Matlamat Penciptaan Manusia11.vid

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Created by, Nurhanim Binti Rossle Nik Nur Shahira Binti Ibrahim Mizan Qistina Binti Shamsul Anuar Fatin Athira Binti Samsudin Matlamat Penciptaan Manusia .Faten.Ira.Hanim.Qis.

Slide 2: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 3: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 4: 

Faten Ira Hanim Qis KHALIFAH

Slide 5: 

Definisi Khalifah Faten Ira Hanim Qis

Slide 6: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 7: 

Faten Ira Hanim Qis 1. IstiqamahIni bererti mempunyai pendirian yang teguh dan diikuti dengan keperibadianyang mantap. Pendirian ini tercermin pada perkataan dan perbuatan, iaitu sesuatu yang diyakini dipertahankan sungguh-sungguh dengan tidak terumbang-ambing oleh pengaruh apa pun. 2. Memelihara diriKeadaan diri sendiri dihitung dan dianalisis. Apabila terjadi sesuatu kegagalan diri sendiri diperhatikan terlebih dahulu sebelum menyalahkan orang lain. 3. BijaksanaIni bererti membuat perhitungan yang jauh sebelum bertindak. Langkah yang dipilih tidak menyinggung orang lain. 4. TenangDengan ketenangan, pilihan yang diambil tidak mudah keliru. Orang-orang bawahan juga tidak hilang kepercayaan terhadap pemimpin. Sifat-Sifat Khalifah

Slide 8: 

Faten Ira Hanim Qis 5. SabarSabar bererti kuat menahan diri agar tidak melakukan sesuatu yang tidak bijak. Dengan bersifat sabar seseorang boleh menang dalam banyak hal. 6. Tidak takburIni bererti tidak membanggakan diri berlebihan-lebihan sama ada dengan perbuatan, perkataan atau sikap. Allah telah berfirman dalam surah Luqman,ayat 18:“Dan janganlah engkau memalingkan mukamu, mememekkan orang lain, dan jangan pula engkau berjalan di bumi ini dengan bongkak; sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang bongkak dan angkuh” 7. Tidak mungkir janjiSegala janji yang dibuat ditunaikan. Kalau pemimpin mungkir janji, kepercayaan orang terhadapnya akan hilang. 8. AdilAdil bererti meletakkan sesuatu pada tempat yang semestinya dan memberi samarata. Kewajipan, pembahagian tugas, hukuman dan sebagainya, dilaksanakan dengan wajar.

Slide 9: 

Faten Ira Hanim Qis 9. TabahTabah bererti keras kemahuan dan diikuti dengan usaha yang cukup serta tidak cepat putus asa. Orang yang tabah mempunyai keperibadian yang kuat. 10. Tawakkal kepada AllahPemimpin yang tawakkal rela akan apa yang ditakdirkan Allah ke atasnya. Dia yakin akan kebijaksanaan Allah. Dia berserah diri sepenuhnya kepada Allah setelah berusaha sedaya mungkin.

Slide 10: 

Faten Ira Hanim Qis Peranan & tanggungjawab Khalifah Bertanggungjawab menjauh dan memelihara diri dan keluarga daripada masuk ke dalam neraka Menjaga agama (menegakkan Islam-berdakwah pada manusia seperti Rasulullah,melaksanakan Islam-mengamalkan perintahNya dan meninggalkan laranganNya Menegakkan amar makruf serta mencegah kemungkaran Melaksanakan amanah Allah,memelihara serta mengawal agama serta ajaran Allah SWT Mengabdikan diri kepada Allah menerusi beriman kepada Allah dan melakukan amal soleh yang sempurna

Slide 11: 

Faten Ira Hanim Qis Firman ALLAH SWT

Slide 12: 

Faten Ira Hanim Qis Contoh Khalifah Muhammad Al-Fatah Salahudin Al-Ayubi

Slide 13: 

Faten Ira Hanim Qis Muhammad Al-Fatah

Slide 14: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 15: 

Faten Ira Hanim Qis Salahudin Al-Ayubi

Slide 16: 

Faten Ira Hanim Qis Shalahuddin Al-Ayubi terlahir dari keluarga Kurdish di kota Tikrit (140km barat laut kota Baghdad) dekat sungai Tigris pada tahun 1137M. Masa kecilnya selama sepuluh tahun dihabiskan belajar di Damascus di lingkungan anggota dinasti Zangid yang memerintah Syria, yaitu Nur Ad-Din atau Nuruddin Zangi. Salahudin Al-Ayubi atau tepatnya Sholahuddin Yusuf bin Ayyub, Salah Ad-Din Ibn Ayyub atau Saladin/salahadin (menurut lafal orang Barat) adalah salah satu pahlawan besar dalam tharikh (sejarah) Islam. Satu konsep dan budaya dari pahlawan perang ini adalah perayaan hari lahir Nabi Muhammad SAW yang kita kenal dengan sebutan maulud atau maulid, berasal dari kata milad yang ertinya tahun, bermakna seperti pada istilah ulang tahun. Berbagai perayaan ulang tahun di kalangan muslim sering disebut sebagai milad atau miladiyah, meskipun maksudnya adalah ulang tahun menurut kalendar Masehi.Selain belajar Islam, Shalahuddin mendapat pelajaran ketenteraan dari Asaddin Shirkuh, seorang panglima perang Turki Seljuk. Bersama dengan Asaddin Shirkuh Shalahuddin menguasai Mesir, dan menjadi sultan terakhir dari kekhalifahan Fatimid (turunan dari Fatimah Az-Zahra, puteri Nabi Muhammad SAW).Dinobatkannya Shalahuddin menjadi sultan Mesir membuat kejanggalan bagi anaknya Nuruddin, Shalih Ismail. Hingga setelah tahun 1174 Nuruddin meninggal dunia, Shalih Ismail bersengketa soal garis keturunan terhadap hak kekhalifahan di Mesir. Akhirnya Shalih Ismail dan Shalahuddin berperang dan Damascus berjaya dikuasai Sholahuddin. Shalih Ismail terpaksa menyingkir dan terus melawan kekuatan dinasti baru hingga terbunuh pada tahun 1181. Shalahuddin memimpin Syria sekaligus Mesir serta mengembalikan Islam di Mesir kembali kepada jalan Ahlus Sunnah wal Jamaah.

