СВ.БОГОРОДИЦА- ЙЕРУСАЛИМСКА

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ" http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Йерусалимска икона на Божията Майка

Slide2:

  О, Пресвета и Преблагословена Майка на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Пречиста Богородице Марие, Покровителнице и Застъпнице наша! Падаме на колене и Ти се покланяме, пред святата и чудотворна Йерусалимска икона и смирено Ти се молим чуй гласа на нашата молитва, която произнасяме от душа , виж скърбите и изкушенията ни, дарувай ни помощ любвеобилна Майко, на нас безпомощните и унилите, в много грехове попадащи и разгневяващи Господа и Създателя наш. Помоли Го, Владичице да не ни погуби с нашите беззакония, но заради Твоята закрила да ни яви Своята човеколюбна милост, измоли за нас, Всеблага, душевно и телесно здраве , покаяние , християнски добродетели, благодатен, мирен и благочестен живот, плодородие на земята, благодатни дъждове и благословение свише на всички наши благородни дела и начинания. Съхрани и пази ни в света, и помогни на всички да носят леко кръста Христов с търпение и смирение, за спасение на нашите души, ограждай ни с Твоя Майчински покров от изкушенията на дявола и от всяко зло . Молитви към Пресвета Богородица

Slide3:

О, Царице всеблага! Простри Твоите ръце към Твоя възлюбен Син Господа Наш Иисуса Христа и се моли заедно с Твоите праведни родители Йоаким и Ана, с тях се помоли на Него да ни помилва и да ни избави от погибел вечна, защото винаги в скърби пред Твоята икона се молим и защото винаги ни даряваш утешение на нас, смирените и грешни молещи се, чуй ни и ни покажи Твоята щедрост: болните изцели, скърбящите утеши, бедстващите от беди избави, пътеществащите и мореплаващите невредими съхрани, и на всички ни дай благочестен завършек на живота, блага християнска кончина, да унаследим небесното царство: в светлина и радост със светиите да бъдем, и да величаем Твоето милосърдие и на Родения от Тебе Господ наш Иисус Христос. На Него и на безначалния Му Отец и Пресвят Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, во веки веков. Амин.

Slide4:

Тропар, глас 4 Владичице, Преславна Майко на щедростта и човеколюбието, всемилостива към целия свят Ходатайке! Прибягваме към Тебе и към пречудния Твой образ с умиление и падайки на колене се молим: помоли се на Твоя Син и наш Бог, о Всепета Царице Богородице, освободи ни от всякакви болести и печал, и от греховете ни освободи, покажи ни наследствата на Царството Небесно: като Негова Майка можеш да изпросиш, Преблагословена във вековете.  

Slide5:

По преданието, първият образ на Йерусалимската икона на Божията Майка принадлежи на евангелиста Лука. Той се смята и за един от първите иконописци в историята на християнството. Образът на иконата бил изографисан 15 години след възнесението на нашия Господ Иисус Христос в Гетсмания, близо до мястото, където се е случило библейското събитие, което ние сега знаем като моление за Чашата. Този образ бил сложен в храм Възкресение Христово, и също така по преданието, именно от този образ св. Мария Египетска чула глас, който я призовал да прекрати неправедния си живот и да се предаде на служба на Бог. През 463 г. цар Лъв I Великий Макела пренесъл иконата в Константинопол, в храма Св. Богородица Пигия, но названието на иконата Йерусалимска останало завинаги, заради мястото, където била нарисувана. Названието Пигия било дадено във връзка с преданието за разкриването на  чудодейното действие на иконата.  История на чудотворната икона

Slide6:

 В близост до Златните порти на Константинопол имало свещена горичка, която носела името Богородица, там имало извор, водите на който били смятани за лековити. С времето горичката се разраствала и изворът се загубил в гъстите храсти и почти пресъхнал. Л ъ в, който тогава бил обикновен войн, се разхождал в горичката. Т ам срещнал изнемощял от жажда и умора сляп пътник, който настанил на сянка и отишъл да търси вода, за да даде на слепеца да пие. Докато той търсел, чул глас, който започнал да го насочва към мястото, където имало вода. Младият войн се удивил, но се подчинил. Когато намерил извора, скрит в храст, и се навел да налее вода, чул гласа отново, който му казал да даде от водата на пътника за пиене, а на очите му да сложи от тинята на извора. При това му било предречно, че сте стане император, а когато това се случи той е длъжен да почисти извора от тинята и да построи храм в чест на Богородица .

Slide7:

Когато Лъв се върнал, направил всичко, което му било казано. Когато намазал с тиня очите на пътника, той прогледнал и щастлив тръгнал към Константинопол, за да прослави името на Божията Майка. Когато войникът станал император, изпълнил даденото пред Божията Майка обещание - построил каменен кладенец, а над него построил храма Пигий, където била пренесена Йерусалимската икона на Божията Майка. След едно столетие, когато скитските номади се опитали да завоюват Константинопол, след всеобща молитва на гражданите пред Йерусалимската икона на Божията Майка града се спасил от нападението на врага. В чест на това чудно избавление, иконата била пренесена във Владическата константинополска църква. Тук иконата останала почти 3 века. Иконата на Йерусалимската Божия Майка била пренесена в Корсун - един от важните гръцки постове в Крим. В чест на кръщението на княз Василий, Йерусалимският образ му бил даден в дар. Киевският княз Владимир покръстил Русия в православната вяра.

Slide8:

Иконата не останала дълго и в Киев - по-късно княз Владимир я предал във Велики Новгород, в чест на покръстването на новгородците. Тук, в катедралата Света София чудотворната икона останала около 400 години, докато през 1571 г. цар Иван Грозни не я пренесъл в Москва, в Успенската катедрала в Кремъл, където имало много уникални светини. Почти 2 века и половина московчани се молили пред Йерусалимския образ на Богородица. По време на Отечествената война през 1812 г. французите, макар и победени, ограбили столицата, в това число и съкровищата на Кремъл. Така Йерусалимската икона на Божията Майка отишла във Франция и се съхранява и досега в катедралата Парижката Света Богородица.

Slide9:

В Москва останали две копия на иконата - едното пренесено  на мястото на загубената икона, се намирало в двореца на руските царе, а другото било донесено от храм Рождество Христово в Измайлово. Йерусалимският образ на Божията Майка от измайловския храм бил почитан и любим на московчани за неговата чудотворна сила. През 1866г . в няколко села от Подмосковието имало епидемия от холера. Направили литийно шествие в тези села и холерата спряла.

Slide10:

Тази икона се намира в подземния храм "Успение на Божията Майка" в Йерусалим, непосредствено до гроба на Божията Майка в Йерусалим. Изографисана е преди 100-120 г. от руска монахиня иконописка в манастира в Йерусалим. Божията Майка и се явила и и казала да  изрисува Нейния образ. Иконата е нарисувана по начина, по който е била видяна Богородица във видението.

Slide11:

КОНЕЦ И БОГУ СЛАВА! БИБЛИОТЕКА “ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ”

authorStream Live Help