Марянски манастир -Свето Преображение

Views:
 
     
 

Presentation Description

БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Марянски манастир “Свето Преображение” слайда се сменя с кликване на мишката :

Марянски манастир “Свето Преображение” слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Манастирът се намира до с. Марян, Великотърновско. Легендите говорят, че манастир на това място е имало още през VIII–IX век. За това свидетелстват шест броя капители от Теодосиеви колони, от които четири се намират в Националния исторически музей – София, а две са съхранени в манастира.

Slide 3:

Сегашната църква е построена през 1835 година. По време на изкопните работи са намерени основи на стар християнски православен храм, а в олтара на този храм мраморен саркофаг, в който са открити останки от скелет с Евангелие в ръцете и корона до главата – т.е. духовната и светската власт, събрани на едно място.

Slide 4:

Когато открили този гроб, живеещите в селището по кондики и предания и оставени преписки в църковни книги решили, че това най-вероятно е гробът на цар Борис - Михаил Покръстител. Заради непрекъснатият страх от турските власти, почти веднага всичко отново е било скрито под земята и сега могат да се видят запазени в стените на настоящата църква само части от мраморния саркофаг.

Slide 5:

Друга легенда говори, че царица Мара, сестра на цар Иван Шишман, заминавайки за Константинопол, за да стане жена на султан Мурад, е останала в манастира и след смъртта на султана отново се е върнала по тези места. Може би и затова селото се казва Марян, носещо името на царицата.

Slide 6:

През 1868 г. избухнал пожар в манастира, при който изгорял само олтарът. Изпепелени били всички икони, без тази на св. Богородица. Тя и до днес стои в олтара на църквата. Сегашният манастир е действащ от 1992 година. В храма, който е един от най-големите и красиви в Еленска духовна околия, могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа.

Slide 7:

През 2004 г. манастирът бе основно ремонтиран, приключи строителството на нови сгради и бе открита музейна експозиция на църковна утвар и исторически данни за православието в тази част на Еленския балкан.

Slide 8:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help