Преображенски манастир до В. Търново

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА "ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"-http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Манастир “Св. Преображение Господне” край Велико Търновослайда се сменя с кликване на мишката : 

Манастир “Св. Преображение Господне” край Велико Търновослайда се сменя с кликване на мишката

Преображенският манастир е един от най-големите български манастири. Той също е и един от най-ценните, тъй като в изграждането на манастирския комплекс са участвали най-известните ни възрожденски майстори - Захари Зограф и Уста Кольо Фичето : 

Преображенският манастир е един от най-големите български манастири. Той също е и един от най-ценните, тъй като в изграждането на манастирския комплекс са участвали най-известните ни възрожденски майстори - Захари Зограф и Уста Кольо Фичето

Slide 3: 

Издигнат е в красива скалиста местност на брега на р. Янтра на седем километра от някогашната столица Велико Търново, близо до с. Самоводене. До него може да се отиде пеш за около 40 минути или с кола.

Slide 4: 

Някога манастирът е бил едно от най-важните културни и просветни средища -времето на Второто българско царство, а днес е един от най-ценните паметници на архитектурата и изкуството в България. Манастирът е изграден през XI век и първоначално бил метох на Ватопедския манастир в Света Гора. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, манастирът получил автономност.

Slide 5: 

След падането на България под турско робство манастирът е неколкократно опожаряван и плячкосван от турците, а в последствие е разрушен напълно. Векове след това, през 1825 г., манастирът е изграден отново от отец Зотик, с помощта и средствата на родолюбиви българи.

Slide 6: 

В продължение на три години (1849-1851) самоковският майстор-иконописец Захарий Зограф рисува стенописите и иконите в главната манастирска църква. На най-видно място, върху южната външна стена на олтарната абсида той изписва монументалните стенописи “Страшният съд” и “Колелото на живота”, за да внуши на посетителите преходността на човешкото съществуване.

Slide 7: 

Цялата пищна външна украса днес е ценен паметник на живописното изкуство от Възрожденската епоха. Паметник на българското дърворезбено изкуство е и позлатеният иконостас.

Slide 8: 

От 1858 г. до 1863 Колю Фичето изгражда камбанарията, част от жилищните сгради и главния манастирски вход. Изграден е и подземният параклис “Св.Андрей Първозвани”. През 1863 г. върху него е завършен строежът на малката църква “Благовещение”, също от Колю Фичето.

Slide 9: 

В западната част на манастирския комплекс се издига камбанарията със седемте камбани, една от най-хубавите звънарници, създадени от майстор Колю Фичето.

Slide 10: 

Преображенската света обител е играла важна роля в борбата на българския народ за църковна и национална независимост. Била е културно-просветен център и убежище за много родолюбиви българи и революционери, а през годините на Руско-турска освободителна война манастирът е превърнат в болница. паметник на великия хирург Н. И. Пирогов пратен от Руския червен кръст за 1180 ранени

Slide 11: 

През 1991 г. се свлича скална маса и унищожава част от монашеските килии. Голямо парче скала пада към църквата, но като по чудо се разцепва и остава от двете й страни без да нанесе поражения. Природата сякаш пази това прекрасно свято място, но дали ние ще успеем да го съхраним.

Slide 12: 

Днес в манастира има библиотека и музейна експозиция, които пазят реликвите на манастира: книжа, исторически документи, ценни средновековни български книги и икони, както и други произведения на приложното изкуство. Преображенският манастир е национален паметник на архитектурата и изкуството. Манастирът е действащ, мъжки.

Slide 13: 

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help