El rapte de les sabines

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Comentari PAU de El rapte de les sabines de Giambologna

Comments

Presentation Transcript

Gianbologna: El rapte de les sabines.:

Gianbologna: El rapte de les sabines.

PowerPoint Presentation:

Títol: El rapte de les sabines. Autor : Gianbologna (Douia, 1529 – Florència, 1608). Cronologia: 1581-1683. Tipologia: escultura exempta. Materials: marbre. Mides: 4,10 m (alt). Estil: manierista. Tema: llegendari / al·legòric. Localització : Plaça de la Signoria. Loggia dei Lanzi (Florència). Fitxa tècnica

Obra del mateix autor:

Font de Neptú. Bolonya (1563- 1566). Obra del mateix autor

PowerPoint Presentation:

Apenins (1570s).

PowerPoint Presentation:

Mercuri volant (1580).

Biografia de l’autor:

Biografia de l’autor Nascut en Douai el 1592, és també conegut com Jean Boulogne o Giovanni Bologna . Va aprendre al costat de Jean Dubroecq i en 1550 va viatjar a Itàlia, residint a Florència fins al final dels seus dies. Influenciat per Miguel Angel , les seves obres es desenvolupen en el ple estil manierista, anunciant ja el barroc. Destaquen la seva Font de Neptú (Bolonya), Samsó i un filisteu (Londres) o El rapte de les sabines (Florència), entre altres. El seu Mercuri volant , en bronze, és una de les obres mestres del manierisme. Realitza també escultures de tema religiós, com l'altar en marbre de la Llibertat , de la catedral de Lucca, el relleu en bronze de la Passió , a la Universitat de Gènova, etc. Bologna suposa la confluència del classicisme renaixentista italià, més directament influït per Miguel Angel, juntament amb el manierisme toscà. Va morir a Florència el 1608. Samsó i un filisteu. Altar de la llibertat.

Context històric:

Context històric Al segle XVI, les continues lluites entre Francesc I de França i l’emperador Carles V van convertir Europa en un camp de batalla. Carles d’Habsburg havia aconseguit el títol d’emperador del Sacre Imperi Romanogermànic tenint en contra Francesc I. Aquest conflicte va tenir grans repercussions als estats pontificis, perquè el suport del papa al monarca francès va provocar l’assalt a la ciutat de Roma per les tropes imperials l’any 1527 ( Sacco di Roma ). Aquest fet fou causa principal de la decadència del papat i de la posterior diàspora de pintors, escultors i arquitectes. Roma perdé la capitalitat de l’art a favor Florència, Mantua i Venècia. El Renaixement i el posterior manierisme s’estengué per Europa de la mà dels artistes vagi (viatgers) i, al mateix temps, molts artistes estrangers anaren a Itàlia. Es desenvoluparen nous centres artístics, alguns de molts particulars com l’escola alemanya, la francesa, la flamenca, l’espanyola i l’anglesa.

PowerPoint Presentation:

En el terreny religiós la Reforma protestant de Martí Luter canvià el mapa religiós europeu; el cisma d’Anglaterra promogut per Enric VIII fou un dels episodis més notables. El papa Pau III va convocar, amb el suport de Carles V, el Concili de Trento (1541-1563) i va intentar la reforma de l’església de Roma ( Contrareforma o Reforma catòlica), la ideologia de la qual va nodrir de contingut l’art realitzat a finals del segle XVI i durant l’època barroca als països catòlics.

Descripció formal:

Descripció formal Aquesta obra, de 4,10 metres d’alçada, s’inspira en les idees estètiques de Miquel Àngel i Benvenutto Cellini . Del primer agafarà l’estructura serpentinata, consistent en el gir de les figures en espiral ascendent tal com Miquel Àngel havia utilitzat al Geni de la Victòria (Florència, Palazzo Vecchio, Saló del Cinquecento, 1532), mentre que farà seu l’ideari de Cellini quan defensa la multiplicitat de punts de vista, l’anomenada multifacialitat qui escriu en resposta a Varchi : “L’escultura és set vegades més important que la pintura perquè aquesta té només un punt de vista, mentre l’escultura en té vuit” . El grup està compost per diferents blocs de marbre per poder potenciar el moviment dinàmic del conjunt, ben al contrari del que defensava Miquel Àngel: la utilització d’un únic bloc de marbre: “ l’escultura es fa a força de treure, no com la pintura que es fa a força de afegir” . Miquel Àngel: Geni de la Victoria.

PowerPoint Presentation:

L’estructura té com a eix la figura del jove que agafa entre els seus braços la dona la qual crea amb el seu cos una forma paral·lela a l’home de la part inferior, mentre el braç esquerre de la dona s’aixeca en direcció contrària. Aquest entrecreuament de diagonals confereix un gran dinamisme al grup escultòric.

Temàtica:

Temàtica L’obra no agafà el seu nom original fins que va ser col·locada a la Loggia dei Lanzi. També es coneguda com Les tres edats o Rapte de la sabina . Si donem per bona aquesta darrera interpretació l’obra fa referència a una llegenda de la primitiva història de Roma narrada per Plutarc a Vides i Titus Livi a Història de Roma ( Ab Urbe Condita ) segons les quals, Ròmul , fundador de la ciutat invità als habitants de les poblacions properes,-entre ells els sabins- a una festa. A un senyal seu, els romans raptaren les dones sabines solteres. Segons Plutarc només s’endugueren una dona casada, i no van cometre el rapte per llibertinatge, sinó per a crear una aliança entre veïns forta i segura, amb el vincle del matrimoni. En l’escena veiem a Ròmul raptant una sabina mentre el seu marit apareix vençut als peus del protagonista.

PowerPoint Presentation:

El grup escultòric sintetitza la narració amb només tres figures, contràriament a les pintures d’aquest tema que presenten un gran nombre de personatges; tot i així, aconsegueix transmetre igualment la convulsió i l’esperit dramàtic del rapte. Rubens: Rapte de les sabines . Poussin: Rapte de les sabines .

Models i influències:

Models i influències Formalment, l’obra té com a model el grup del Geni de la Victòria en el que Miquel Àngel fa referència a l’estructura serpentinata, però Giambologna accentua el dinamisme ascendent del grup escultòric. Aquesta mateixa solució serà emprada per Gianlorenzo Bernini en el seu grup escultòric Rapte de Proserpina , en el qual la figura de la filla de Ceres, aixeca el braç intentant impedir que Plutó se l’endugui a l’Hades. En l’aspecte temàtic la història fou conreada per molts pintors de l’època barroca com ara Pietro da Cortona i Poussin , aquest últim en dues ocasions. En la pintura neoclàssica, l’obra de les Sabines de David (Paris, Museu del Louvre, 1794-1799), es refereix al mateix tema a partir de les fonts abans esmentades de Plutarc i Titus Livi , a més dels Fasti d’ Ovidi , mostrant la reconciliació entre sabins i romans, ja units pels llaços de sang dels seus descendents. Bernini: Rapte de Proserpina . J. L. David: Les sabines .

authorStream Live Help