Ιστορία Γ΄, 5η Εν. - 8. Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 5η Ενότητα - 8. Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Ιστορία Γ΄, 5 η Ενότητα, Ο Τρωικός πόλεμος 8. Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μετά το θάνατο του Αχιλλέα οι  Αχαιοί  απελπίστηκαν. Δεν πίστευαν πως θα κατάφερναν να κυριεύσουν την Τροία. Μάχη Τρώων και Ελλήνων Μελανόμορφος αμφορέας - ψυκτήρας από πηλό, χαλκιδικού τύπου, πιθανώς από εργαστήριο της χαλκιδικής αποικίας στο Ρήγιο της Καλαβρίας. Αποδίδεται στον "Ζωγράφο των επιγραφών", όπως ονομάστηκε από τη συνήθειά του να χαράζει τα ονόματα των προσώπων στα αγγεία. Σε αυτήν την πλευρά παράσταση σκηνής μάχης γύρω από άμαξα, στην άλλη όψη παράσταση μάχης (πιθανώς Ελλήνων και Τρώων). Ο Διομήδης στρέφοντας τα νώτα του στον Γλαύκο, που πολεμάει σε μετωπική στάση κατά του Μενεσθέα , ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον αντίπαλό του. Δεξιά ο Οδυσσέας καθηλώνει με το αριστερό του πόδι και με το δόρυ του έναν πολεμιστή σωριασμένο στη γη. Αν εξαιρέσουμε τη συμπλοκή Γλαύκου - Μενεσθέα που αναφέρεται στη ραψωδία Μ, οι υπόλοιπες είναι τυπικές εικόνες μάχης, που αποκτούν επικό περιεχόμενο με την προσθήκη των ονομάτων των ανταγωνιστών. Πηγή: greek-language.gr

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Τότε  ο Οδυσσέας,  ο πολυµήχανος , σκέφτηκε ότι η Τροία δεν θα έπεφτε µε τα όπλα αλλά µε πονηριά. Συµβούλεψε λοιπόν τους Αχαιούς να φτιάξουν ένα µ εγάλο ξύλινο άλογο, κούφιο από µ έσα , το  Δούρειο ίππο.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Το έφτιαξαν λοιπόν οι Αχαιοί κι έγραψαν πάνω του: «Δώρο των Αχαιών στην Αθηνά». Και µια νύχτα σκοτεινή µ πήκαν µ έσα στο άλογο ο Οδυσσέας, ο Μενέλαος, ο Διοµήδης , ο Νεοπτόλεµος , που ήταν γιος του Αχιλλέα, και µ ερικοί ακόµη γενναίοι Αχαιοί.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Ο Αγαµέµνονας µε τον υπόλοιπο στρατό, αφού έκαψαν το στρατόπεδο, µ πήκαν στα πλοία και πήγαν και κρύφτηκαν πίσω από την Τένεδο. Πηγή: sigmabooks.gr Πηγή: sigmabooks.gr

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Βγήκαν λοιπόν από τα τείχη, το πλησίασαν και είδαν πως ήταν αφιέρωµα στην Αθηνά. Πολλοί έλεγαν πως έπρεπε να το ανεβάσουν στην ακρόπολη της Τροίας, για να τους προστατεύει η θεά.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Το πρωί  οι Τρώες,  κοιτώντας από τα τείχη, δεν πίστευαν στα µάτια τους. Οι Αχαιοί είχαν φύγει και είχαν αφήσει πίσω τους µόνο ένα µ εγάλο ξύλινο άλογο, δίπλα στο ακρογιάλι!

