Ieromonah Arsenie Boca

Views:
 
     
 

Presentation Description

O parte din viata Parintelui.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

AR S E N I E B OCA

Slide 2: 

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne!

Slide 3: 

PARINTELE Ieromonah ARSENIE BOCA • scurta biografie 1910 – Se naste la 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.1929 – Zian face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolva in 1929.1929 – Se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu.1933 – Mitropolitul Nicolae Balan il trimite cu bursa la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Face studii cu profesorul Costin Petrescu. Urmeaza cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Frecventeaza si alte cursuri in domeniul culturii si artei.1935 – In 29 septembrie este hirotonit diacon celib.1939 – Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Arsenie scrie dupa dictatul Parintelui Staniloae, realizeaza coperta Filocaliei si sustine lucrarea de tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. Pe buna dreptate Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.1939 – In iunie intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.1940 – In 3 mai este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie.1942 – In 10 aprilie este hirotonit preot.1943 – La izvorul vaii Sambata, linga un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.1943 – Intra in atentia Securitatii.1945 – Este anchetat la Ramnicu Valcea.1946 – Este anchetat la Brasov.1948 – In 7 mai, de Izvorul Tamaduirii, este ultimul mare praznic sarbatorit la Sambata. Miscarea religioasa de aici are anvergura nationala.1948 – Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie la treapta arhieriei.1948 – Este anchetat la Fagaras.1948 – In 25 noiembrie Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca.

Slide 4: 

1949 – In 8 mai, de pomenirea Sfantului Ioan Evanghelistul, este primul hram la Prislop.1949 – In 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, Vladica Andrei savarseste, in curtea manastirii, prima liturghie arhiereasca ortodoxa. Cu acest prilej, Parintele staret Arsenie este hirotesit protosinghel.1950 – Activitatea Parintelui Arsenie ca staret se incheie in 1950. Prislopul devine manastire de maici. Parintele ramane in continuare la Prislop ca duhovnic, ajutat pentru o vreme si de Ieromonahul Dometie Manolache.1951 – In noaptea de 15 spre 16 ianuarie oamenii autoritatii de stat il „ridica” pe Parintele Arsenie pentru ancheta. Nu se prezinta nici un ordin. Procedeul e brutal. Parintele este dus la Canal.1952 – In 17 martie este eliberat. Se intoarce la Prislop in aprilie. Participa la slujbe, picteaza si lucreaza in gradina manastirii. Evita contactul cu pelerinii.1955 – Este anchetat la Timisoara. Urmeaza 6 luni de detentie.1959 – Prin actul Episcopiei Aradului nr. 2407/1959 semnat si parafat deEpiscopul Andrei Mageru, este indepartat din manastire.1959 – Parintele Arsenie isi incepe pribegia in Bucuresti. Este angajat la BisericaSfantul Elefterie ca pictor secund pe langa pictorul Vasile Rudeanu.1961 – Este angajat la Atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.1968 – Iese la pensie. Incepe pictura bisericii parohiale din Draganescu, de langa Bucuresti.1969-1989 – Dupa izgonirea fortata din Manastirea Prislop, obstea de maici se reorganizeaza intr-un asezamant manastiresc in orasul Sinaia(acum Metocul Manastirii Prislop). In acest asezamant Parintele Arsenie si-a avut chilia si atelierul de pictura din anul 1969 pana in anul 1989. Aici lasa intr-o randuiala desavarsita predici, meditatii si desene.1989 – In 28 noiembrie se muta la Domnul. Prohodit de o multime impresionanta de credinciosi, Parintele Arsenie este inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in ziua de 4 decembrie 1989.

Slide 6: 

„Nu va necajiti de mine, ca eu astfel ma hranesc cu mana cereasca… Mai, sa rabdati si voi prigonirile lui antihrist, ca numai prima durere o simti, restul suporti cu ajutorul lui Dumnezeu“- Parintele Arsenie .

Slide 7: 

„Rugaciunea inimii” - Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul.

Slide 8: 

„Sa va rugati ca nu stiti ce va asteapta!” “Este mai mare pacea ca dreptatea!”

