TERAPI SENI 2

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 1:

http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

slide 2:

APA ITU TERAPI

slide 4:

Terapi seni juga adalah kaedah untuk menggalakkan pesakit meluahkan perasaan pemikiran mereka yang tidak boleh dilahirkan dengan perkataan melalui seni terutama lukisan.

slide 5:

Terapi seni adalah satu profesion kesihatan mental yang menggunakan proses kreatif dalam lukisan untuk menambah baik dan menyempurnakan fizikal mental dan emosi individu di bawah semua peringkat umur. Terapi seni boleh diertikan sebagai suatu bentuk terapi ekspresif yang menggunakan media warna kapur pensil dan marker diintergerasikan dengan terapi psikoterapiutik dan teknik proses kreatif.

slide 6:

Melalui ekspresi seni pelajar dapat memahami cara untuk mendedahkan keperluan dalaman dan konflik jiwa serta boleh memberi bantuan dalam pencarian resolusi. Penghasilan seni yang terbatas dan pelajar yang kekurangan ini mendapat nafas baru dalam memartabatkan lagi dunia seni melalui rekabentuk seni luar. Judith Peck

slide 7:

Terapi seni ini boleh dijadikan sebagai alat diagnosis untuk menganalisis lambang visual seperti lukisan. Melalui terapi seni ini juga kita boleh membina kemahiran sosial mengubah tingkah laku meningkatkan kesedaran diri serta menyelesaikan konflik emosi.

slide 10:

Hasil Karya Tafsiran Berbentuk amat kecil dan terletak pada sudut kecil Serba kekurangan dan tidak selamat Bahagian muka/matahari digelapkan Berasa segan/malu dan kesedihan Berwarna biru gelap kuning atau merah Ketenagan kemesraan serta kemarahan atau penuh bertenaga Pemandanagan yang penuh dengan jantung Kasih sayang Contengan seperti: “Ibu sayang saya ibu benci saya ibu sayang saya..” Tersingkir akibat kasih sayang ibu yang tidak konsisten Alat seperti penukul pisau dan sebagainya Kemarahan atau perasaan agresif bersifat pasif Tiada bentuk manusia2. hanya binatang peliharaan rumah bunga pokok dan matahari Hubungan yang renggang tidak mesra dengan ahli keluarga dan seorang yang signifikan

slide 12:

Kaunselor akan berusaha membantu klien menyelesaikan masalah dan merungkai kegusaran yang dihadapi oleh klien berdasarkan interpretasi kaunselor terhadap gambaran ekspresif melalui hasil seni yang dihasilkan oleh klien.

slide 13:

Melalui kaedah terapi seni ini klien berupaya menggali perasaannya serta menyelesaikan masalah yang membelenggunya dengan cara yang berkesan dan tidak menakutkan serta menyakitkan dengan bantuan daripada kaunselor.

slide 14:

Kaunselor atau pakar terapi harus pandai mengawal situasi terapi ini agar klien tidakmerasa tertekan atau merasa didesak untuk meluahkan perasaan.

slide 15:

Contoh yang berkaitan: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Keluarga/2 0140116/ke_01/Terapi-senu-pulihkan-tekanan

slide 16:

Kelebihan TS -peribadi dan meredakan stress -pencapaian peribadi -menguatkan perasaan dalaman

slide 17:

Kelemahan TS -perlukan kerjasama yang tinggi -salah tanggapan akan membawa kegagalan -masa yang lama http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

authorStream Live Help