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Άδικα η  Κασσάνδρα,  φώναζε πως µ έσα στην κοιλιά του ήταν κρυµµένοι Αχαιοί. Κανένας δεν την πίστευε. Κι ένας Τρώας, ο Λαοκόoντας , που ήταν ιερέας του Απόλλωνα, είπε: «Να φοβάστε τους Αχαιούς ακόµη κι αν σας φέρνουν δώρα». Κασσάνδρα. Morgan , Evelyn De , ( Tο όραμα της Κασσάνδρας: στο φόντο ο Δούρειος Ίππος και η φλεγόμενη Τροία. Σε ένδειξη θρήνου, τραβάει τα μαλλιά της), 1898.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Αµέσως δυο τεράστια φίδια σταλµένα από τον Ποσειδώνα, βγήκαν από τη θάλασσα κι έπνιξαν τον Λαοκόοντα µ αζί µε τα παιδιά του. Ο ιερέας του Απόλλωνα στην Τροία, Λαοκόων, τιμωρείται από τους θεούς διότι συμβούλεψε τους Τρώες να μη δεχθούν τον Δούρειο Ίππο. Οι θεοί, που είχαν αποφασίσει πως η Τροία έπρεπε να καταστραφεί, έστειλαν από τη θάλασσα δύο τεράστια φίδια, που τυλίχτηκαν γύρω από τον Λαοκόντα και τους γιους του και τους έπνιξαν. Χαρακτηριστική είναι η μορφή του Λαοκόοντα με την έκφραση απόγνωσης. Ελαιογραφία (λάδι σε μουσαμά)  Hayez , Francesco , 19ος αι. μ.Χ . (1812 ), Μουσείο: MILAN Pinacoteca di Brera . Ο Λαοκόων και οι δύο γιοι του καθώς τυλίγονται από τα δύο φίδια.Fontana , Giovanni Battista , 16ος αι., χαλκογραφία Ο Λαοκόων και οι δύο γιοι του καθώς τυλίγονται από τα δύο φίδια. Πιάτο , Rovigo , Francesco Xanto Avelli da , 1532 Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο, 1975.1.1129 Ο Λαοκόων και οι δύο γιοι του καθώς τυλίγονται από τα δύο φίδια. Soutman , Claesz , (1593/1601-1657), ελαιογραφία Musée des Beaux - Arts de Bordeaux .

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Βλέποντας το  θαύµα αυτό οι Τρώες τρόµαξαν κι έσυραν το άλογο στην πόλη. Για να µπει, γκρέµισαν κι ένα µ έρος απ’ τα τείχη της. Δούρειος ίππος, το µ εγάλο ξύλινο άλογο . Ο i Τρώες πανηγυρίζουν τη λήξη του πολέμου. Σκηνή από την κινηματογραφική ταινία, Τροία, του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν , 2004.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μετά έφαγαν, ήπιαν και γλέντησαν χαρούµενοι όλη τη µ έρα . Τη νύχτα κοιµήθηκαν κουρασµένοι από το χορό κι από το φαγοπότι.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Τα µ εσάνυχτα  βγήκαν οι Αχαιοί από την κοιλιά του αλόγου. Έτρεξαν κι άναψαν φωτιές ψηλά στα τείχη κι άνοιξαν τις πύλες. Σε λίγο γύρισε κι ο στρατός από την Τένεδο.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μπήκαν όλοι οι Αχαιοί στην Τροία, σκότωσαν τους πολεµιστές και πήραν σκλάβους τα παιδιά και τις γυναίκες. Ο Μενέλαος έτρεξε στο παλάτι του Πρίαµου και πήρε πίσω την Ελένη. Ιλίου Πέρσις : Θάνατος Πριάμου. Αττική ερυθρόμορφη κάλπη του Ζωγράφου του Κλεοφράδη . O Πρίαμος, στον βωμό του Έρκειου Δία, κρατά στα γόνατά του τη σωρό του Αστυάνακτα , ενώ ο Νεοπτόλεμος, ετοιμάζεται να σκοτώσει και αυτόν, περίπου 480-475 π.Χ. Νάπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 2422 Ιλίου Πέρσις : Θάνατος Πριάμου. Αμφορέας , αποδίδεται στην Ομάδα Ε, περίπου 550-540 π.Χ. Ο Πρίαμος είναι ξαπλωμένος στο βωμό του Ερκείου Διός και ικετεύει τον Νεοπτόλεμο, ο οποίος κρατώντας τον μικρό Αστυάνακτα ετοιμάζεται να τον σκοτώσει ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Πίσω από τον Πρίαμο η Εκάβη, πίσω από τον Νεοπτόλεμο η Ανδρομάχη. Δίπλα της ένας έφηβος, ίσως ο Πολίτης, τρέχει προς τα αριστερά. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο 1842,0314.3 Θάνατος Πριάμου. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας, αποδίδεται στην Ομάδα του Würzburg , περίπου 510 π.Χ. O Νεοπτόλεμος σκοτώνει τον Πρίαμο, δίπλα στη γυναίκα του Εκάβη, στο ιερό του Δία. Μόναχο, Staatliche Antikensammlungen .