"Nu pot sa va mantuiesc, ci doar sa va trezesc" : 

Parintele Arsenie Boca: “Multi îl urmeaza pe Iisus pâna pe Muntele Fericirilor, dar foarte putini pâna pe Golgota, pâna pe cruce. Pâna pe cruce n-a strabatut decât iubirea maicii Sale si a ucenicului iubirii… Mai mult va înflori viata ta daca vei fi un erou al iubirii divine si nu o victima a iubirii pacatelor.” "Nu pot sa va mantuiesc, ci doar sa va trezesc" „Decât să scoţi pe diavol dintr-un beţiv, mai uşor scoţi un suflet din iad”. „Când vorbiţi de mine, eu sunt între voi”. „Omul zgârcit e urât de Dumnezeu”. „Mă, nu toţi din lume se prăpădesc, nici toţi din mănăstire se mântuiesc”. „Bobul lui de grâu se preschimbă în tăciune, iar el se crede grâu nedreptăţit”. Să-ţi fereşti capul de frig şi de prostie! Oxigen, glicogen, somn, să-ţi păstrezi hormonii şi să ai concepţie de viaţă creştină.

Slide 10: 

Asceza (înfrânarile de orice fel), fara iubire, e departe de Dumnezeu. "Fiecare dintre noi vrea sa fie inteles, sa fie iubit, sa fie iertat..." Din trei pricini se betejeste trupul:1. din lipsa postului2. din nastere3. din desfrânare Ajutaţi-mă să vă pot ajuta. Dacă tot trebuie să suferim, măcar să nu suferim zadarnic. Să ai înţelegere faţă de neputinţa omenească. Nici abuzul, nici refuzul (referitor la sex). Fiecare dintre noi ducem un necredincios în spate. Nașteți-vă sfinţi! Domnul Hristos a fost răstignit cu spatele pe crucea materială şi cu faţa pe crucea spirituală. Cine face curte nu face carte. Cine vrea să biruie piedica (lumea), în calea mântuirii, are la îndemână acestea trei: răbdarea, iertarea şi rugăciunea. Sfânta Liturghie mai tine lumea.

Slide 11: 

"Mai, oameni buni, voi nici nu stiti CE PAMNT SFNT AVEM AICI...". „Am vrut să pun mâna pe rădăcina durerii care nu este alta decât păcatul.” “Să vă întăriţi convingerea în credinţă încât să fiţi gata să vă puneţi capul pe butuc, dacă timpul o va cere.” Parintele a zis: “e grea calugaria, dar e mai grea casatoria ca sa ti-o duci asa cum trebuie”.

Slide 12: 

"De ce nu faceţi şi voi la fel?! Dar care din voi se roagă când sunteţi însărcinate: Doamne, dă-mi un copil bun, cuminte, care să-ţi slujească Ţie; pentru tine Doamne? Care din voi aţi citit în timpul sarcinii Acatistul Maicii Domnului şi alte cărţi bisericeşti? Voi ziceţi că nu aveţi timp să vă rugaţi. Cereţi la Maica Domnului şi la Domnul Iisus Hristos şi vă vor da. Dacă nu faceţi rele, vă iese şi copilul aşa cum îl doriţi".

Slide 13: 

"Cine vrei sa-ti poarte crucea?"

Slide 16: 

”Citeste capitolele 5, 6 şi 7 din Evanghelia de la Matei si daca le împlinesti o sa te mântuiesti.” Dar minunea lui Dumnezeu e că oile biruie lupii!

Slide 17: 

