Τα ψυχολογικά προβλήματα στον εργαζόμενο πληθυσμό

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Τα ψυχολογικά προβλήματα στους εργαζομένους:

Τα ψυχολογικά προβλήματα στους εργαζομένους Λυράκος Ν. Γεώργιος Νοσοκομειακός Ψυχολόγος -ερευνητής PhDc . MSc . Bpsy . BN. Λέκτορας ( ΠΔ 407) Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ψυχιατρικός Τομέας ΠΓΝ. Νίκαιας

Slide 2:

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους Πολίτες αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα καταστεί η δεύτερη πιο σημαντική αιτία ανικανότητας στον κόσμο. Η οικονομική πτυχή της ψυχικής υγείας είναι σοβαρή καθώς το κόστος των ασθενειών ψυχικής υγείας υπολογίζεται στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Slide 3:

Το εργασιακό στρες μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλης Ευρωπαϊκής εκστρατείας. Όπως έχει προκύψει από στοιχεία μελετών το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει δυσμενώς την ψυχική υγεία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των Ευρωπαίων πολιτών. μέχρι το 2020 οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη αναμένεται να γίνουν η δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, συνηθέστερη αιτία νόσησης στον άνθρωπο

Slide 4:

28% των εργαζομένων στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εργασία τους. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 56 εκατομμύρια ανθρώπους Το 14% από αυτούς υποφέρει από στρες, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Σύμφωνα με ευρήματα μελετών, το άγχος ευθύνεται για περίπου το 50% των χαμένων εργάσιμων ημερών το χρόνο.

Οι συνέπειες τις ύπαρξης προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους συνοψίζονται στα εξής: :

Οι συνέπειες τις ύπαρξης προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους συνοψίζονται στα εξής: Κακό επίπεδο σωματικής υγείας. Αύξηση στις άδειες ασθενείας. Πτώση στην παραγωγικότητα. Έκπτωση στην ποιότητα εργασίας. Αύξηση των λαθών και των εργατικών ατυχημάτων. Επαγγελματική εξουθένωση. Έλλειψη κινήτρων και διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Slide 6:

Πρέπει να αυξηθεί η γνώση και η αντίληψη των εργοδοτών και εργαζομένων στα θέματα ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας, έτσι ώστε να κατανοηθούν και να προληφθούν καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και ψυχικά προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους Να αναπτυχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για επανένταξη στην εργασία ή και την εργοδότηση ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα υγείας είτε πρωτογενώς είτε ως αποτέλεσμα μιας χρόνιας ασθένειας.

authorStream Live Help