Ιστορία Γ΄, 7η Ενότητα - Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 7η Ενότητα - Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός, Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

Παλαιολιθική εποχή Β . Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός Ιστορία Γ΄, Προ- ιστορία : Η εποχή του λίθου 7η Ενότητα , Παλαιολιθική Εποχή Ηλιάδης Ηλίας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Κάποτε η θερµοκρασία της γης άρχισε να πέφτει. Χιόνια και πάγοι σκέπασαν το µ εγαλύτερο µ έρος της. Το κρύο ήταν τσουχτερό! Πολλά ζώα δεν άντεξαν το κρύο και πέθαναν.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οι άνθρωποι όµως κατάφεραν να ζήσουν µε τη δύναµη του µ υαλού τους. Μετακινήθηκαν στα πιο ζεστά µ έρη της γης, κατοίκησαν σε σπηλιές και ανακάλυψαν τρόπους για ν’ ανάβουν φωτιά, χτυπώντας µ εταξύ τους πέτρες που έβγαζαν σπίθες.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Γύρω από τη φωτιά , που µ αζεύονταν , άρχισαν να λένε τις πρώτες λέξεις και σιγά σιγά έµαθαν να µ ιλούν .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Με το πέρασµα του χρόνου έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία, όπως το πρώτο πέτρινο τσεκούρι µε ξύλινη λαβή, τόξα, µ αχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Χειροπέλεκυς από πυριτόλιθο 200.000 π.Χ. Homo Sapiens, ανακαλύφθηκε το 1962 στον Κοκκινόπηλο της Πρεβέζας . Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων . Πέλεκυς Ακόντιο και μαχαίρι Λίθινα εργαλεία που ανευρέθηκαν σε σπήλαιο στο Γιβραλτάρ πιστεύεται ότι ανήκουν στους Νεάντερνταλ που έζησαν εκεί πριν από 28 χιλιάδες χρόνια. www.nhm.ac.uk Αιχμές ακοντίου Λίθινη αιχμή δόρατος Τα κύρια εργαλεία του ανθρώπου της Παλαιολιθικής εποχής , Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου . Εργαλεία (λεπίδες) της Ν εολιθικής Εποχής από οψιανό που βρέθηκαν στο Σέσκλο της Θεσσαλίας. Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Πέλεκυς (τσεκούρι με ξύλινη λαβή) Πέτρινα τσεκούρια. Χρησιμοποιούνταν στην κοπή και την επεξεργασία του ξύλου. Βρέθηκαν στον Ορχομενό. Βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Από τα ζώα που κυνηγούσαν έπαιρναν δέρµατα για να ντύνονται και κρέας για να τρώνε. Έφτιαχναν και αγκίστρια, για να ψαρεύουν στα ποτάµια και στη θάλασσα. 

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί λέγεται παλαιολιθική . Εργαλεία και κόκαλα ανθρώπων αυτής της εποχής έχουν βρει οι αρχαιολόγοι και στην Ελλάδα, όπως στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Σπήλαιο των Πετραλώνων Σ πήλαιο των Πετραλώνων Η θέση όπου βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, το «μαυσωλείο».

Παρουσίαση του PowerPoint:

3000 Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Παρουσίαση του PowerPoint:

3000 Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Σπήλαιο Λασκώ Το σπήλαιο Λασκώ ( Grotte de Lascaux ) είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους. Το σπήλαιο Λασκώ εμφανίζει σαφή υπεροχή απέναντι σε παρόμοια σπήλαια της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως τα σπήλαια Les Trois - Frères , Niaux , Αλταμίρα, Font - de - Gaume and Les Combarelles καθώς, εκτός του ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, οι τοιχογραφίες του είναι πολύ καλύτερα διατηρημένες. Τα τοιχώματα (πλάγια φατνώματα) του Λασκώ είναι καλυμμένα με έγχρωμες εικόνες και χαρακτικά ζώων, τα οποία βρίσκονται σε ύψος που δύσκολα τα φθάνει κανείς. Οι μελετητές υπολόγισαν ότι το έδαφος του σπηλαίου πριν από 17.000 χρόνια είχε διαφορετική διαμόρφωση και έτσι ο προϊστορικός καλλιτέχνης μπορούσε να φθάνει τα τοιχώματα. Το έδαφος του σπηλαίου βαθμιαία καταβυθιζόταν, με συνέπεια σήμερα να είναι δυσπρόσιτα. Όλες οι τοιχογραφίες έχουν διατηρηθεί επί χιλιάδες χρόνια, χωρίς να ξεθωριάσουν ή να αλλοιωθούν λόγω της φυσικής ανανέωσης του αέρα που συμβαίνει στο σπήλαιο . Οι τοιχογραφίες χρονολογήθηκαν, με την μέθοδο του άνθρακα - 14, και η ηλικία τους βρέθηκε ότι είναι 17.000 έτη, αν και υπολογίζεται ότι το σπήλαιο ήταν κατοικημένο για μια περίοδο περίπου 6.000 ετών. Τα ζώα που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες ανήκουν σε διαφορετικά είδη: Βοοειδή, βίσωνες και άλογα. Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένα ίχνη αναπαράστασης ανθρώπων στις εικόνες. Οι αναπαραστάσεις αυτές δεν έχουν ούτε την λεπτομέρεια ούτε την προσοχή με την οποία δημιουργήθηκαν οι εικόνες των ζώων. Ορισμένα ζώα, όπως κάποια άλογα, έχουν πραγματικά εντυπωσιακή αναπαράσταση στις τοιχογραφίες . Πηγή: el.wikipedia.org Λασκώ : Ο Μεγαλόκερως

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων Ο αρχαιότερος σκελετός στην Ελλάδα Το 1959, ένας χωρικός από το χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής ανακάλυψε μια σπηλιά. Την επόμενη χρονιά, ένας συγχωριανός του βρήκε στη σπηλιά κάτι που περιέγραψε ως «σκελετό γιγάντιου πιθήκου». Στην πραγματικότητα είχε ανακαλύψει τα αρχαιότερα ανθρώπινα οστά στην Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα σκελετό μισοξαπλωμένο με το κεφάλι να ακουμπά στο τοίχωμα της σπηλιάς, ενώ γύρω του υπήρχαν κόκκαλα άλλων προϊστορικών ζώων. Όλα τα οστά ήταν καλυμμένα με σταλαγμιτικό υλικό, το οποίο είχε αποτεθεί σταγόνα-σταγόνα επί χιλιετίες. Το κρανίο είχε ενσωματωθεί σε έναν σταλαγμίτη ο οποίος σχηματίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν και το περιέκλεισε. Η κατάσταση του κρανίου είναι καλή, αν εξαιρέσουμε την απουσία κάτω σιαγόνας. Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν άντρας και είχε ύψος 155-157 εκατοστά. Πέθανε σε ηλικία περίπου 30-35 ετών, ήταν δηλαδή πολύ ηλικιωμένος για την εποχή του, αφού η μέση ηλικία κυμαινότανε τότε ανάμεσα στα 18 και τα 20 χρόνια. Γύρω του βρέθηκαν διάσπαρτα οστά ζώων, τα περισσότερα υπολείμματα τροφής, πολλές οστέινες βελόνες και ίχνη φωτιάς. Αφήνοντας ένα μεγάλο περιθώρια λάθους, οι αρχαιολόγοι σήμερα θεωρούν πως ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων έζησε την περίοδο από το 400 ως το 250 χιλιάδες πριν από σήμερα και είναι ο παλαιότερος Έλληνας που ανακαλύφθηκε ποτέ. Πηγές: Λυριτζής, Ι. (1982 b) A critical datng reevaluation of Petralona hominid: a caution for patience, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα Αθηνών, XV(2).285-294 . . el.wikipedia.org Αναπαράσταση του ανθρώπου των Πετραλώνων ( Homo Heidelbergensis ).

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help