Parintele spunea despre viata de dincolo: de ceea ce nu te poti lasa în viata pamânteasca, când te duci dincolo pofta creste si nu mai exista posibilitatea stapânirii si nu mai poti sa te duci sa-ti cumperi tigari, spre exemplu. Astea sunt chinurile de dincolo, ca doresti un lucru cu care ai fost obisnuit aici pe pamânt. Te duci dincolo si doresti lucrul asta, dar zice ca dorinta e asa de mare încât te arde. Doresti sa ai lucrul asta si nu-l poti obtine, ca nu mai exista materia. Chinul asta nu e usor, e ca si când ti-ar fi sete. Vii pe o caldura asa mare si ti-e sete asa de tare, de simti ca ai bea o fântâna întreaga, dar nu ai de unde sa o bei. “Dumnezeu nu e o poveste, e o realitate. Acum e pe crezute, atunci va fi pe vazute!” “Mai, eu stiu ca voi ati venit cu gând sa va fac rugaciuni pentru ploaie si am deschis cartea sa fac rugaciuni, dar o mâna nevazuta mi-a închis cartea, si am auzit o voce care mi-a spus: «Nu te ruga de Mine sa le dau ploaie, Eu stiu ce sa le dau. Roaga-te de ei sa faca voia Mea»“. Ne-a mai zis ca “mersul vremii este dupa purtarea oamenilor” “Vin oameni la mine pentru ca au necazuri. Le spun: Ziceti dupa mine «Asa ne trebuie!». Nu vroia sa zica nici unul, dar asta-i adevarul. Daca nu vrem de buna voie, vrem de nevoie. Trebuie sa platim pentru pacatele noastre… Ce ne da, asa ne trebuie” Parintele Arsenie zicea:”sectele sunt proorocul mincinos”. “Dumnezeu nu se lasa împuscat de gloante!” “Daca vezi un preot beat în sant, ridica-l si du-l acasa si a doua zi du-te si te spovedeste la el, ca harul nu i se ia”.

Slide 19: 

Sfantul "incatusat“. Un om venit din cer. "Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu" Cartea vieţii tale eşti tu însuţi.

Slide 23: 

Nu se poate, să nu se poată! “Mărturisi-voi Domnului fărădelegea mea şi îndată a ridicat pedeapsa păcatului meu”. Mărire Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. „Sa-ti iei crucea si sa-mi urmezi si sa nu ma parasesti toata viata ta. Dupa ce mor sa strigi la mine, ca eu am ,,clopotel” si te aud. Spune si la altii, ca atunci când dau de un necaz, sa zica de noua ori Tatal Nostru”. „Dati la saraci, nu mie!”. “Daca tii aceste doua faclii ridicate în sus - dragostea si smerenia, te mântuiesti”. Mergeti la manastiri pentru rugaciuni, liturghii si dezlegari

Slide 24: 

Sa nu-i mai vorbiti de rau pe preoti, fiindca sunt slujitorii lui Dumnezeu si nu aveti voie sa-i judecati voi”.

Slide 27: 

Rugati-va la Dumnezeu sa va pedepseasca în aceasta viata pentru faptele nespovedite de voi sau nedezlegate de duhovnicii vostri, caci în viata de apoi, amarnice sunt pedepsele Celui de Sus. ``

Slide 28: 

“Ale noastre sunt numai relele ce am facut.”

Slide 29: 

"Când fărădelegile vor încleşta mintea şi inima oamenilor şi-i vor sălbătici aşa de tare, încât vor zice că nu le mai trebuie Dumnezeu şi Biserică şi preoţi, încât va fi sălbăticirea şi nebunia urii peste tot pământul, atunci vine sfârşitul."

Slide 30: 

Din zugrav pe suflete, zugrav de biserici. Spune mereu atunci cand cineva te vorbeste de rau „Doamne, iartă-i vorbele şi mie faptele!” Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. „Sunt îngăduiţi de Dumnezeu… să pună stăpânire pe întregul globul pământesc… Nu te pune cu ei rău, ci să fii credincioasă, că Dumnezeu este în orice loc ca şi la Ierusalim ca şi la noi. Căci biserica din inima noastră nimeni nu o poate dărâma“. “Vezi! Fiarele astea m-asculta, numai voi nu m-ascultati!“ „Nu va necajiti de mine, ca eu astfel ma hranesc cu mana cereasca… Mai, sa rabdati si voi prigonirile lui antihrist, ca numai prima durere o simti, restul suporti cu ajutorul lui Dumnezeu“. „Pe ziduri vor creste balarii daca nu sunt biserici vii“. „Mie asa mi s-a aratat Maica Domnului, asa l-am vazut pe Mântuitorul si eu îi pictez asa cum i-am vazut eu.“„

Slide 33: 

Omul care s-a hotarât sa iasa din calea pacatelor sau din gâlceava faradelegilor, se va trezi deodata ca i se vor ridica împotrivatrei vrajmasi, unul dupa altul. Iar vrajmasii mântuirii sunt acestia: lumea, trupul si diavolul. Oxigen, glicogen, somn, să-ţi păstrezi hormonii şi să ai concepţie de viaţă creştină.

