СВ.БОГОРОДИЦА-РИМСКА /ЛИДСКА/

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ" http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

0, Премилосърдна Владичице Богородице! Ти стоиш по-високо от всички ангели и архангели и си по-чтима от всички твари; Ти си Помощница на обижданите, надежда на отчаяните, Застъпница за бедните, утешение на скърбящите, хранителка на гладните, одежда на нищите, изцеление на болните, спасение на грешните. Помощница и Ходатайка за всички християни. О, Всемилостива Владичице, Дево Богородице, по Твоята милост спаси и помилвай всяко православно епископство и целия свещенически и монашески чин, нашата богохранима страна, христолюбивото войнство и всички православни християни. Молитва към Пресвета Богородица

PowerPoint Presentation:

Със Своя честен покров защити всички нас и умоли, Владичице, безсеменно Родения от Тебе Христос, нашия Бог, да ни облече със Своята небесна сила срещу невидимите и видимите врагове. О , Всемилостива Владичице Богородице, въздигни ни от греховните дълбини и ни избави от глад, пагуба, от земетресение и наводнение, от огън и меч, нападения на чуждородци и междуособни войни, от внезапна смърт, от вражески нападения, от бедствия, от смъртоносни епидемии и от всяко зло.

PowerPoint Presentation:

Дарувай, Владичице, мир и здраве на всички православни християни и просвети ума и сърдечните им очи, за да вървят към спасението; удостой Твоите грешни раби с Царството на Твоя Син, Христа, нашия Бог, защото Неговото владичество е благословено и препрославено, с Безначалния Негов Отец и с Пресветия и Благ и Животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин! Тропар Да прибегнем сега усърдно към Богородица ние, грешните и смирените, и да Й се поклоним доземи, като в покаяние викаме из дълбините на душите си: «Владичице, смили се и ни помогни, побързай, защото погиваме от многото си прегрешения, не връщай празни Твоите раби, защото Ти си единствената ни надежда!»

PowerPoint Presentation:

Първообразът на тази древна икона ( І в. ) се намирал в близкия до Йерусалим гр. Лида, където проповядвали св. апостоли Петър и Йоан Богослов. Те построили на това място храм в чест на Пресв. Богородица и Я поканили да го види и благослови. „Идете с радост, и Аз ще бъда там с вас!" - казала им Божията Майка, Когато отишли в новия храм, те видели на една от колоните му неръкотворно изображение на Пречистата Дева с Богомладенеца - небесен дар и благословение от Нея. През IV в. император Юлиан Отстъпник заповядал да унищожат св. образ. Но колкото и да се мъчели царските слуги, образът все повече се вдълбавал в колоната и накрая те се принудили да изоставят своя безполезен труд. История на чудотворната икона

PowerPoint Presentation:

През VIII в. бъдещият константинополски патриарх Герман посетил св. места и поръчал да му нарисуват върху дъска точно копие на Лидската икона, което пазел като светиня. Когато започнала иконоборческата ерес Христовият изповедник бил свален от престола и изпратен на заточение. Преданието говори, че предчувствайки близката си кончина, той написал до римския папа Григорий II писмо, в което разказал за гоненията срещу православните, сетне поставил писмото в едно отверстие в дъската на иконата и, изливайки скръбта си в гореща молитва, я пуснал в морето.

PowerPoint Presentation:

На другия ден иконата по чуден начин стигнала до Рим, където в тези времена все още се пазела православната вяра. Папа Григорий с многобройно духовенство тържествено я внесъл в катедралния храм „Св. ап. Петър", където Небесната Царица извършвала чрез Своя образ различни изцеления. След повече от сто години, когато иконопочитанието- на Изток било възстановено, св. икона сама се вдигнала във въздуха и се завърнала в Константинопол. Намерили я в морето близо до царския дворец и я занесли на императрица Теодора. Не след дълго царски пратеници, завърнали се от Рим, познали, че това е изчезналата оттам чудотворна икона. Светинята била поставена в Богородичния храм на пл. Халкопратия и оттогава получила названието «Римска».

PowerPoint Presentation:

КОНЕЦ И БОГУ СЛАВА! БИБЛИОТЕКА “ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ”

authorStream Live Help