κρασί, όσπρια και άλλα γεωργικά προϊόντα. Στα εργαστήρια αµέτρητοι τεχνίτες εργάζονταν καθηµερινά κι έφτιαχναν αγγεία, κοσµήµατα , υφάσµατα , εργαλεία. Οι αποθήκες με τα μεγάλα πιθάρια όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα στη δυτική αυλή του ανακτόρου της Κνωσού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Όλων αυτών αρχηγός ήταν ο  βασιλιάς.  Αυτός κανόνιζε ποια προϊόντα έπρεπε να πουληθούν και τι θα έφερναν τα εµπορικά καράβια από τις άλλες χώρες. Σχεδιαστική αναπαράσταση της αίθουσας του θρόνου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Το Ανάκτορο της Κνωσού ( 2000-1350 π. X .) Το παλάτι του Μίνωα Το μεγαλύτερο (20.000 τ.μ.) και λαμπρότερο από όλα τα μινωικά κέντρα εξουσίας, ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο που αποκρυσταλλώθηκε γύρω στα 1700 π.X .: γύρω από μία ορθογώνια κεντρική αυλή, με άξονα βορρά-νότο, αναπτύσσονται περιμετρικά τέσσερις πτέρυγες. Στην ανατολική βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, τα εργαστήρια και ένα ιερό. Στην δυτική, οι αποθήκες με τα μεγάλα πιθάρια, τα ιερά, τα θησαυροφυλάκια, η αίθουσα του θρόνου και στους πάνω ορόφους οι αίθουσες συμποσίων. Στη βόρεια πτέρυγα, το λεγόμενο "τελωνείο", μία δεξαμενή καθαρμών και ένα λιθόκτιστο θέατρο. Στην νότια πτέρυγα κυριαρχεί το μεγαλοπρεπές νότιο Πρόπυλο. Mία δεύτερη πλακόστρωτη αυλή στα δυτικά του ανακτόρου εφοδιασμένη με "πομπικούς δρόμους" (στενούς υπερυψωμένους διαδρόμους) χρησίμευε μάλλον για χώρος τελετουργιών. Tο ανάκτορο ήταν πολυόροφο , χτισμένο με πελεκητούς δόμους και οι τοίχοι του ήταν διακοσμημένοι με θαυμάσιες τοιχογραφίες που ενδεχομένως απεικόνιζαν θρησκευτικές τελετές. Γύρω στο 2000 π.X . κτίστηκε το παλαιό (πρώτο) ανάκτορο, το οποίο καταστράφηκε μάλλον από σεισμό στο 1700 π.X . Aμέσως μετά οικοδομήθηκε το νέο (δεύτερο) ανάκτορο, μεγαλοπρεπέστερο με λαβυρινθώδη διαρρύθμιση. Kατά τα μέσα του 15ου αιώνα π.X . Aχαιοί ηγεμόνες κάθονται στην αίθουσα του θρόνου του ανακτόρου, οι οποίοι ως απόλυτοι κυρίαρχοι, ελέγχουν όλο το νησί, και αφήνουν γραπτά μνημεία σε Eλληνική γλώσσα (πινακίδες γραμμικής γραφής B). Tο ανάκτορο καταστρέφεται και πάλι στα μέσα του 14ου αιώνα π.X ., αυτή τη φορά από πυρκαγιά, και έκτοτε παύει να λειτουργεί ως ανακτορικό κέντρο. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού Κάτοψη Αεροφωτογραφία του ανακτόρου της Κνωσού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help