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Μετά έβαλαν φωτιά κι έκαψαν την πόλη, χωρίς να σεβαστούν ούτε τους ναούς των θεών. Το πρωί φόρτωσαν τα πλοία τους µε λάφυρα και ξεκίνησαν για να γυρίσουν στην πατρίδα. Ιλίου Πέρσις : Θάνατος Πριάμου. Μελανόμορφος αμφορέας με λαιμό, περίπου 520-500 π.Χ. Ο Νεοπτόλεμος φονεύει τον βασιλιά Πρίαμο. Ιλίου Πέρσις : Θάνατος Πριάμου. Μελανόμορφος αμφορέας της Ομάδας Cambridge 49, περίπου 520 - 510 π.Χ. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου, F 222

PowerPoint Presentation:

Δούρειος ίππος (Μύκονος) Μεγάλος (ύψος 1,40 μ.) πίθος του 7ου π.Χ. αιώνα διακοσμημένος με ανάγλυφες σκηνές από την άλωση της Τροίας. Είχε χρησιμοποιηθεί ως ταφικός πίθος και βρέθηκε το καλοκαίρι του 1961 κατά τη διάνοιξη πηγαδιού στο κέντρο της Χώρας Μυκόνου. Στο λαιμό παριστάνεται η κάθοδος των Ελλήνων από τον Δούρειο Ίππο και στην κοιλιά, σε μετόπες, πολεμιστές που επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά. Στον μεγάλο αυτόν πίθο της Μυκόνου συναντούμε την πρωιμότερη μνημειακή εικόνα της άλωσης της Τροίας και μια από τις σπάνιες πρώιμες αναπαραστάσεις του δούρειου ίππου. Σύμφωνα με τον Κακριδή, «οι πρωιμότερες παραστάσεις του Δούρειου Ίππου 8 ο - 7ος αι. π.Χ. -, τον παρουσιάζουν πελώριο, με τροχούς και μια σειρά από ανοίγματα, παράθυρα ή θύρες. Ο αριθμός των Αχαιών που κρύφτηκαν μέσα, ποικίλλει κατά τις πηγές. Εδώ φαίνονται εφτά μέσα στο άλογο. Μερικοί ετοιμάζονται να κατεβούν βγάζοντας πρώτα τα χέρια τους με τα όπλα από τα ανοίγματα. Αβέβαιο είναι αν οι εφτά πολεμιστές, που στέκονται έξω, είναι Αχαιοί ή Τρώες ». Στο σώμα του αμφορέα, «σε τρεις αλλεπάλληλες σειρές ξετυλίγεται σε διαδοχικές εικόνες, λιγόλογα, συνταρακτικά, η τραγική μοίρα των γυναικών και των νηπίων της Τροίας, όπως ακριβώς την προβλέπει ο Πρίαμος στη ραψωδία Χ. Οι πάνοπλοι Αχαιοί ορμούν κατά του άμαχου πληθυσμού με μια αγριότητα απίστευτη, που ακόμα πιο πολύ τονίζεται από την παντελή απουσία κάποιου Τρώα πολεμιστή, που σαν ίσος προς ίσο θα μπορούσε να τους αναχαιτίσει . Ανάμεσα στις σκηνές της άλωσης είναι και αυτή της ανάκτησης της Ελένης από τον Μενέλαο. Πηγή: greek-language.gr

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Τετάρτη τάξη::

Τετάρτη τάξη: http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help