Slide 34: 

"Faceţi milostenie, daţi la săraci, daţi la neputincioşi, la orbi, la şchiopi. Cercetaţi bolnavii, daţi-le de mâncare, daţi-le apă… Dacă voi nu faceţi bine, cum de aşteptaţi binele!?

Slide 35: 

Parca toate lucrurile unui om seamana cu stapânul lor. Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse. Dragostea lui Dumnezeu pentru cel mai mare păcătos este mai mare decât dragostea celui mai mare sfânt faţă de Dumnezeu.

Slide 36: 

Era vazator cu duhul. "Cand te privea, te paraliza" "Nasteti-vã sfinti!" "În mintea strîmbã si lucrul drept se strîmbã" "Mustrarea învinge, dar nu convinge" "Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã"

Slide 37: 

Dumnezeu nu uită de om cum uită omul de Dumnezeu.

Slide 39: 

Vreau să zic,dacă nu v-aţi tot măcina mintea cu păcatele -ajunge cât le pomeniţi la spovedanie-, dacă nu v-aţi otrăvi gândul cu ele, aţi lăsa toate înapoi şi v-aţi însenina faţa şi inima de dragul lui Dumnezeu, care poate El ceea ce la oameni este cu neputinţă. Seninătatea, asta care nu scade, asta aş vrea să o prindeţi de la mine. Cine-i îngust la minte, n-are leac nicăieri.* Mulţi sunt mai betegi la minte decât la stomac.* Dacă împiedici un guturai prin medicamente, îl transformi în alte primejdii - ex. sinuzită. Lasă fazele obişnuite ale bolii -că-i uşoară - că-i cel mai bun leac al ei. Ferirea de frig ajunge.* Obişnuit, lucrurile cam imposibile sunt la capătul alergării spre desăvârşire.* Parcă toate lucrurile unui om seamănă cu stăpânul lor.* Păcatul cel mai mare este răzvrătirea împotriva lui Dumnezeu; atinge prima generaţie şi se nasc orbi. Păcatele bunicilor şi străbunicilor ca fumatul, băutura, curvia, atinge a treia generaţie. Să ne cunoaştem străbunicii şi să ne rugăm pentru ei.

Slide 41: 

O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu. Vezi ma, atunci de unde stii tu ca nu exista Dumnezeu? Uita-te la mine, nu-s numai pictor. În lumea aceasta sunt atâtia oameni care s-au dus si au cercetat pe la Muntele Sfânt, peste tot locul si nu-s nebuni si cred, acum n-­am ce sa-ti spun mai mult.

Slide 42: 

„Eu ştiu unde mă duc, „ Mă, să creşteţi în Hristos!“. Ne spunea Părintele că ne ştie toate păcatele noastre şi ale neamului nostru, că a vorbit cu sfinţii pe care-i pictează. Cei care mergeau la el îi simţeau puterea şi ajutorul şi pe mulţi îi vindeca pe loc. Zi rugăciunea minţii şi «Tatăl nostru» la care te poţi gândi toată ziua“ „Mă, mă duc să vorbesc cu sfinţii“. „Mă, de ce vii la mine dacă tu nu asculţi? Părintele spunea că cu fiecare dintre noi Dumnezeu are un rost pe care trebuie să-l împlinim, iar marii duhovnici ne ajută să ni-1 descoperim. Niciodata nu-i poti multumi pe toti. La Sambata, stateam si 36 de ore in spovedanie. Nimeni nu mi-a zis: Du-te, parinte, sa te odihnesti>>. eu am mai fost acolo“.

Slide 43: 

„Aşa că, în deplină cunoştinţă a misiunii noastre, putem păşi la lucru că noi nu suntem singuri. Mântuitorul este cu noi. Personal am această cunoştinţă de care nu sunt vrednic. Mi-am văzut Stăpânul şi mi-a arătat păcatele! Aşa se deosebeşte adevărul de părere căci mi-a arătat păcatele mele, nu ale altora. Harul lui Dumnezeu, sălăşluit în sufletele celor care au fost luminaţi cu Sfântul Botez, devine lucrător în măsura în care credinciosul colaborează cu el, adică prin nevoimţe, rugăciuni, postiri, privegheri, ajunări, prin lacrimi de pocăinţă. Urmarea acestei nevoinţe este că cel în cauză ajunge până la o măsură dumnezeiască încât se face vrednic să săvârşească lucruri mai presus de puterile omeneşti, de a săvârşi fapte supranaturale, atunci când şi unde voieşte Dumnezeu“. Părintele spune undeva că pentru cei păcătoşi chiar un gând spre Dumnezeu, o lacrimă pentru viaţa lor păcătoasă, poate să aibă ultimul cuvânt înaintea judecăţii Sale. Numai să ai acest moment, chiar şi în ultimele zile ale vieţii!

