10.CADANGAN BAGI GURU YANG GAGAL MEMATUHI ETIKA AKAUNTABILITI

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 1:

Disediakan oleh : Mohd fahmi bin nurikin

slide 3:

Maksud etika 1. Etika berasal dari perkataan ‘ethos’ Greek yang membawa maksud perangai atau keperibadian. 2. Etika adalah satu sistem dasar akhlak adat tingkah laku atau kesusilaan Ia juga bermaksud prinsip moral atau set prinsip moral. 3. Ini bermaksud tanggungjawab dan akibat tingkah laku seseorang atau profesion terhadap masyarakat. 4. Dari sudut perspektif Islam etika merujuk kepada tingkah laku betul berasaskan Al-Quran dan ketakwaan kepada Allah.

slide 5:

Maksud akauntabiliti  Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan penjelasan Kamus Dewan Edisi Keempat

slide 6:

Maksud integriti 1. Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan 2. Keadaan sempurna dan utuh keutuhan berintegriti mempunyai integriti kejujuran ketulusan dsb: Kamus Dewan Edisi Keempat

slide 7:

Isu-isu Yang Melanggar Etika Yang Dipetik Dari Mymetro :  Guru mendera murid hingga mati April 2011  Guru disyaki rogol murid 9 Mei 2011  Cikgu terlampau- Cikgu cabul 12 murid Februari 2011  Guru disebat dan dipenjara 36 tahun- Bersalah rogol murid 11 tahun November 2010  Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru Mac 2011

slide 8:

Sumber-sumber lain:  Guru mendera pelajar laporan wartawan MAT SMKTPG News 24 Jun 2008.  Guru rogol murid ditahan polis Kosmo-5 Julai 2010.  Guru dituduh rogol pelajar 31 Disember 2007.  Guru ditahan memiliki dadah 6 April-Bernama.  Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah Berita Harian Online:28 Oktober 2009.  Guru cabul pelajar 8 tahun.  Guru agama cabul 4 pelajar Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010.  Guru ditahan mengedar dadah Berita Harian Online:20 Februari 2010.

slide 10:

1. Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah. 2. Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa. Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan.

slide 11:

3. Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain. 4. Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas. 5. Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan. 6. Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot.

slide 12:

8. Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb. 9. Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri.

slide 13:

SEKIAN TERIMA KASIH

authorStream Live Help