Tanda-Tanda Kematian

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

TANDA-TANDA NAK MATI : 

TANDA-TANDA NAK MATI ingatlah; "kullu nafsin zaaiqatul maut.." setiap jiwa akan merasai mati..!!

100 Hari Sebelum KematianSeluruh badan rasa bergetar : 

100 Hari Sebelum KematianSeluruh badan rasa bergetar

60 Hari Sebelum KematianPusat akan rasa bergerak-gerak : 

60 Hari Sebelum KematianPusat akan rasa bergerak-gerak

40 HARIDaun Dengan nama orang yang akan mati di Arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing. : 

40 HARIDaun Dengan nama orang yang akan mati di Arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

7 Hari Sebelum KematianMengidam makanan : 

7 Hari Sebelum KematianMengidam makanan

5 Hari sebelum kematianAnak lidah bergerak-gerak : 

5 Hari sebelum kematianAnak lidah bergerak-gerak

3 HARIBahagian tengah dahi bergerak-gerak : 

3 HARIBahagian tengah dahi bergerak-gerak

2 HARISeluruh dahi rasa bergerak-gerak : 

2 HARISeluruh dahi rasa bergerak-gerak

1 HARITerasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu Subuh dan Asar : 

1 HARITerasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu Subuh dan Asar

SAAT AKHIRTerasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang Sulbi ( di bahagian belakang badan) : 

SAAT AKHIRTerasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang Sulbi ( di bahagian belakang badan)

Bila Malaikat mencabut Nyawa : 

Bila Malaikat mencabut Nyawa Baginda Rasullullah S.A.W bersabda :

“ Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.. “ : 

“ Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.. “

“ Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.” : 

“ Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar.”

“Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.” : 

“Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.”

“Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.” : 

“Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”