Ιστορία Γ΄, 5η Ενότητα - 3. Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία Γ΄, 5η Ενότητα - 3. Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία Παρουσίαση μαθήματος

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Ιστορία Γ΄, 5 η Ενότητα, Ο Τρωικός πόλεμος 3 . Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Ταξιδεύοντας για την Τροία οι Αχαιοί πέρασαν απ’ τη Δήλο. Εκεί, στο ναό του Απόλλωνα, ήταν ιερέας ο Άνιος που είχε τρεις κόρες, τις Οινότροπες . Το χώµα που άγγιζε η  Σπερµώ  γινόταν σιτάρι . Το χώµα που άγγιζε η  Οινώ  γινόταν κρασί και το χώµα που άγγιζε η  Ελαΐδα  γινόταν λάδι . Ο Άνιος, που ήταν και µ άντης , είπε στους Αχαιούς ότι σε δέκα χρόνια θα έπαιρναν την Τροία και τους κάλεσε να µ είνουνε εννιά χρόνια στη Δήλο και το δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία. Εκείνοι όµως δεν δέχτηκαν.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Άνιος , o βασιλιάς της Δήλου Ο βασιλιάς της Δήλου Άνιος, δισέγγονος του Διόνυσου παντρεύτηκε τη Δωρίππη , με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά. Μεταξύ των παιδιών του αναφέρονται οι τρεις Νύμφες της Δήλου, επονομαζόμενες Οινοτρόποι ή Οινοτρόφοι . Τα ονόματά τους, Σπερμώ , Οινώ , Ελαΐς , παραπέμπουν στα βασικά στοιχεία της διατροφής, το κρασί, το λάδι, το σιτάρι· από τον προ-προπάππου τους Διόνυσο πήραν το χάρισμα να τα κάνουν όλα να αναπηδούν από τη γη. Ο Άνιος, χάρη στις μαντικές ικανότητες που διέθετε από τον πατέρα του Απόλλωνα, ήξερε ότι ο πόλεμος στην Τροία θα διαρκούσε δέκα χρόνια, γι' αυτό έθεσε στη διάθεση των Ελλήνων τις ικανότητες των θυγατέρων του. Οι Έλληνες δεν πίστεψαν τις προφητείες του Άνιου και αρνήθηκαν την προσφορά του· όμως αργότερα, καθώς ο πόλεμος τραβούσε σε μάκρος, έστειλαν πρεσβεία στη Δήλο, αποτελούμενη από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, για να ζητήσουν από τις κόρες τον ανεφοδιασμό του στρατού. Οι τρεις κοπέλες πήγαν στην Τροία αλλά γρήγορα βαρέθηκαν, οι Έλληνες τις καταδίωξαν και εκείνες ζήτησαν από τον Διόνυσο να τις μεταμορφώσει σε λευκά περιστέρια. Γι' αυτό στη Δήλο απαγορευόταν να σκοτώνουν περιστέρια. Άλλα παιδιά του έγιναν επώνυμοι ήρωες διαφόρων πόλεων, όπως ο Άνδρος και ο Μύκονος. Πηγή: http://www.greek-language.gr/ Οι κόρες του Άνιου μετατρέπονται σε περιστέρια. Tempesta , Antonio (1555-1630), περίπου 1606 μ.Χ .

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Έφυγαν λοιπόν από τη Δήλο οι  Αχαιοί  και σε λίγες µ έρες έφτασαν στην Τροία. Πηγή: sigmabooks.gr

