La ratlla verda

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Comentari PAU de la pintura La ratlla verda de Henri Matisse

Comments

Presentation Transcript

Henri Matisse: La ratlla verda. Retrat de Mme. Matisse:

Henri Matisse: La ratlla verda. Retrat de Mme. Matisse

Fitxa tècnica:

Fitxa tècnica Títol: La ratlla verda. Retrat de Mme. Matisse Autor: Henri Matisse (Le Cateau, 1869 – Niça, 1954). Cronologia : 1905 . Tècnica: oli sobre tela. Dimensions: 40 cm x 32 cm. Estil: fauvisme. Tema: retrat. Localització: Museu Reial de Belles Arts (Copenhaguen).

Obres del mateix autor o època::

Obres del mateix autor o època: Luxe, calma i voluptuositat (1904-1905)

PowerPoint Presentation:

La dansa (1909-1910)

Biografia de l’autor:

Biografia de l’autor Henri Matisse està considerat el líder del moviment fauve . La seva trajectòria com a pintor es va iniciar dins de la tradició acadèmica i conservadora fent nombroses còpies de quadres de mestres clàssics. A partir de 1899, el pintor francès va començar a experimentar amb tècniques postimpressionistes (puntillisme) i va mostrar una audàcia cromàtica especial. Harmonia en vermell (1908)

PowerPoint Presentation:

Amb aquesta tècnica, Matisse va participar en la famosa exposició del Saló dels Independents del 1905, en la qual el crític francès Louis Vauxcelles va batejar els artistes participants com a fauves (feres) per l’estridència dels colors utilitzats. Imatge del Saló amb l’obra neoclàssica d’Albert Marque “Donatello entre les feres” A partir de 1917, Matisse es va establir al sud de França, sobretot a Niça i a Vence, on va pintar escenes locals d’una coloració fluïda i brillant, utilitzant la tècnica del découpage (tècnica manual decorativa en la qual s'empren papers impresos o teles per enganxar sobre suports diversos) . Dona asseguda d’esquena al mar . (1922) Al llarg de la seva carrera va il·lustrar diversos llibres, va dissenyar vestuaris i escenaris teatrals i va fer escultures. A diferència d’altres artistes contemporanis, no va representar mai temàtiques desoladores, sinó que, com el mateix va escriure, cercava en l’art un descans i un equilibri allunyats d’experiències pertorbadores. ( Més informació )

Descripció formal:

Descripció formal L’aspecte més destacat d’aquesta obra és la pinzellada àmplia de color verd brillant que defineix el front i el nas de la seva esposa i que d’alguna manera parteix la tela en dues meitats. Amb això el pintor crea una ombra artificial que li permet traduir la llum natural en colors. El costat dret pintat amb tons freds (verd i blau) simula la part fosca, mentre que els colors càlids de l’esquerra (vermell i violeta) mostren la meitat il·luminadora.

PowerPoint Presentation:

Tanmateix, i malgrat que aquest sigui sens dubte l’aspecte més característic de l’obra, no és l'únic atreviment del pintor. Així, per exemple, s’aprecia que el dibuix és esquemàtic i geomètric, i la llibertat total en l’ús dels colors i els forts contrastos són el que determinen les formes d’una espècie de màscara, fet que limita el protagonisme de la llum. Gràcies a aquest contrast, el pintor aconsegueix crear una impressió de profunditat, prescindint de las lleis de la perspectiva lineal tradicional.

PowerPoint Presentation:

És remarcable també el fet que el fons, poc realista i fet per mitjà de diferents zones de color, rebutja clarament l’harmonia cromàtica tradicional consistent a utilitzar colors complementaris, motiu pel qual l’artista renuncia a la tècnica del clarobscur.

PowerPoint Presentation:

La figura adquireix així un modelat pla i la llum perd bona part de la seva importància. Finalment, també cal destacar l'ús d’una pinzellada pastosa i amplia, a partir de la qual divideix els diferents plans compositius sense haver de recórrer al dibuix o a la línia.

Temàtica:

Temàtica Matisse va utilitzar una de les temàtiques més tradicionals de la pintura, el retrat, per fer un interessant exercici pictòric plenament avantguardista. La seva intenció final no era reflectir fidelment el bust de la seva esposa, sinó que aspirava a transformar-lo, supeditant el resultat a la seva pròpia vivència i a una visió interior de la realitat. Contràriament al que havia estat habitual fins aleshores, els elements pictòrics –sobretot el color- són els veritables protagonistes del quadre, per damunt, fins i tot, de la model.

Models i influències:

Models i influències L’obra de Matisse va sorgir com a resultat d’un procés d’assimilació de certs plantejaments del Simbolisme i, sobretot del Postimpressionisme. Del primer va introduir el concepte de la no-imitació – que ell aplica al color-, après a les classes de l’artista simbolista Gustave Moreau , en les quals Matisse no va fer còpies dels mestres del passat, sinó que va fer nombrosos exercicis en què havia de retenir l’essencial del llenguatge plàstic i expressa´-ho, posteriorment, sota la influència de les seves pròpies experiències pictòriques. G. Moreau: Júpiter i Semele (1894-1896)

PowerPoint Presentation:

Matisse també va recollir algunes innovacions postimpressionistes, com per exemple l’ús d’empastaments gruixuts- propi de la pintura de Van Gogh - i la tècnica divisionista, en la qual era fonamental l’ús del color pur al costat del complementari. V. Van Gogh: Autoretrat (1887) M. de Vlaminck: El bar (1900) La seva gosadia cromàtica li va valer el reconeixement de ser considerat l’artista principal del moviment fauvista li va servir com a referent a molt altres pintors, com Maurice de Vlaminck o Raoul Dufy.

authorStream Live Help