ΦΕ3 - Η θερμότητα διαδίδεται με ακτινοβολία

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ : 

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ3 Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ © Γρηγόρης Ζερβός ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

Slide 2: 

Ο Ήλιος στέλνει στη Γη φως & θερμότητα. Πώς μεταδίδεται αυτή η θερμότητα του Ήλιου στη Γη; Μπορεί να μεταδοθεί με αγωγή; Μπορεί να μεταφερθεί με ρεύματα;

Slide 3: 

Μέχρι τώρα έχουμε μάθει ότι η θερμότητα… Μεταδίδεται με αγωγή μέσα από ένα στερεό. Μεταφέρεται με ρεύματα, με ένα υγρό ή αέριο που κινείται ανοδικά, όταν είναι θερμό. Ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη τι υπάρχει; Υπάρχει το διάστημα, ένας απέραντος κενός χώρος στον οποίο δεν υπάρχει αέρας αλλά ούτε και κάποιο άλλο υλικό σώμα. Άρα η μετάδοση της θερμότητας από τον Ήλιο στην Γη δεν μπορεί να γίνει ούτε με αγωγή ούτε με ρεύματα.

Slide 4: 

Η θερμότητα διαδίδεται στο κενό με ακτινοβολία. Ένα μέρος της ενέργειας του Ήλιου φτάνει στη Γη, τη φωτίζει & τη θερμαίνει. Η θερμότητα που ακτινοβολεί ο Ήλιος απορροφάται από τα υλικά σώματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμικής τους ενέργειας και επομένως και της θερμοκρασίας τους. Η διάδοση της θερμότητας με ακτινοβολία γίνεται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Slide 5: 

Το χέρι μας ζεσταίνεται, γιατί μεταφέρεται θερμότητα με ρεύματα (ανοδική κίνηση του θερμού αέρα). Το χέρι μας ζεσταίνεται, γιατί η θερμότητα διαδίδεται και με ακτινοβολία.

Slide 7: 

Μετάδοση της θερμότητας με αγωγή. Μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα. Ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη δεν υπάρχει τίποτα, άρα η μετάδοση της θερμότητας με αγωγή δεν είναι δυνατή. Η μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα δεν είναι δυνατή, αφού ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη δεν υπάρχει ούτε υγρό ούτε αέριο.

Slide 8: 

Παρατηρώ ότι το χέρι μου ζεσταίνεται. σελ. 57

Slide 10: 

Η μετάδοση της θερμότητας με αγωγή δεν είναι δυνατή, γιατί ο αέρας είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Η μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα δεν είναι δυνατή, γιατί ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω.

Slide 11: 

Το μαύρο πλαίσιο είναι πιο ζεστό από το λευκό. σελ. 58

Slide 12: 

Η θερμότητα διαδίδεται και με ακτινοβολία. Η θερμότητα που απορροφά ένα σώμα εξαρτάται από το χρώμα του. σελ. 58

Slide 14: 

Η ενέργεια από τον Ήλιο στη Γη διαδίδεται με ακτινοβολία, αφού η διάδοση της θερμότητας με ακτινοβολία είναι δυνατή στο κενό.

Slide 15: 

Γιατί οι σκουρόχρωμες επιφάνειες απορροφούν περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι οι ανοιχτόχρωμες. Η λάμπα ακτινοβολεί θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόνο που προς τα πάνω έχουμε και μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα, αφού ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. σελ. 59

Εφαρμογές : 

Εφαρμογές Θερμοκήπιο

Slide 17: 

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Slide 18: 

Εκκολαπτήριο πουλιών

authorStream Live Help