Slide 17: 

Faten Ira Hanim Qis Dalam menumbuhkan wilayah kekuasaannya Shalahuddin selalu berhasil mengalahkan serbuan para Crusader dari Eropah, terkecuali satu hal yang tercatat adalah Shalahuddin sempat mundur dari peperangan Battle of Montgisard melawan Kingdom of Jerusalem (kerajaan singkat di Jerusalem selama Perang Salib). Namun mundurnya Sholahuddin tersebut mengakibatkan Raynald of Châtillon pimpinan perang dari The Holy Land Jerusalem memprovokasi muslim dengan mengganggu perdagangan dan jalur Laut Merah yang digunakan sebagai jalur jamaah haji ke Makkah dan Madinah. Lebih buruk lagi Raynald mengancam menyerang dua kota suci tersebut, hingga akhirnya Shalahuddin menyerang kembali Kingdom of Jerusalem di tahun 1187 pada perang Battle of Hattin, sekaligus mengeksekusi hukuman mati kepada Raynald dan menangkap rajanya, Guy of Lusignan.Akhirnya seluruh Jerusalem kembali ke tangan muslim dan Kingdom of Jerusalem pun runtuh. Selain Jerusalem kota-kota lainnya pun ditaklukkan kecuali Tyres/Tyrus. Jatuhnya Jerusalem ini menjadi pemicu Kristian Eropah menggerakkan Perang Salib Ketiga atau Third Crusade.Perang Salib Ketiga ini menurunkan Richard I of England ke medan perang di Battle of Arsuf. Shalahuddin pun terpaksa mundur, dan untuk pertama kalinya Crusader merasa mampu menjatuhkan Sholahuddin. Dalam ketenteraan Sholahuddin dikagumi ketika Richard cedera, Shalahuddin menawarkan pengubatan di saat perang di mana pada saat itu ilmu kedoktoran kaum Muslim sudah maju dan dipercayai. Pada tahun 1192 Shalahuddin dan Richard bersepakat dalam perjanjian Ramla, di mana Jerusalem tetap dikuasai Muslim dan terbuka kepada para peziarah Kristian. Setahun berikutnya Shalahuddin meninggal dunia di Damascus setelah Richard kembali ke Eropah. Bahkan ketika rakyat membuka peti hartanya ternyata hartanya tak cukup untuk membiayai pemakamannya, hartanya banyak dibahagikan kepada mereka yang memerlukannya.

Slide 18: 

Faten Ira Hanim Qis Hamba

Slide 19: 

Faten Ira Hanim Qis Bilal Bin Rabah

Slide 20: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 21: 

Faten Ira Hanim Qis Summayyah

Slide 22: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 23: 

Faten Ira Hanim Qis Keperluan Manusia kepada agama Apakah keperluan manusia terhadap agama? Kehidupan selepas mati Hidup bersistem

Slide 24: 

Faten Ira Hanim Qis

Slide 25: 

Faten Ira Hanim Qis Islam sebagai pegangan hidup Setiap umat islam mempercayai dan yakin akankewujudan Allah SWT Allah tidak ada Tuhan melainkan Yang Hidup Kekal lagi terus menerus mengurus mahluk-Nya, tidak mengantuk dan tidak tidur, kepunyaan-Nya apa yang dilangit dan dibumi Kehidupan beragama Kehidupan beragama merupakan fitrah manusia di muka bumi ini. Sesungguhnya agama yang diredai di sisi Allah SWT hanyalah Islam, Surah Ali-Imran:19 Persamaan taraf Tiada peksaan untuk memasuki agama Islam Agama untuk beribadat Merupakan sesuatu yang penting untuk mencapai kemajuan yang menyeluruh daripada segi kerohanian dan kebendaan. Merupakan naluri kepercayaan kepada agama yang mengesahkan kewujudan Allah SWT dalam keseluruhan kehidupannya. Dan ingatlag Aku tidak cipta jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku. Surah ad-Dzariyat.

Slide 26: 

Kehidupan selepas kematian Faten Ira Hanim Qis

Slide 27: 

Faten Ira Hanim Qis Firman Allah SWT; Dan Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan bumi (diciptakan semua itu) untuk membalas orang-orang yang berbuat jahat menurut apa yang mereka lakukan, dan membalas orang-orang berbuat baik dengan balasan yang sebaik-baiknya.

Slide 28: 

Hidup bersistem Faten Ira Hanim Qis

Slide 29: 

Faten Ira Hanim Qis Sekian, terima kasih Assalamualaikum.

authorStream Live Help