СВ. БОГОРОДИЦА-МЛЕКОПИТАТЕЛКА

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА "ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"- http://hristianche.ucoz.com/

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

П риеми, Владичице Богородице, молитвите на Твоите раби, които прибягват към Теб със сълзи на очи. Виждаме Те на тази свята икона как държиш на ръце и кърмиш Твоя Син и наш Бог Иисус Христос. Макар да си Го родила безболезнено. Ти познаваш майчината скръб и виждаш немощите на човешките синове и дъщери. Затова като падаме ничком пред Твоята целбоносна икона и я целуваме с умиление, молим Те, всемилостива Владичице: пощади по Твоята милост нас, осъдените да раждаме в болки и да възпитаваме в скърби своите чеда, помилвай ни и се застъпи за нас, а нашите младенци заедно с родилите ги избави от тежки недъзи и горчиви скърби. Дарувай им здраве и сили, та и хранените да възрастват от сила в сила, и хранещите ги да се изпълнят с радост и утешение. Нека и сега по Твоето застъпничество от устата на младенци и кърмачета Господ да Си стъкми похвала. Молитви към Пресвета Богородица

PowerPoint Presentation:

О, Майко на Божия Син! Излей Своята милост над майките на човешките синове и над нас, немощните Твои люде. Изцели ни от болестите, които ни постигат, облекчи скърбите и страданията, които ни притискат, не отхвърляй сълзите и съкрушените въздишки на Твоите раби. Чуй ни, когато прекланяме колене пред Твоята икона в горестни дни, а в дни на радост и избавление приеми благодарствените хваления на нашите сърца. Възнеси молитвите ни до престола на Твоя Син и наш Бог, та да погледне милостиво към нашите грехове и немощи и да продължи милостта Си към ония, които почитат Неговото име, за да прославяме заедно със своите чеда Теб, милосърдната Застъпница и непоклатна Надежда на човешкия род во веки веков. Амин!

PowerPoint Presentation:

Тропар Б езсеменно от Божествения Дух по волята на Отца Ти си заченала Божия Син, Който преди всички векове е роден от Отца без майка, а заради нас от Тебе без баща се въплъти. Ти си Го родила по плът и като Младенец Си Го хранила с мляко. Не преставай да Му се молиш да спаси от беди нашите души.

PowerPoint Presentation:

Иконата на Пресв. Богородица „Млекопитателка" в древност се намирала близо до Йерусалим, в лаврата на св. Сава Освещени (+ 532 г.), един от основателите на общежитийното монашество. Преди своята кончина преподобният предсказал на братята, че далечен поклонник от царски род, на име Сава, ще посети лаврата, и им заръчал да му предадат иконата. Близо седем столетия по-късно, когато Палестина била вече под османски гнет, в лаврата дошъл на поклонение сръбският архиепископ Сава. Щом се приближил до раката с мощите на светеца, жезълът на преподобния, който се пазел там, паднал в нозете му. Като видели това и разбрали кой стои пред тях, монасите, изпълнявайки завета на своя духовен отец, подарили на светителя две икони на Св. Богородица -„Млекопитателка" и Троеручица". История на чудотворната икона

PowerPoint Presentation:

На връщане от Палестина архиеп. Сава посетил Атон, където оставил иконата „Млекопитателка" като благословение на основания от него Хилендарски монастир. Той я сложил в иконостаса на църквата „Св. Сава Освещени" при килията на Хилендарския монастир в Карея, отдясно на царските двери, където тя стои и до днес. По-късно тази килия била наречена Типикарница, тъй като в нея се съхранявал ръкописът на Йерусалимския богослужебен устав (гр. типикон), съставен от преп. Сава. Другата икона - „Троеручица" - светителят отнесъл в родината си, но след време и тя по волята Божия се озовала на Атон.

PowerPoint Presentation:

Списъкът с чудеса, станали след молитва пред иконата „Млекопитателка", е твърде дълъг. Ще споменем само две от тях, които се извършили в Русия. Когато през 1860 г. иконата била занесена там за събиране на помощи за Атон, един благочестив човек от Курска губерния, който цяла година лежал парализиран, целунал с вяра светинята и здравето му веднага се възвърнало. Две години по-късно иконата спасила на два пъти от пожар дома на едно семейство, което възложило цялото си упование на Божията Майка в молитва пред Нейния образ. В скита „Св. Илия" има копие на иконата, което също има чудотворна сила.

PowerPoint Presentation:

КОНЕЦ И БОГУ СЛАВА! БИБЛИОТЕКА “ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ”

authorStream Live Help