Патриаршески манастир Св. Троица край Велико Търново

Views:
 
     
 

Presentation Description

Библиотека "Православно християнче"- http://hristianche.ucoz.com

Comments

Presentation Transcript

Патриаршески манастир “Св. Троица” край Велико Търново слайда се сменя с кликване на мишката :

Патриаршески манастир “Св. Троица” край Велико Търново слайда се сменя с кликване на мишката

Slide 2:

Манастирът е разположен в Търновските височини на Средния Предбалкан, на тясна продълговата тераса под величествения скален венец на живописния Дервентски пролом на десният бряг на р. Янтра, срещу Преображенския манастир.

Slide 3:

Първата обител в района датира от 1070 г. През 1368 г. отшелникът Теодосий Търновски се оттегля в малка пещера в скалния масив над днешния манастир. След като други монаси започват да прииждат търсейки духовен съвет или просто разговор с Теодосий, мястото постепенно се превръща в истинска монашеска общност.

Slide 4:

С остаряването си Теодосий постепенно прехвърля на Евтимий дейността си по управлението на манастира. Така съвсем естествено Евтимий става игумен на “Света Троица” след внезапната смърт на Теодосий Търновски. Скоро след това, бъдещият Патриарх Евтимий също се присъединява към общността и бързо става известен със своите способности в първото книжовно училище, създадено от монасите там.

Slide 5:

Тук е сътворено Четвероевангелието на цар Иван Александър (т. нар. Лондонско евангелие), което понастоящем се съхранява в Британската библиотека. Преписано е през 1355-1356 г. от монах Симон за българския цар Иван Александър. Българските царе Иван Александър и Иван Шишман са чести гости на манастира, отдавайки се на отдих и почивка и често събеседват със св. Теодосий и св. Евтимий, а обителта се превръща във втори център на Търновската книжовна школа след Кефаларевския (Килифарския) манастир.

Slide 6:

След падането на България под османската власт повечето български манастири били опожарени и разграбени. Тази участ не подминала и Евтимовия. Според легендата патриарха трябвало да бъде посечен ако не приемел исляма. Евтимий отказал и в момента в който палача замахнал, ръката му замръзнала във въздуха. Това се приема от турците като свещен знак и затова Евтимий е пратен в изгнание.

Slide 7:

Малко преди освобождението от османско иго манастира е възстановен с помощта на известния майстор Кольо Фичето. Той издига църквата, след което друг известен майстор – Захари Зограф – я изографисва. За съжаление, земетресението през 1913 г. разрушава храма и другите сгради. Дизайна на реконструираната след това и запазена до днес църква е различен от този на Кольо Фичето, тъй като съдържа куполи, забранени за православните църкви по време на робството.

Slide 8:

Патриаршеският манастир “Св. Троица” официално е мъжки до 1946 г., но е обезлюден. Тогава Търновският митрополит Софроний възлага на брат Севастиан от Преображенският манастир (по-късно издигнат в архимандритски сан – починал на 82 -  годишна възраст през март 2008 г.), да се грижи за стопанството на западналия патриаршески манастир "Св. Троица". Обителта от 1948 г. официално става девическа и отначало монахините живеят в схлупените стари стопански постройки.

Slide 9:

Отец Севастиян (роден в с. Малки Преславец, Тутраканско, на 26 юли 1925 г) взима дейно участие във възстановяне на сградите на  "новия" девически манастир,  като обновява стопанството – създава и работилница с машини. После е назначен за ефимерий и заедно с покойната дългогодишна игумения монахиня Евдокия десетилетия наред са стълбовете на духовния живот в този Божи кът. Манастирът днес е действащ и е обявен за паметник на културата.

Slide 10:

АВТОР-ГРЕТА БАБУЛКОВА

authorStream Live Help