Mare de Deu de Montserrat

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Comentari PAU de la Mare de Déu de Montserrat

Comments

Presentation Transcript

Mare de Déu de Montserrat.:

Mare de Déu de Montserrat.

PowerPoint Presentation:

Títol: Mare de Déu de Montserrat . Autor : desconegut. Cronologia: final del segle XII, amb modificacions del segle XVI i XIX. Tipologia: exempta. Materials: fusta d’alber. Mides: 1,56 m x 1,20 m. Estil: romànic. Tema: religiós. Localització : Monestir benedictí de Santa Maria de Montserrat (Bages). Fitxa tècnica

Obra de la mateixa època:

Obra de la mateixa època Mare de Déu de Ger (segle XII)

PowerPoint Presentation:

Mare de Déu de Núria (segles XII-XIII)

Context:

Context Es desconeix la identitat de l’artista que va tallar aquesta escultura. Tot i que actualment no hi ha cap dubte sobre la seva factura en l’època medieval, la llegenda popular atribueix la talla a Nicodem , un dels deixebles de Jesús, i la pintura ornamental, a l’evangelista sant Lluc . Segons la tradició llegendària, l’escultura va ser feta en vida de la Mare de Déu i la van portar a Catalunya els primers cristians . Continuant encara amb la llegenda, arran de la invasió musulmana, al segle VIII, van amagar la imatge i va restar ignorada fins que, al segle XI, la van trobar uns pastors. En un primer moment,s’edificà al lloc de la troballa una petita ermita per retre culte a la imatge, i posteriorment, sota les ordres de l’ abat Oliba , s’hi construí un monestir que fou habitat per monjos benedictins cap al 1025. L’onze de setembre de 1881, fou declarada patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII .

Descripció formal:

Descripció formal Maria apareix asseguda en un tron decorat amb petites columnes. Té el cap cobert amb una toca que porta cenyida amb una corona i que li cobreix les espatlles. La mà dreta aguanta un orbe, mentre que amb l’esquerra mostra un lleuger acostament afectuós cap a l’espatlla de la figura de Jesús. L’Infant, assegut a la seva falda, també cenyeix una corona, beneeix amb la mà dreta i porta una pinya a l’esquerra. Totes dues figures mantenen una composició frontal , tot i que s’hi noten diferents acabats fisonòmics per la diferència cronològica, atès que l’Infant originari va ser substituït en l’època moderna.

PowerPoint Presentation:

La Mare de Déu presenta una postura hieràtica , distant i geomètrica, tal com correspon a l’estil romànic, només trencada per un lleu somriure a la cara. Tant el rostre com el vestit assenyalen un domini de les línies rectes i anguloses , marcades per una simetria formal clara. El Nen Jesús, en canvi, presenta formes arrodonides i un rostre més expressiu, d’acord amb la preferència del segle XIX pel tractament sentimental i realista. A part del negre dels rostres, de les mans i dels peus de l’Infant, tampoc no és original el color daurat, que és el color dominant. Els colors afegits deixen veure encara algunes restes de policromia vermella a les corones i als vestits.

Temàtica:

Temàtica La talla presenta la imatge romànica típica de la Mare de Déu com a Sedes Sapientine , és a dir, com a Tron de la Saviesa, de la qual és símbol el Nen Jesús. Aquesta adopta l’actitud de Crist com a Jutge característica de les representacions del Judici Final: fent el senyal característic de la benedicció, i aguantant una pinya, símbol de fecunditat i de vida perenne. La Mare de Déu té a la mà un orbe, que simbolitza l’univers, com a signe de la perfecció i del poder diví. La imatge de la Mare de Déu de Montserrat mostra afegits posteriors en els complements. La capellina que cobreix el cap i les espatlles de la Mare de Déu, la corona –decorada amb la flor de lis, símbol de la monarquia francesa- i la peanya daten del segle XVI, mentre que les mans de Maria i la figura del Nen Jesús són del 1823-1824, segurament en substitució d’antics elements fets malbé.

PowerPoint Presentation:

El color negre dels rostres, de les mans i dels peus de l’Infant, motiu pel qual és coneguda a Catalunya –on és patrona- amb el nom de la “Moreneta” , s’ha atribuït a nombrosos factors, entre els quals destaquen l’efecte del fum dels ciris i les llànties que il·luminaven la Mare de Déu a la capella primitiva i l’oxidació del vernís de plom que es feia servir antigament per envernissar les talles.

Models i influències:

Models i influències La imatge de la Mare de Déu entronitzada amb l’Infant és pròpia de l’art bizantí. Aquest model passà l’Orient a Occident i guanyà molta popularitat a l’època medieval. Tot i que la talla mariana –única figura medieval original- no pot ser adscrita a cap escola concreta del romànic català, per les seves característiques (plecs de la indumentària, rostre ...) es relaciona amb obres realitzades o vinculades als tallers del sud de França, com la Mare de Déu del Claustre de Solsona, i amb la diòcesi de Vic, vinculada al taller del monestir de Ripoll. El lleu somriure al rostre i l’intent de contacte maternal amb el fill anticipen la tendència humanista del període gòtic. Mare de Déu del Claustre, Solsona (segle XII)

authorStream Live Help