СВ.БОГОРОДИЦА ТРОЕРУЧИЦА

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ" http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Slide 2: 

О, Пресвета и Преблагословена Дево Богородице Марие! Покланяме Ти се доземи пред Твоята света икона, наричана Троеручица, припомняйки си явеното от Теб чрез тази икона преславно чудо - изцеляването на отсечената десница на преп. Йоан Дамаскин, знамение за което и досега се вижда на нея - добавената към Твоето изображение трета ръка. Молим Те и просим от Теб, Преблага и Прещедра Застъпнице за нашия род: чуй нашите молитви, и както си чула блажения Йоан, който Те е призовал в своята скръб и болка, така не пренебрегвай и нас, изпълнените със скръб и болка от многото различни рани на нашите страсти и усърдно прибягващи към Теб със смирени и съкрушени души. Молитви към Пресвета Богородица

Slide 3: 

Ти виждаш, Всемилостива Владичице, нашата немощ, нашето угнетение, нашата беда, виждаш колко са ни потребни Твоята помощ и застъпничество - отвсякъде сме обкръжени от врагове и няма кой да ни помогне, нито кой да се застъпи за нас, ако не ни помилваш Ти, Владичице. Молим Те, чуй нашия скръбен глас и ни помогни да запазим светоотеческата Православна вяра до края на живота неопетнена, да следваме Господните заповеди неотклонно, винаги да принасяме искрено покаяние пред Бога за нашите грехове и да се удостоим с мирна християнска кончина и благоприятен отговор пред Страшния съд на Твоя Син и наш Бог.

Slide 4: 

Моли Го за нас с Твоите майчински молитви, да не ни осъди заради нашите беззакония, но да ни помилва по Своята велика и неизказана милост. О, Всеблага, чуй ни и не ни лишавай от Твоята могъща помощ, та като получим чрез Теб спасение, да възпяваме и прославяме в земята на живите Тебе и Родения от Теб наш Изкупител. Господ Иисус Христос, Комуто подобава слава и сила, чест и поклонение, заедно с Безначалния Му Отец и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин!

Slide 5: 

През VIII в., когато във Византия бушувала иконоборческата ерес, в Сирия живеел св. Йоан Дамаскин, по това време висш сановник при двора на дамаския халиф. С писма, изпращани във Византия, св. Йоан пламенно изобличавал еретиците. Така той си навлякъл гнева на императора иконоборец Лъв Исаврянин. За да погуби ревностния защитник на Православието, императорът коварно го оклеветил пред халифа, че уж иска да предаде Дамаск на византийците. Разгневен, халифът заповядал веднага да отсекат дясната ръка на „неверния" велможа и за назидание да я окачат на градския площад. Вечерта, когато гневът на халифа се уталожил, Йоан измолил от него отсечената си ръка. След като дълго се молел пред домашната си икона на Божията Майка, той задрямал. История на чудотворната икона

Slide 6: 

Тогава му се явила Пречиста Дева и му казала: „Ето, Ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за слава Божия". Йоан се събудил и видял ръката си зараснала. От благодарност той поръчал да прикрепят към иконата сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието „Троеручица". Скоро след това св. Йоан постъпил в манастира на преп. Сава Освещени, като взел със себе си чудотворната икона. Тя се пазела в обителта до XIII в., когато по Божие внушение била дарена на св. Сава Сръбски и пренесена в Сърбия. По време на турското нашествие християните поверили на Божията Майка опазването на иконата.

Slide 7: 

Те я сложили на осле, което само стигнало до Атон и спряло пред вратите на Хилендарския манастир, Зарадвани, монасите поставили иконата в олтара на главния манастирски храм. Веднъж, когато трябвало да се избере нов игумен, между братята настъпило разногласие. Спорът бил прекратен от Самата Небесна Царица: на сутринта монасите намерили иконата на игуменското място. Отнесли я пак в олтара, но отново я намeрили на игуменското място. Накрая Богоматер им открила, че вече Тя ще бъде игуменка на манастира. Оттогава хилендарските братя си избират само наместник. Неведнъж Божията Майка защитавала обителта от нападенията на турците, които виждали величествена Жена да обикаля стените на манастира и да го пази.

Slide 8: 

КОНЕЦ И БОГУ СЛАВА! БИБЛИОТЕКА “ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ”

authorStream Live Help