Slide 45: 

Ne întâlnim în prezent cu... viitorul trecutului. Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine.

Slide 46: 

"Noi nu suntem nascuti de timp, ci de vesnicie. Desi traim o vreme imbracati de lumea aceasta, ni se intampla ades ca fratele Vis si sora Moarte sa ne dea tarcoale si sa ne despice faptura in doua. Atunci scapam din chingile lumii vazute si ne trezim intr-un alt fel de a fi si-a cunoaste". • Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine. • Dumnezeu nu uită de om, cum uită omul de Dumnezeu. • Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e să ne dăruim Lui pe noi înşine, pe viaţă. • Este neînchipuit de mare nepotrivire între ce cer oamenii de la Dumnezeu şi între ce cere Dumnezeu oamenilor.• Cred că cea mai deformată fi inţă în capul oamenilor este Dumnezeu.• Grija omului de Dumnezeu simplifi că grija omului de om.• Mărturisirea lui Dumnezeu cu preţul vieţii este preţul învierii oamenilor întru sfinţi. • Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. • Dumnezeu coboară între oameni şi suie oamenii la Sine pe scara Sfintei Liturghii.

Slide 47: 

• De cârma minţii atârnă încotro pornim şi unde ajungem. • Bobul care nu vrea să moară, fie chiar şi de grâu, nu mai aduce nicio roadă. • Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului. • Cine nu se va lepăda de sine, nu va fi liber. • Iubirea trupească de sine şi plină de trufie numai dragostea aprinsă a lui Dumnezeu o poate scoate şi desăvârşit s-o facă scrum, prin umilinţele cu care o arde. • Cea mai primejdioasă este mândria sfântului, de aceea sfi nţii adevăraţi sunt cei ce nu ştiu că sunt sfi nţi, ce ţin morţiş că-s păcătoşi. • Pocăinţa trebuie să fi e o înseninare din ce în ce mai mare a sufletului şi a sănătăţii întregi. • Fraţilor, ascultaţi de Biserică, fiindcă cei ce ascultă de preoţii ei, aşa cum sunt, de Dumnezeu ascultă. • Toată lumea este a ta când ai renunţat la ea. Atunci eşti mai tare ca ea şi te ascultă. • Dacă tot trebuie să suferim, măcar să nu suferim zadarnic. • Suferinţa acceptată, smerită, face din Lazării acestei lumi un Lazăr din sânul lui Avraam, încă din lumea aceasta. • Să nu uităm că una e lupta şi suferinţa omului mărturisit şi alta e suferinţa omului nemărturisit.• Suferinţa şi iubirea se cresc în progresie una pe alta.

Slide 48: 

• Cunoştinţa cea din păţanie sau învăţăturile din durere sunt singura Cale care poate învăţa ceva pe oameni. • Necazurile vieţii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu către oamenii mai grei sau mai vicleni la minte. • Nu uita că Iisus a fericit pe săraci, pe Lazări şi pe smeriţi. •Sunt multe chipuri de a intra în Împărăţia lui Dumnezeu, dar numai o singură uşă: Iisus.• Iisus doreşte de la toţi credincioşii lumii o linişte de adâncime: liniştea credinţei în Dumnezeu. Aceasta ar da de înţeles că în jurul unui om liniştit (din cauza rădăcinilor lui în cer), se face linişte pe pământ. • Păcătoşii au un prieten, pe Iisus. Din momentul în care cunoşti că eşti păcătos, te-ai schimbat din vrăjmaşul lui Dumnezeu în prietenul lui Dumnezeu. • E bine ca povăţuitorii să grăiască totdeauna din conştiinţa slujirii lui Hristos, ca în faţa lui Hristos şi atunci vor fi blânzi întru dojană şi smeriţi întru mustrare.

