Proiect Istorie

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

LICEUL TEORETIC “GRIGORE MOISIL”,TULCEA:

LICEUL TEORETIC “GRIGORE MOISIL”,TULCEA STATELE FEDERALE SUA

PowerPoint Presentation:

Revoluția americană a fost unul din evenimentele majore al epocii moderne, care s-a desfășurat sub forma unor serii de revolte și transformări ale modului de gândire al coloniștilor, apoi sub forma unui război, numit Războiul de independență al Statelor Unite ale Americii, care a avut loc între cele 13 colonii britanice din America de Nord și țara lor de origine, Marea Britanie, urmat de organizări economice, structurale, politice, statale și legislative unice și novatoare în istoria modernă.

Revolutia americana 1763-1791:

Revolutia americana 1763-1791 Revoluția americană cuprinde o serie de evenimente de natură politică, economică, militară, organizatorică și legislativă petrecute în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, mai exact între 1763 și 1791, care au culminat cu apariția unui stat independent și suveran în America de Nord, Statele Unite ale Americii.

Cele 13 colonii americane:

Cele 13 colonii americane Călătoria vasului Mayflower poate fi considerată un simbol început al colonizării engleze în America de Nord, căci debarcarea celor 102 pasageri, în regiunea devenită ulterior Noua Anglie, avea să fie urmată de nenumărate alte traversări ale Oceanului Atlantic.

CUM A INCEPUT?:

CUM A INCEPUT? . După adoptarea Articolele Confederației și ale Perpetuei Uniuni , prima constituție a celor treisprezece foste colonii britanice din America de Nord, care s-au răsculat contra Regatului Marii Britanii în 1776, aceste foste 13 colonii au devenit o confederație , o singură entitate politică , constituind de fapt prima încercare juridică , administrativă și politică a viitoarei republici federale , Statele Unite ale Americii

INCEPUTUL SUA…:

INCEPUTUL SUA … S tructura administrativă inițială a țării a fost o confederație , fondată în 1777,la baza careia stateau “ Articolele Confederatiei ” ( în 1781 fiind ratificată baza sa ) . După dezbateri îndelungate , acest document a fost înlocuit de către Constituția Statelor Unite ale Americii , în 1789, care a creat un sistem politic mai centralizat .

SUA..:

SUA.. Un stat al Statelor Unite ale Americii este unul din cele cincizeci de state (deși patru dintre ele preferă numele oficial de commonwealth, "stat prin asociere"), care împreună cu Districtul Columbia formează cele 50 + 1 subdiviziuni naționale ale Statelor Unite ale Americii, sunt considerate ca stat federal și națiune independentă.

FORMA DE STAT:

FORMA DE STAT Statele Unite ale Americii este în prezent cea mai veche republică constituţională. Caracterul său constituţional şi republican este relevat prin existenţa Constituţiei Americane, scrisă în 1787, ratificată în 1788 şi inaugurată în 1789, prin organizarea de alegeri libere pentru preşedenţie şi Senat, şi nu în ultimul rând prin controlul asupra popurului (în cauză majoritatea) de a crea sau modifica legi. Acest ultim aspect este realizat prin Primele Zece Amendamnte la Constituţie, sau aşa numita lege „Bill of Rights” . Aceste amendamente specifică drepturile indivizilor pe care guvernarea naţională nu le poate restricţiona sau încălca.

Republica constitutionala:

Republica constitutionala Înţelegem printr -o republică constituţională un stat în care guvernământul este ales prin vot , acesta fiind reprezentantul poporului care trebuie să conducă în conformitate cu legea constituţională ce limitează puterea acestuia asupra cetăţenilor . De asemenea, într-o republică constituţională, puterea executivă, legislativă şi juridică sunt separate în ramuri distincte, iar voinţa majorităţii este temperată prin protecţia drepturilor individuale, astfel încât, nici un individ sau grup nu va putea deţine puterea absolută.

SEC. XVIII SI…ASTAZI IN SUA:

SEC. XVIII SI…ASTAZI IN SUA De-a lungul timpului, pe măsură ce constituției i-au fost aduse amendamente (astăzi existând 27 de amendamente ale Constituției SUA), interpretările și aplicarea articolelor sale în cazuri concrete s-au schimbat. Tendința generală a fost aceea spre centralizare, statului federal revenindu-i un rol mai sporit decât îl avusese inițial. De fapt, există o continuă dezbatere asupra "drepturilor statelor" (în engleză States rights) comparativ cu cele ale statului federal, care se referă la extinderea și natura puterilor pe care statele le-au dat sau cedat guvernului federal.

FORMA DE GUVERNARE:

FORMA DE GUVERNARE Forma de guvernare este republica federala. Seful statului si al guvernului sunt presedintele si vice-presedintele. Sunt alesi pe termen de 4 ani de un colegiu al alegatorilor, care este ales de populatia statelor. Parlamentul este reprezentat de Congresul Bicameral format din Senat si Camera Reprezentantilor.

Presedintele SUA:

Presedintele SUA Preşedintele american este atât şeful statului cât şi primul ministru, Constituţia americană neprevăzând existenţa unui "cabinet" şi nici a "miniştrilor". Preşedintele nu face altceva decât să strângă în jurul său un cerc de colaboratori de încredere, loiali şi integri. Aceşti colaboratori sunt consilieri personali, dar pot fi şi şefi de departamente (de ministere), ale căror funcţii poartă însă numele de "secretar de stat". Preşedintele nu poate fi demis — cu excepţia cazurilor în care un tribunal îl demite pe criteriul comiterii unor fapte penale (impeachment). Preşedintele Nixon a demisionat înainte de a fi demis. Totuşi preşedintele nu poate face uz de puterile sale după bunul său plac: proiectele sale de lege trebuie să treacă mai întâi prin ambele Camere ale Congresului şi să întrunească o majoritate de voturi înainte de a fi adoptate.

Mai multe…:

Mai multe… Congresul , adică Senatul , în care 100 de senatori influenţi reprezintă interesele statelor americane , şi Camera Reprezentanţilor , cu 435 de deputaţi care susţin interesele locale, nu se află sub influenţa preşedintelui . El nu poate dizolva Senatul sau Camera Reprezentanţilor şi nu poate bloca nici legile adoptate în cadrul Congresului , pentru că dacă ambele Camere întrunesc o majoritate de 1/3, veto- ul preşedintelui nu mai are nici o valoare . Mai mult , Congresul îl poate supune pe preşedinte presiunilor , pentru că doar Congresul poate aproba bugetul - mijloacele financiare destinate punerii în aplicare a legilor , propus de preşedinte

PowerPoint Presentation:

Primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii , George Washington , a servit în funcție ,două mandate, între 1789 și 1797 . Actualul presedinte,Barack Obama,este cel de-al 44-lea presedinte al SUA,incepand cu anul 2009, fiind la al doilea mandat.

UN PROIECT REALIZAT DE::

UN PROIECT REALIZAT DE: GRIGORE GABRIEL LASCU ANDREI PROF. COORDONATOR: STAMATE MIOARA

authorStream Live Help