TEMA ngrohja globale

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

ngrohja globale

Comments

Presentation Transcript

TEMA : NGROHJA GLOBALE:

TEMA : NGROHJA GLOBALE PROJEKT NR.1 SHKOLLA : “OLSI LASKO” KLASA : X a PUNOI : KRISTIAN KURTI

NGROHJA GLOBALE:

NGROHJA GLOBALE Eshte termi qe permbledh dhe perkufizon ngritjen e temperatures ne atmosfere dhe ne oqeane,gje qe shkakton ndryshi.Ngrohja globale njihet edhe si efekti serë për shkak se gazet që grumbullohen mbi tokë e kthejnë planetin të ngjashëm me një serë . Duke e kllapuar nxehtësinë pranë sipërfaqes së tokës , efekti sere po ngroh planetin dhe po kërcënon mjedisin . Frika aktuale , lidhet me faktin se ngrohja globale po ndodh me një shpejtësi të paparë . Modelet kompjuterike po parashikojnë se deri në fund të shekullit XXI temperaturat do të rriten me disa gradë ( tre gradë ).

SHKAQET DHE PASOJAT:

SHKAQET DHE PASOJAT SHKAQET: Ndryshimet klimatike ose çrregullimet e klimës lidhen me shtimin e gazrave me efektin serë , ngritjen e ujërave , ndryshimet e erës , përdorimin e natyrës nga njeriu , shkrirjen e akullnajave ... Këto janë quajtur ndryshime klimatike industriale dhe janë shfaqur që në shekullin e XIX, për shkak të veprimtarisë së njeriut dhe të zhvillimit të një mënyre jetese të bazuar tek industria . Është pranuar në fakt , se ndryshimi klimatik ka origjinë antropike . Toka ka njohur edhe ndryshime të tjera klimatike . PASOJAT: 1.Leshimet ne atmosfere te dioksidit te karbonit nga djegia e karburanteve fosile me origjine bimore 2.Leshimet e dioksidit te karbonit nga lendet e djegshme qe perdoren per transport 3.Leshimet e metanit nga kafshet , bujqesia dhe shelfi i Arktikut 4.Shpyllezimi, vecanerisht pyjet tropikale te cilat perdoren per dru dhe per hapjen e tokave bujqesore 5.Rritja e perdorimit te plehrave kimike ne kultivimin e kulturave te ndryshme bujqesore .

Ç’fare mund te behet ?:

Ç’fare mund te behet ? 1.Te vejne ne jete planin e kursimit te ujtit dhe energjise 2.Te kerkohen burime te reja ujti dhe gjithashtu rinovim dhe ngritjet e centraleve te energjise alternative. 3.Te ritet dhe respektohet kontrolli mbi gazrat e serave dhe fabrikave . 4.Planimetria e urbanistikes te behet duke pasur parasysh ndryshimin klimaterik . 5.Te stimulohet shperndarja e popullates qe te jene aktiv per natyren dhe te mos mbipopullohen qytetet qe jane konsumator total te natyres .

ILUSTRIME ! :

ILUSTRIME ! .

authorStream Live Help