Slide 50: 

• Cunoştinţa cea din păţanie sau învăţăturile din durere sunt singura Cale care poate învăţa ceva pe oameni. • Necazurile vieţii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu către oamenii mai grei sau mai vicleni la minte. • Nu uita că Iisus a fericit pe săraci, pe Lazări şi pe smeriţi. •Sunt multe chipuri de a intra în Împărăţia lui Dumnezeu, dar numai o singură uşă: Iisus.• Iisus doreşte de la toţi credincioşii lumii o linişte de adâncime: liniştea credinţei în Dumnezeu. Aceasta ar da de înţeles că în jurul unui om liniştit (din cauza rădăcinilor lui în cer), se face linişte pe pământ. • Păcătoşii au un prieten, pe Iisus. Din momentul în care cunoşti că eşti păcătos, te-ai schimbat din vrăjmaşul lui Dumnezeu în prietenul lui Dumnezeu. • E bine ca povăţuitorii să grăiască totdeauna din conştiinţa slujirii lui Hristos, ca în faţa lui Hristos şi atunci vor fi blânzi întru dojană şi smeriţi întru mustrare.

Slide 51: 

Părintele le spunea celor care ziceau că nu se prea pot ruga să înceapă cu citirea Noului Testament; să înceapă cu Evanghelia de la Matei şi să citească cu mare atenţie Predica de pe Munte de mai multe ori până ce va pătrunde şi în minte ceva din Duhul Evangheliei. Ma, face-ti semnul sfintei cruci pe tot ce mâncati: apa, ceai, cafea, prajitura, fructe, bautura, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar si cu otrava, Sfânta Cruce anuleaza tot ce este otravit. Zicea Parintele Arsenie, parca pentru toti românii: „Îmi pare rau de voi ca sunteti slabiti în credinta. Veti cadea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngaduite de Dumnezeu, Care este tovarasul de drum al fiecaruia, de la nastere pâna la moarte. Vor cadea si cei alesi. Îmi pare rau ca sunteti cei pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe si alte îngradiri. Vor lua totul!”

Slide 52: 

Când sotul nu da pace sarcinii (zice el ca se poate, sau nu vrea altfel, sau se declara stapân pe legile naturii) atunci copiii vin pe lume cu predispozitia precoce spre sexualitate. Explicatia biologica: au crescut în mediul uterin hraniti cu sânge prea îmbibat cu testosteron, hormon sexual masculin. Cât asculti de Dumnezeu, atât asculta si Dumnezeu de tine. Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e sa ne dam Lui pe noi însine, pe viata. Pacatele se înregistreaza în codul genetic al fiecaruia. Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse. Marturisirea lui Dumnezeu cu pretul vietii este pretul învierii oamenilor întru sfinti. "Iubiti pe preoti acum, pâna-i mai aveti!" Iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt fata de Dumnezeu. Trebuie sa ne întarim spiritualiceste, ca altfel viata noastra este moarta, chiar daca ne merge numele ca traim. Luati exemplu de la Stefan cel Mare, care cu o mâna de oameni întariti spiritualiceste, tinea pe tatari la Nistru si pe turci la Dunare.

Slide 54: 

“Mai, la mine daca ati venit o data, sau de doua ori, ajunge, trimite-ti si pe altii, caci la Dreapta Judecata, am si eu un cuvant de spus. Si oriunde veti fii o sa pun mana pe capul vostru… Doar atat sa faceti: sa fiti buni, corecti, sa respectati Biserica si legile ei…”

Slide 55: 

Pacatul este o conspiratie a minţii omului cu diavolul împotriva Legii lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel zice: „Pot totul în Hristos care ma întareste”. Dumnezeu iarta, dar nepedepsit, nimic nu lasa. Asa scrie Cartea (Sfânta Scriptura)! Când îti iei raspunderea de a rodi copii, Stapânul vieţii îti va ajuta! Sfârsitul beţivului e sau în sant, sau în casa de nebuni, iar sufletul în iad înca de aici. Toate faptele omului, toate miscarile lui, se înseamna undeva, într-o nevazuta carte, si se înseamna si în samânta sa, si cu aceasta îsi trage urmasii sub povara ispravilor sale. Copiii nefacuti ii strica pe cei facuti.