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Εκεί βασίλευαν ο Πρίαµος και η Εκάβη που είχαν πενήντα γιους και πολλές κόρες. Μια από τις κόρες τους ήταν η Κασσάνδρα που ήταν µ άντισσα . Όµως ο Απόλλωνας την είχε τιµωρήσει και κανένας δεν πίστευε τα λόγια της. Ο Πρίαμος υποδέχεται τον Πάρη με την Ελένη. Λουκανική νεστορίδα , του Ζωγράφου του Δόλωνα, 390-380 π.Χ. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο, 1867,0508.1330 Κασσάνδρα Klinger , Max, 1903.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Οι Τρώες,  βλέποντας τα αµέτρητα καράβια των Αχαιών, πήραν τα όπλα τους κι έτρεξαν στην ακρογιαλιά για να τους πολεµήσουν . Αρχηγό είχαν τον πιο µ εγάλο γιο του Πρίαµου , τον Έκτορα , τον αδελφό του Πάρη . Ο Έκτορας, στο μέσο της σύνθεσης ανάμεσα στους γονείς του, φορά την πανοπλία του. Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας, υπογεγραμμένος από τον Ευθυμίδη, περίπου 510 π.Χ. Μόναχο, Έκτορας, Ανδρομάχη, Αστυάνακτας . Ερυθρόμορφος κρατήρας 370 – 360 π.Χ . Museo Nazionale des Palazzo Jatta in Ruvo di Puglia, Bari.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Από τους Αχαιούς κανένας δεν τολµούσε να πατήσει στη στεριά. Η Θέτιδα τούς είχε πει πως ο πρώτος που θα πατούσε της Τροίας το χώµα θα έπεφτε νεκρός.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Τότε ο Οδυσσέας πέταξε την ασπίδα του στη στεριά και µε ένα πήδηµα στάθηκε πάνω της. Ξεγελασµένος από το τέχνασµά του  ο Πρωτεσίλαος  πήδησε δεύτερος και πάτησε στο χώµα . Κι αµέσως έπεσε νεκρός απ’ το κοντάρι του Έκτορα.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Άρχισε τότε µ άχη φοβερή. Οι Τρώες νικήθηκαν και κλείστηκαν στα τείχη της πόλης. Οι Αχαιοί τράβηξαν τα πλοία τους στη στεριά κι έφτιαξαν στρατόπεδο που το έκλεισαν µε τείχος ξύλινο, γιατί κατάλαβαν ότι θα χρειάζονταν πολύ καιρό µ έχρι να καταφέρουν να κυριεύσουν την Τροία.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Και οι θεοί κοιτούσαν από τον Όλυµπο . Ο Ποσειδώνας, η Ήρα, η Αθηνά ήταν µε το µ έρος των Αχαιών. Ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας µε το µ έρος των Τρώων. Κι ο Δίας άλλοτε µε τους Αχαιούς κι άλλοτε µε τους Τρώες.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Τον τελευταίο χρόνο του πολέµου , που τα τρόφιµα λιγόστεψαν και ο στρατός πεινούσε, ο Αγαµέµνονας έστειλε ένα καράβι να φέρει στην Τροία τις Οινότροπες . Εκείνες όµως φεύγοντας απ’ τη Δήλο παρακάλεσαν το θεό Διόνυσο να τις βοηθήσει. Κι ο Διόνυσος τις έκανε περιστέρια και πέταξαν και γύρισαν στη Δήλο. Οι κόρες του Άνιου μετατρέπονται σε περιστέρια. Πιάτο , Francesco Xanto Avelli da Rovigo , από το Urbino , 1532. Στα αριστερά οι κόρες του Άνιου μετατρέπονται σε περιστέρια. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο, 1975.1.1134 Ο Άνιος και μία κόρη του.

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας Οδύσσεια Ταξίδι... στην  αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία! Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη

Τετάρτη τάξη::

Τετάρτη τάξη: http://iliadisilias.blogspot.gr/ Απίθανα… τριτάκια ! / http://iliadisili.blogspot.gr/ Οι Παρουσιάσεις μου: http://www.slideboom.com/people/iliasili?page=1&rows=15&show=0 http://www.slideboom.com/people/iliasili1 http://www.slideshare.net/iliasili Εκπαιδευτικά παιχνίδια: http://www.purposegames.com/profile/164915/games Ηλιάδης Ηλίας

PowerPoint Presentation:

Ηλιάδης Ηλίας

authorStream Live Help