Ιστορία Γ΄, 5η Ενότητα - 7. Το τέλος του Αχιλλέα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 5η Ενότητα - 7. Το τέλος του Αχιλλέα Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Ιστορία Γ΄, 5 η Ενότητα, O Τρωικός πόλεμος 7. Το τέλος του Αχιλλέα Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μετά την  ταφή  του Έκτορα, ξανάρχισε ο πόλεµος έξω από της Τροίας τα τείχη.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Αχιλλέας  σκότωνε τους Τρώες πολεµιστές τον ένα µ ετά τον άλλο. Μια µ έρα όµως που βρισκόταν έξω από τις Σκαιές πύλες, τη µ εγαλύτερη πύλη του κάστρου της Τροίας, τον είδε ο Απόλλωνας και συµβούλεψε τον Πάρη να τον χτυπήσει µε τα βέλη του στη δεξιά του φτέρνα. Μάχη Αχαιών – Τρώων . Ανατολική ζωφόρος του Θησαυρού των Σιφνίων , περίπου 525 π.Χ. Δελφοί , Αρχαιολογικό Μουσείο.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Η µ ητέρα  του, η Θέτιδα, όταν ήταν µ ικρός , τον είχε κάνει  αθάνατο  βουτώντας τον στα µ αγεµένα νερά της λίµνης Στύγας . Όµως η δεξιά του  φτέρνα  δεν είχε βραχεί, γιατί από εκεί τον εκρατούσε . H Θέτιδα βυθίζει τον γιο της Αχιλλέα στα μαγεμένα νερά της λίμνης Στύγας , Joachim Godske Schow , 1804 . H Θέτιδα βυθίζει το βρέφος Αχιλλέα στα νερά της λίμνης Στύγας , Βρετανικό Μουσείο. H Θέτιδα βυθίζει τον γιο της Αχιλλέα στα μαγεμένα νερά της λίμνης Στύγας , ελαογραφία , Peter Paul Rubens , 1630 - 5, Museum Boijmans Van Beuningen , Βρυξέλλες.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Σηµάδεψε λοιπόν ο Πάρης τον Αχιλλέα και κάρφωσε ένα φαρµακωµένο βέλος στη δεξιά του φτέρνα. Βογκώντας ο ήρωας γονάτισε στη γη. Με πονεµένες κραυγές προσπαθούσε να τραβήξει το βέλος απ’ τη φτέρνα του. Μετά από λίγο σωριάστηκε νεκρός. Θάνατος Αχιλλέα. Herter Ernst, 1884, Κέρκυρα.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Γύρω από το νεκρό του σώµα έγινε άγρια  µ άχη . Αγωνίζονταν οι Τρώες να τον πάρουν. Όµως ο Οδυσσέας κι ο Αίαντας τον άρπαξαν και τον έφεραν στα πλοία . Ο Αίας μεταφέρει τον νεκρό Αχιλλέα, οι οποίοι προστατεύονται από τον Ερμή (στα αριστερά) και Αθηνά (στα δεξιά). Α πό αττικό μελανόμορφο αμφορέα, ζωγράφος του Αντιμένη , περίπου 520 - 510 π.Χ . Μουσείο Λούβρου, F 201.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Όλοι οι Αχαιοί θρηνούσαν για το χαµό του ήρωα. Ξαφνικά ακούστηκε µια τροµερή βουή απ’ τη θάλασσα και µ έσα από τα κύµατα βγήκε  η Θέτιδα  και οι Νηρηίδες, οι αδερφές της. Ζωγράφος του Αχιλλέα. Κανείς από τους αχαιούς ηγεμόνες δεν ξεπερνούσε τον Αχιλλέα σε ομορφιά και ανδρεία. Θεϊκή η ηρωική μορφή του με το ευγενικό περήφανο κεφάλι και το ρωμαλέο κορμί. Με βλέμμα ήρεμο αντικρίζει τη μοίρα του, αποφασισμένος να κονταροχτυπηθεί με το θάνατο. Ερυθρόμορφος αμφορέας, 450 π.Χ. περίπου, Ρώμη, Μουσείο Βατικανού. Θάνατος Αχιλλέα. Hamilton , Gavin, 18 ος αι. Ο θάνατος του Αχιλλέα, ελαιογραφία του Rubens , 1630-5, Museum Boijmans Van Beuningen