Slide 56: 

„Îmi pare rau de voi sa sunteti slabiti în credinta. Veti cadea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele. Vor veni vremuri grele, dar toate sunt îngaduite de Dumnezeu. Care este tovarasul de drum al fiecaruia, de la naştere pâna la moarte. Vor cadea şi cei alesi. Îmi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe si alte îngradiri. Va vor lua totul!”

Slide 57: 

Când vrea Dumnezeu sa aduca asupra omului necazuri mai mari, îl lasa în mâna îngustimii sufletesti. Si aceasta da nastere în om la o putere mare de trândavie, prin care sufletul e sugrumat si care-i da gustul lumii. Si apoi se ridica asupra omului duhul iesirii din minti, din care izvorasc nenumarate ispite: tulburarea, mânia, hula cârteala, gândurile de razvratire, mutarea din loc în loc si celelalte asemenea lor. Iar daca ma întrebi care este pricina acestora îti raspund: lenevirea ta. Si leacul este smerenia mintii.

Slide 58: 

Citeşte mai degrabă ceea ce atinge inima decât ceea ce depărtează mintea. Cred că cea mai deformată fiinţă din capul oamenilor este Dumnezeu. Creştinismul nu e doar o afacere de duminică, ci e o strădanie de toate zilele.

Slide 59: 

Rugaciunie de eliberare : Rugaciunea Lumanarilor Aprinse/Rugaciunea Parintelui Arsenie ,,Doamne,Tu esti mare,Tu esti Dumnezeu,Tu esti Tata,pe Tine Te rugam,prin mijlocirea Sfintilor Arhangheli Mihail ,Gavriil si Rafail sa ne eliberezi de tot raul care ne-a robit. De neliniste ,de tristete si de obsesii,Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De ura,de desfranare,si de invidie , Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De gelozie,de manie si de frica Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De gandul sinuciderii ori al avortului, Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De orice forma de destrabalare , Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De farmecesi de vrajitorie Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De destramarea familiei si de orice rau ascuns Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! Tu ,Doamne,Care ai spus : Pacea Mea o las voua,pacea Mea o dau voua,daruieste-ne ,prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria ,eliberarea de orice forma a raului si bucuria vesnica intru imparatia Ta.Amin

Slide 60: 

Chemarea lui Iisus                                         de Parintele Arsenie Boca  I.   Voi, care nu stiurati ce-i binele in viata Si nici caldura sfanta ce inima dezgheata, Voi, care in durere ati suspinat si-ati plans Si cantul fericirii in inimi vi s-a stins, Veniti, Stapanul lumii, Iisus, va cheama-ntr-una Si mainile-Si intinde s-astampere furtuna.

Slide 63: 

Deocamdată să ne mulţumim a şti, că arme asupra diavolului avem aceste trei: 1 - Numele Domnului şi al Maicii Domnului, despre care zice Sfântul Ioan Scărarul că: „Armă mai tare în Cer şi pe pământ nu avem, ca numele lui Dumnezeu”. 2 - a doua armă pe care o avem împotriva puterii vrăjmaşe este Sfânta Cruce (I Corinteni 1,18). Aş întreba pe cei ce nu au cruce: cu ce semn vă apăraţi de diavol? Ei însă n-au semn, că nu-i lasă să-1 facă. Nu în zadar semnul Crucii îl numeşte Biserica:„Armă nebiruită asupra diavolului, crucea Ta ne-ai dat-o nouă…”. 3 - iar a treia armă de apărare e smerenia sufletului, chiar în ceasul tulburării tale, zicând din adâncul inimii: „Pentru păcatele mele pătimesc acestea, Doamne, izbăveşte-mă de cel rău”. Şi întoarce-te cu inimă bună către Dumnezeu, orice gânduri rele ai avea, pălmuindu-ţi mintea, că vede Tatăl osteneala fiului şi nicidecum nu-1 lasă.

Slide 66: 

"Pictura ma suplineste”.

Slide 67: 

Era un ciobănaş care fluiera frumos şi oamenii îl auzeau, dar nu-l luau în seamă prea mult. Într-o zi, ciobănaşul a plecat şi toţi oamenii s-au alarmat, întrebând peste tot: <<Unde a plecat ciobănaşul care cânta frumos?>>. Dar nu l-au mai găsit”.

Slide 68: 

igcristi2002@yahoo.com http://www.igc.webgarden.ro

authorStream Live Help