СВ.БОГОРОДИЦА-ЛЕУШИНСКА

Views:
 
     
 

Presentation Description

"Аз съм с вас и никой не ще устои срещу вас" БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ" http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

0, Всеблага Застъпнице за християнския род, Майко на Христа, нашия Бог, Който държи всичко в десницата Си! Излей върху нас Неговите милости и щедрости и да не се убоим и изплашим от видимите и невидимите врагове, защото Ти казваш на всички, които се уповават на Тебе; „Аз съм с вас и никой не ще устои срещу вас". Запази св. Православна Църква от ереси и разколи и се моли нашият народ да встъпи в пътя на покаянието. Възвърни на Отечеството ни твърдостта в даруваната му от Бога православна вяра, за да се изпълни то с благовонието на молитвите, да разцъфне като полски крин и да заживеем в благочестие и чистота. Запази ни от антихристовите изкушения, от вражески нашествия, от междуособици, от земетресения, огън, глад и мор, от внезапна смърт, от плен и семейни раздори. Молитви към Пресвета Богородица

PowerPoint Presentation:

Укрепи живеещите в монаше ство и спаси всички нас. Пречиста Дево, защото на Теб се уп ов аваме. Моли се, Пресвета Владичице Богородице, на Своя Син и нашия Господ Бог, Който милва и спасява, да не ни лишава от закрилата Си и от Небесното Си царство, защото Сам Той казва на верните Си раби: „Аз съм с вас и никой не ще устои срещу вас". Нему, заедно с Отца : и Светия Дух, подобава слава, владичество, чест и поклонение, сила и величие сега и всякога и во веки веков. Амин!

PowerPoint Presentation:

Тропар Погледни милостиво към нас, Всепета Богородице, просвети нашите помрачени сърца и озари Твоето стадо. Пречиста, защото Ти можеш всичко, което поискаш като Майка на Създателя. И извикай към тези, които Ти се молят: „Аз съм с вас и никой не ще устои срещу вас".

PowerPoint Presentation:

Леушинската женска обител „Св. Йоан Предтеча" била основана от св. Йоан Кронщадски и ръководена от неговото духовно чедо - праведната игумения Таисия. През 1875 г. монастирът претърпял големи скърби и бил застрашен от закриване. В тези дни игуменията получила небесно утешение: явила й се Божията Майка със св. Йоан Предтеча и я уверила, че те бдят над обителта. В чест на това събитие игуменията въздигнала през 1889 г. величествен храм „Похвала на Пресвета Богородица". В него била поставена главната монастирска светиня - чудотворна Богородична икона, подарена около 1860 г. от търговеца Гавриил Медведев. История на чудотворната икона

PowerPoint Presentation:

В монастирската иконописна сестрите изработвали копия от иконата за цяла Русия. Специално копие с надпис „Аз съм с вас и никой не ще устои срещу вас" било нарисувано за о. Йоан Кронщадски, който с радост го приел и осветил. По-късно той благословил с тази икона бъдещия подвижник Серафим Вирицки, предсказвайки, че тя ще стане "спасителка на Русия". След революцията Леушинският монастир с чудотворната икона и със стотици сестри, които не пожелали да напуснат светата обител, били потопени във водите на Рибинското водохранилище, обхващащо целия район.

PowerPoint Presentation:

При страшните гонения против вярата старец Серафим Вирицки горещо се молел за спасението на Русия пред подарената му икона. През 1937 г. той я предал на духовната си дъщеря Лидия, която тайно постригал в монашество с името Варсануфия. През 1962 г. близки на м. Варсануфия довели в дома й един йеромонах от черниговския монастир " С в. Троица". Щом видял иконата, той започнал да моли старицата да му я даде. Тя отвърнала, че според заръката на духовния си отец може да я повери само на монах с името Херувим. "Аз се казвам Херувим! " развълнувано възкликнал гостът. Така светинята попаднала в Чернигов, а 35 години по-късно била дарена на намиращия се наблизо женски монастир "Св. вмчк Георги", където се пази досега. И днес вярващите в Русия се молят пред иконата за спасение на своето отечество.

PowerPoint Presentation:

КОНЕЦ И БОГУ СЛАВА! БИБЛИОТЕКА “ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ”

authorStream Live Help