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Στάθηκαν όλες γύρω απ’ το νεκρό. Δέκα επτά µ έρες έκλαιγαν και τον µ οιρολογούσαν . Μετά έκαψαν το σώµα του, έβαλαν τα οστά του στο ίδιο δοχείο µε τα οστά του Πάτροκλου και, για να τον τιµήσουν , έκαναν αγώνες. Η Θέτιδα και οι Νηρηίδες θρηνούν το νεκρό Αχιλλέα. Σε έκφραση ύστατης απόγνωσης, χειρονομούν ζωηρά και τραβούν τα λυτά μαλλιά τους, ενώ η λύρα, που κρατάει μία από αυτές, συνοδεύει το λυπητερό τραγούδι τους. Κορινθιακή υδρία, 570 π.Χ. περίπου. Παρίσι , Μουσείο του Λούβρου .

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μετά από λίγες µ έρες σκοτώθηκε κι ο   Πάρης .  Τον σκότωσε ο Φιλοκτήτης µε ένα από τα δηλητηριασµένα βέλη, που του είχε χαρίσει ο Ηρακλής. Κρίση του Πάρη . Αττική πυξίδα σε λευκό βάθος από τερακότα. Αποδίδεται στον Ζωγράφο της Πενθεσίλειας περίπου 465-460 π.Χ. Ο Πάρης , ντυμένος απλά με χλαμύδα και κρηπίδες στα πόδια, κάθεται σε βράχο. Απέναντί του ο Ερμής, επίσης με χλαμύδα και πέτασο ριγμένο στην πλάτη, παρουσιάζει τις τρεις θεές: την Ήρα με το σκήπτρο της, την Αθηνά με το δόρυ και το κράνος, τέλος την Αφροδίτη με τον Έρωτα, που κρατά κιόλας την ταινία της νίκης. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο, 07.286.36 Έκτορας – Ανδρομάχη και Πάρης - Ελένη. Μελανόμορφορς κιονωτός κρατήρας, χαλκιδικού τύπου. Αποδίδεται στον Ζωγράφο των επιγραφών, περίπου 540 π.Χ. Στο κέντρο ο Έκτορας αποχαιρετά την Ανδρομάχη. Αριστερά παρίστανται η Ελένη και ο Πάρης (με ενδυμασία τοξότη) και δεξιά ο Κεβριόνης , ο ετεροθαλής αδερφός του Έκτορα. Χαρακτηριστική είναι η αντίθεση των δύο ζευγαριών: ο γενναίος Έκτορας με την πιστή Ανδρομάχη αντιπαραβάλλεται με τον Πάρη , τον οποίο αποστρέφεται η άπιστη Ελένη. Würzburg Universität , Martin von Wagner Museum L 160.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Ταφικά έθιµα στην αρχαία Ελλάδα Πλένουν το νεκρό, τον αλείφουν µε λάδι, τον τυλίγουν µε λευκό σεντόνι και τον στολίζουν. Τον βάζουν πάνω στο νεκρικό κρεβάτι και τον θρηνούν συγγενείς και φίλοι. Οι στενοί φίλοι και συγγενείς κόβουν τα µ αλλιά τους, για να δείξουν το πένθος τους. Υψώνουν µια ξύλινη κατασκευή από κούτσουρα και ξερά κλαδιά. Τοποθετούν επάνω το νεκρό µε πολλά από τα προσωπικά του αντικείµενα ( κτερίσµατα ). Αφού ανάψει η φωτιά και κάψει ανθρώπους, σφαγµένα ζώα και αντικείμενα, τη σβήνουν και συλλέγουν προσεκτικά τα οστά του νεκρού. Τα πλένουν, τα τοποθετούν µ έσα σ’ ένα αγγείο και τέλος υψώνουν τύµβο από χώµα και πέτρες σκεπάζοντας όλα τα υπολείµµατα . Στο τέλος τρώνε όλοι µ αζί . Όµηρος , Ιλιάδα ( διασκευή) Πηγή: http://ebooks.edu.gr/ Θολωτός τάφος του Ατρέα στις Μυκήνες

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Τετάρτη τάξη:

Τετάρτη τάξη http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας http://www.authorstream.com/iliasili/1

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help