Retrat eqüestre de Marc Aureli

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Comentari PAU del retrat eqüestre de l'emperador Marc Aureli.

Comments

Presentation Transcript

Retrat eqüestre de Marc Aureli:

Retrat eqüestre de Marc Aureli

PowerPoint Presentation:

Títol: Retrat eqüestre de l’emperador Marc Aureli Antoni August (121-180 d. C., regnat de 161-180 d. C.) Autor : desconegut. Cronologia: 175 d. C. Tipologia: escultura exempta. Materials: bronze daurat. Mides: alçada total 4,24 m. Estil: romà altimperial. Tema: retrat. Localització : Palazzo del conservatori, Museus Capitalins, Roma. Fitxa tècnica

Obra de la mateixa època:

Obra de la mateixa època Columna de Marc Aureli (176-192 d. C.).

Context:

Context Atesa la impossibilitat de governar el gran territori aconseguit amb l’expansió republicana, en el període imperial (31 a. C. – 476 d. C.) s’opta per establir un nou sistema polític, liderat per un emperador, i es va dividir el conjunt de les terres en províncies. Amb una sòlida estructura social, jurídica, política i comercial, el poble romà va rebre la influència cultural grega. L’art va ser un instrument bàsic de demostració de poder i es van construir edificis públics i privats a totes les ciutats romanitzades. La nova organització política de l’Imperi implicava la necessitat de destacar qui ocupava el cim jeràrquic. L’emperador o cèsar. Els romans van recórrer a la imatge per a assolir la magnificació del càrrec. Es van establir unes tipologies de representació imperial que indicaven de manera pregona la preeminència del cèsar per sobre tots els altres homes (recorrent, si s’escau, a la divinització).

PowerPoint Presentation:

Per altra banda, es multiplicaren les representacions que difonien arreu la presència de les imatges de l’emperador. L’objectiu era familiaritzar i fidelitzar la població amb el seu gran i poderós dirigent, màgicament present en efígie arreu, presidint i/o controlant qualsevol acte de la vida pública en tots els racons de l’Imperi. Les principals tipologies de representació imperial varen establir-se sota el regnat d’Octavi. L’emperador Marc Aureli tot i que va haver de recórrer permanentment a la guerra per mantenir la seguretat de l?imperi, era home d’ideals humanitaris i molt conscient dels beneficis d’una convivència pacífica i enriquidora. Se li atribueix un text, les Meditacions , un conjunt de reflexions i consells molt valorat des dels humanistes ençà que l’identifica com un emperador format en sòlids ideals filosòfics estoics.

Tècnica i estil:

Tècnica i estil És una escultura realitzada en bronze, fabricada a partir de diversos motlles soldats i completada amb detalls fets a base d’incisions o batuts. L’excel·lent factura i la seva gran qualitat fan palès que fou el treball d’un artista (de fet, probablement un equip) altament qualificat. Malauradament, tal com sol ser comú en període imperial, ignorem completament la personalitat i el nom de l’artista. Es tracta d’una obra pensada per ser vista des de múltiples punts de vista malgrat que potencia la visió frontal. Cal destacar els abundants rinxols de la barba i el cabell que contrasten amb les suaus faccions del rostre.

Iconografia. Significat i funció:

Iconografia. Significat i funció Es tracta de la figura eqüestre (muntada a cavall) de l’emperador romà Marc Aureli, que posa de manifest tota la seva grandesa i poder. El gest, molt semblant al d’algunes representacions d’Octavi (primer emperador, 16aC. - 14dC.), ha estat interpretat com una manifestació de clemència. Aquesta suposició vindria confirmada per la figura d’un cabdill bàrbar, citada per una font medieval però perduda, que era sota la pota enlairada del cavall. L’emperador es manifesta d’aquesta manera com un general invencible. Però el fet d’anar vestit de civil i desarmat, humanitza el personatge perquè indica que es tracta d’un pacificador, no d’un conqueridor. Té una funció commemorativa i d’exaltació del poder de l’emperador. És l’única estàtua eqüestre conservada de la iconoclàstia cristiana pel fet d’haver estat confosa amb la figura de Constantí primer emperador cristià.

Models i influències:

Models i influències L’estàtua eqüestre, que magnifica la personalitat del cavaller realçant l’estampa, en sí mateixa imposant, de l’home damunt la bèstia és un motiu temàtic. Es coneixen mostres antigues amb representació de figures cavalcant a diversos indrets del Pròxim i del Llunyà Orient. De l’època grega antiga es conserva el fragment d’una obra del S.VI aC., l’anomenat Cavaller Rampin , que representa un kouros dalt de cavall. No va ser però fins l’època romana que l’estàtua eqüestre va arribar a la seva consolidació. La voluntat de representació que sempre manifestà l’art romà, va trobar un vehicle magnífic per a resoldre iconogràficament l’enaltiment del poder i la glòria d’un personatge. L’estampa que sobreposa genet i cavall, intel·ligència i força sumades en una fusió de poder i grandesa, va esdevenir un motiu eficaç i repetit. Cavaller Rampin

PowerPoint Presentation:

Malgrat que coneixem l’existència de centenars, -potser milers- d’estàtues eqüestres per tot l’imperi, realitzades amb bronze o amb d’altres materials com marbre, pràcticament cap ha arribat fins a nosaltres, llevat de diverses restes fragmentades com els anomenats “Bronzes Daurats” de Pergola. Una estàtua completa per bé que menor, el Regisole de Pavia, va perviure fins el 1796.

authorStream Live Help