TERAPI SENI

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 1:

TERAPI SENI ART THERAPY BIMBINGAN DAN KAUNSELING KANAK-KANAK EDU3073 http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

slide 2:

PENGENALAN Suatu bentuk terapi ekspresif yang menggunakan proses kreatif seni untuk mengembangkan kesejahteraan fizikal mental dan emosi seseorang. Dikenali sebagai Terapi Seni Kreatif menggalakkan seseorang menghurai dan memahami emosi mereka sendiri melalui ekspresi seni dan melalui proses kreatif. Merupakan satu diagnostik dan kaedah rehabilitasi yang menggunakan aktiviti seperti melukis mewarna mengecat fotografi dan tarian untuk meluahkan perasaan dan menyampaikan perkara atau isu yang diberikan perhatian. Terapi seni meningkatkan kesedaran kendiri serta menyampaikan malkumat tentang peristiwa yang menimbulkan trauma atau tentang perasaan yang dialami.

slide 3:

SEJARAH Persatuan terapi seni Amerika Syarikat menjelaskan bahawa terapi seni mula dikenali pada akhir tahun 1800-an. Buku berjudul “Artistry Of The Mentally III” pada tahun 1922 telah menarik minat komuniti perubatan dan bermula tarikh tersebut hasil seni para pesakit didapati membawa simbol atau makna tertentu.

slide 4:

KONSEP Seni dianggap sebagai sublimasi di mana kehendak tidak sedar kanak-kanak ditunaikan. Mempunyai lambing visual seperti lukisan yang boleh digunakan sebagai alat diagnosis. Mendorong luahan pemikiran positif dan negative tentang diri mereka keluarga dan dunia. Melahirkan keunikan dan kreativiti kanak- kanak.

slide 5:

SIAPA BOLEH MENGGUNAKAN TERAPI SENI •Sesiapa sahaja boleh menggunakan Terapi Seni. •Terapi seni eksresif adalah salah satu daripada cara di mana seseorang itu boleh menerangkan tentang diri sendiri. •Perbezaannya dengan bentuk-bentuk komunikasi lain yang menggunakan perkataan atau bahasa untuk berkomunikasi. •Ada kalanya manusia tidak dapat menonjolkan diri mereka sendiri melalui cara verbal dalam masa yang terhad. •Terapi Seni ialah cara yang baik.

slide 6:

PENGGUNAAN TERAPI SENI Mengendalikan kanak- kanak yang mengalami masalah fizikal dan emosi. Kanak-kanak dapat meluahkan perasaan mengenai kekurangan kehilangan kesakitan pengabaian atau penderaan seksual dan fizikal. Sebagai cara untuk kanak-kanak menerima dirinya sendiri. Mendorong keupayaan kognitif untuk kanak- kanak autism yang memerlukan simulasi.

slide 8:

CONTOH : LUKISAN KANAK- KANAK TERABAI

slide 9:

KANAK-KANAK MELUAHKAN PERASAAN MELALUI EKSPRESI SENI

slide 10:

PANDANGAN TOKOH “Proses melukis boleh dipersepsikan sebagai kesempatan untuk ekspresi kendiri secara imaginatif autentik dan spontan sesuatu pengalaman dalam tempoh masa yang membawa pemulihan emosi transformasi dan aktualisasi kendiri. Proses kreatif ini bertujuan membawa penambahbaikan kesihatan dan perkembangan pengalaman.” Malchiodi 2006 autentik auténtik dapat dipercayai atau dijadikan pegangan asli dan benar bukan palsu rekaan dsb: makalah .

slide 11:

Pilihan nombor gambar dari kiri ke kanan

slide 12:

1- Introspektif Sensitif Reflektif Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang anda jarang berasa bosan. 2.Berdikari Tak Konvensional Tak Tersangkut Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda. 3- Dinamik Aktif Ekstrovert Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda. Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan inisiatif diri sangat nyata. 4- Terus Terang Seimbang Harmoni Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

slide 13:

5- Profesional Pragmatik Yakin Diri Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda. Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda. 6- Tenang Berhati-hati Tak Agresif Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini. 7- Tanpa Bimbang Kelakar Riang Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali." Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

slide 14:

8- Romantis Pelamun Beremosi Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup. Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda. 9- Analitik Amanah Keyakinan Kendiri Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya anda suka mengelilingi diri dengan "permata- permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian. Justeru itu kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.

slide 16:

Nombor1 Anda seorang yang pemurah dan bermoral. Anda selalu berusaha membaiki diri. Bercita-cita besar dan mempunyai standard yang tinggi. Orang lain mungkin merasakan susah berkomunikasi dengan anda tetapi bagi anda sebenarnya susah untuk anda menjadi diri sendiri. Anda bekerja dengan sangat kuat tetapi tidak mementingkan diri. Anda bekerja kerana anda ingin mengubah dunia. Anda berkemampuan untuk mencintai orang sehingga mereka menyakiti anda. Sekalipun demikian anda akan masih menyintainya. Hanya sedikit orang yang dapat menghargai segala yang anda lakukan. Nombor2 Anda seorang yang menyeronokkan dan jujur. Anda sangat bertanggungjawab dan suka menjaga orang lain. Anda percaya bahawa kita perlu sentiasa bersikap jujur dalam setiap pekerjaan. Anda mempunyai personaliti yang baik dan orang akan cepat mempercayai anda. Anda juga bijak serta cepat berfikir. Sentiasa ada cerita menarik untuk anda kongsikan. Nombor3 Anda seorang yang bijak dan suka berfikir. Anda adalah pemikir yang hebat. Bagi anda akal fikiran dan idea adalah sangat penting. Anda suka berfikir mengenai teori dan pandangan anda berseorangan. Anda juga jenis orang yang introvert. Anda hanya dapat menyesuaikan diri dengan orang yang suka berfikir dan belajar seperti anda. Anda juga banyak berfikir tentang moraliti. Sentiasa cuba melakukan yang elok pada fikiran anda sekalipun majoriti menentang anda.

slide 17:

Nombor4 Anda seorang yang perseptif dan berfalsafah. Anda unik dan berbeza dengan orang lain. Anda juga seorang yang mengikut naluri dan aneh sedikit. Selalu disalahanggap oleh orang lain dan ianya menyakitkan hati anda. Anda perlukan ruang untuk diri anda. Kreativiti anda perlu diasah dan ianya memerlukan anda menghormati orang lain. Anda adalah orang yang dapat melihat baik dan buruk dalam hidup dengan jelas. Anda sangat emosional. Nombor5 Anda jenis yang yakin dan menguasai keadaan. Anda sangat berdikari. Prinsip hidup anda Saua akan lakukan dengan cara saya. Anda seorang yang bergantung pada diri sendiri dan tahu bagaimana untuk menjadi tabah pada diri sendiri dan orang yang anda cintai. Anda cukup tahu apa yang anda nak dan anda tidak takut untuk mengejar impian anda. Satu perkara yang anda perlukan dari orang lain ialah kejujuran. Anda juga cukup kuat untuk menerima kebenaran. Nombor6 Anda seorang yan baik dan sensitif. Orang lain cepat dapat bergaul dengan anda. Anda mempunyai ramai rakan dan suka membantu mereka. Anda mempunyai aura yang baik sehingga semua orang gembira untuk berada di sisi anda. Setiap hari anda memikirkan cara memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik. Anda mahu menjadi lebih menarik tersendiri dan unik. Lebih daripada orang lain di dunia anda sangat memerlukan cinta. Malah termasuk mencintai orang yang tidak mencintai anda.

slide 18:

Nombor7 Anda seorang yang ceria dan sentiasa gembira. Anda sangat sensitif tetapi juga sangat memahami. Anda pendengar yang baik dan tahu untuk tidak bersikap menyebelahi sesiapa. Anda lebih terbuka dengan orang yang baru anda kenali dan di majlis-majlis. Anda sangat kebal daripada stress dan sangat jarang untuk merasa bimbang. Kebiasaaannya anda sentiasa relaks. Anda sentiasa ada masa untuk berseronok dan tidak hilang tujuan. Nombor8 Anda seorang yang menawan dan bertenaga. Anda seorang yang menyeronokkan dan tahu untuk membuatkan orang ketawa. Anda sentiasa tenang dan selesa menjalani kehidupan anda. Anda seorang spontan dan enthusiastic. Tidak pernah mengatakan tidak kepada cabaran baru. Biasanya anda akan mengejutkan orang sekeliling anda pada akhirnya. Tetapi itulah anda. Sentiasa menjadi diri sendiri. Mempunyai banyak minat dan jika menunjukkan minat pada sesuatu anda akan cuba buat dengan sebaik mungkin. Nombor9 Anda seorang yang optimistik dan bernasib baik. Anda percaya bahawa hidup adalah satu anugerah dan sentiasa cuba untuk mencapai sebanyak mungkin dan meletakkan anugerah ini pada tempat yang sepatutnya. Anda sangat bangga dengan pencapaian anda. Anda juga sentiasa bersedia untuk setia dengan orang yang anda sayang. Anda mempunyai pendekatan hidup yang sihat. Anda gunakan sebarang peluang untuk memaafkan terus belajar dan membesar kerana anda percaya hidup adalah terlalu pendek untuk membiarkan ianya berlalu begitu sahaja.

slide 20:

1.Gunung melambangkan cita-cita dan impian anda. Setinggi mana gunung yang anda lukis setinggi itulah impian dam matlamat dan cita-cita anda 2. Adakahmatahari anda bersembunyi di sebalik gunung Jika begitu anda seorang yang pemalu dan kurang berani berhadapan dengan orang ramai Jika sebaliknya tahniah ... kerana anda berani menyarakan pendapat dan berani bersemuka dengan sesiapa pun . 3.sungai . Sekiranya anda melukis sungai dari puncak gunung bermakna apabila anda ditimpa sebarang masalah anda akan mengkaji apakah sebenarnya punca masalah anda itu. Ringkasnya anda seorang yang teliti. 4.Jika batu yang anda lukis di dalam sungai ini bermakna anda seorang yang emosional dan jika sebaliknya andalah penyeri seluruh alam. 5. Jikasawah padi anda nampak luas dalam lukisan ini bermakna anda seorang yang berpandangan jauh.

slide 21:

6. Rumah yang anda lukis melambangkan diri anda sendiri.Sekiranya rumah anda Nampak kurang elokjadi muhasabahlah diri anda ok. 7. Apabila anda melukis pokok lebih tinggi dari rumah ini bermaksud anda seorang yang sangat pentingkan keluarga. 8. Sekiranya anda melukisbunga setangkai demi setangkai dan bukannya sekuntum-sekuntum anda seorang yang setia. 9.Jika anda melukis burung lebih dari 4 ekor ini bermakna anda ialah seorang yang mementingkan persahabatan . 10.ular . Itulah jodoh anda Jika ular yang anda lukis berdekatan dengan rumah yang anda lukis tadi ini bermakna jodoh anda berada dekat dengan anda jadi hehe... siapakah dia

slide 23:

Merah – Melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga mempercepatkan denyutan nadi menaikkan tekanan darah dan mempercepat pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti perjuangan persaingan dan berahi. Merah terang – Mewakili kekuatan kemahuan atau cita-cita. Warna ini turut melambangkan agresif aktif kemahuan keras penuh ghairah dan dominasi. Merah jambu – Romantis feminin pengemas dan penuh jenaka. Warna ini juga mendorong ke arah kepasrahanpenyerahankesempurnaan keayuan dan kesantunan. Biru - Ketenangan yang sempurna. Mempunyai kesan menenangkan pada tekanan darah denyut nadi dan pernafasan sekali gus membantu meningkatkan kesihatan diri. Birutua – Melambangkan perasaan yang mendalam. Bersifat perasa bersikap tenang bijaksana tidak mudah tersinggung dan mempunyai ramai kenalan. Sifatnya konsentrasikooperatifcerdasjujur dan patriotik. Birumuda – Warna ini melambangkan kesungguhan cita-cita dan keazaman. Sifatnya bertahanpelindung dan tidak berubah fikiran. Bagaimanapun penggemarnya sedikit keras kepala sering bangga diri dan berpendirian tetap. Kuning – Warna ini melambangkan kegembiraan. Mewakili sifat selambatenang dan tidak terkesan dengan masalah. Sifatnya berubah-rubah tapi penuh harapan. Juga melambangkan kegembiraan cukup santai dan mempunyai cita-cita setinggi langit.

slide 24:

Kuning terang – Melambangkan sifat spontanboleh berubah dengan mendadak dan toleransi. Begitu menonjol tetapi berubah-ubah sikap suka berharap dan dermawan. Hijau –Warna ini melambangkan adanya satu keinginanketabahan dan ketabahan hati.Mempunyai keperibadian yang tegasberprinsip dan berkuasa. Sifatnya bangga berperasaan hebat lebih dari orang lain suka dipuji dan mudah menasihati orang lain. Kelabu – Samar-samar karektarnya. Kecenderungan lebih neutral. Hitam – Melambangkan kehidupan yang terhenti dan memberi kesan kehampaan kematian kegelapan kebinasaan dan kerosakan. Coklat – Suka merebut tidak bertolak ansur pesimis terhadap kesejahteraan dan kebahagiaan masa depan. Ungu – Warna ini adalah campuran warna merah dan biru. Berperasaan mendalam dan peka. Sifatnya sedikit kurang teliti tetapi selalu penuh harapan.

slide 25:

SESI TERAPI SENI Intervensi individu dengan kontinum Terapi Ekspresif Menentukan tempat bermula untuk Terapi Seni Membentuk hubungan interpersonal antara terapis dengan klien Memulakan rawatan berasaskan terapi seni. Merancang perubahan komponen terapeutik. Soalan dan perbincangan.

slide 26:

INTERVENSI INDIVIDU DENGAN KONTINUM TERAPI EKSPRESIF Berdasarkan kontinum terapi ekspresif terapis telah memahami kaedah pemprosesan maklumat dan pembentukan imej yang disukai oleh kliennya. Dapatan daripada penilaian terapis akan memahami kekuatan dan cabaran klien halangan komponen serta fungsi yang lebih digunakan. Kontinum sesuatu yg dianggap sbg satu keseluruhan struktur atau siri yg berterusan yg tidak harus dipisahkan: ketiga-tiga kategori pendidikan yg dinyatakan termasuk dlm pendidikan seumur hidup.

slide 27:

INTERPRETASI HASIL KARYA SENI TERAPI MELIBATKAN BEBERAPA PERKARA SEPERTI: Media Seni pilihan kanak-kanak Proses kreatif yang dilalui bagi menghasilkan karya seni yang berkenaan Bentuk dan kandungan hasil mutakhir

slide 28:

MENENTUKAN TEMPAT BERMULA UNTUK TERAPI SENI •Selepas Penilaian… Terapis memahami pada peringkat manakah dan komponen klien yang sempurna dan kurang sempurna. Terapi merupakan amalan yang menentukan imbangan antara komponen maklumat klien yang sempurna dengan apa yang kurang.

slide 29:

MEMBENTUK HUBUNGAN INTERPERSONAL ANTARA TERAPI DENGAN KLIEN Membawa kepercayaan klien dan memudah carakan proses terapi. Memberi peluang kepada klien untuk melibatkan diri dalam membuat keputusan terapeutik dan menyertai diri secara bermakna dalam formulasi rawatan. Kaedah tersebut diteruskan sehingga Berjaya

slide 30:

Membawa kepercayaan klien dan memudahcarakan proses terapi. Memberi peluang kepada klien untuk melibatkan diri dalam membuat keputusan terapeutik dan menyertai diri secara bermakna dalam formulasi rawatan. Kaedah tersebut diteruskan sehingga Berjaya MEMULAKAN RAWATAN BERASASKAN TERAPI SENI

slide 31:

MERANCANG PERUBAHAN KOMPONEN TERAPEUTIK • Perubahan peringkat kontinum terapi ekspresif akan menimbulkan ekspresif baru dan pengalaman baru ini lazimnya diiringi dengan perubahan terapeutik kreativiti dan kegembiraan. • Perubahan amalan terapeutik berlaku apabila klien berasa bosan dengan mod ekspresif yang lebih mendalam. • Misalnya setelah beberapa sesi dengan komponen kognitif terapis dan klien boleh memilih komponen afektif untuk meneroka maklumat baru secara mendalam. • Proses perubahan komponen di bawah Kontinum Terapi Ekspresif juga boleh berlaku apabila terapis menggalakkan penggunaan medium baru misalnya perubahan penggunaan pensil kepada pensil berwarna.

slide 32:

SOALAN DAN PERBINCANGAN • Tempoh pemindahan ke proses komponen baru dipermudahkan oleh terapi menggunakan soalan-soalan dan perbincangan sebagai saluran sokongan untuk strategi baru. • Apabila terapi memindah kepada proses fungsi dari kinestetik /sensori ke perseptual/afektif soalan-soalan perbincangan hendaklah ditumpukan pada pengalaman afektif dan ekspresif visual atau elemen yang dipersepsikan.

slide 33:

Garis panduan Tafsiran Hasil Karya Seni Terapi Kanak-kanak

slide 35:

KEBAIKAN TERAPI SENI Penyembuhan peribadi dan meredakan stress. Membantu kanak-kanak memahami perasaan peribadi mereka dengan mengenali dan mengatasi kemarahan kesedihan dan emosi-emosi lain Pencapaian peribadi. Mencipta sebuah karya seni boleh meningkatkan konsep kendiri yang positif serta membangunkan rasa percaya diri dalam diri kanak- kanak. Menguatkan perasaan dalaman. Mengekpresi apa yang berada dalam diri dan fikiran mereka yang selama ini tidak mampu diluahkan melalui kata-kata atau difahami oleh orang lain.

slide 36:

KELEMAHAN Kaedah terapi seni ini memerlukan kerjasama yang padu daripada klien atau kanak-kanak kerana sekiranya mereka malu atau enggan untuk meluahkan perasaan mereka melalui hasil seni sesi terapi tidak dapat dijalankan dengan berkesan. Salah tanggapan atau salah interpretasi daripada kaunselor mengenai lukisan atau hasil seni kanak- kanak akan membawa kepada kegagalan untuk menyelesaikan masalah sebenar yang dihadapi oleh kanak-kanak.

slide 37:

SIMULASI TERAPI SENI

slide 38:

SITUASI Nita seorang murid tahun 3.Dia seorang yang pendiam dan suka melukis.Suatu hariNita melukis dalam kelas Cikgu Nazatul semasa cikgu mengajar.Dia dirotan oleh Cikgu Nazatul dan dia berasa sangat marah.Selepas itu Nita yang tidak mengetahui cara yang betul untuk melepaskan kemarahannya asyik memukul meja di dalam kelas dan Cikgu Nazatul terpaksa menghantar dia berjumpa dengan kaunselor.Kaunselor menjalankan sesi kaunseling dan mengajar Nita cara untuk melepaskan kemarahan dengan betul. Masalah Nita : Tidak mengetahui cara yang betul untuk melepaskan kemarahannya

slide 39:

TAHAP SATU: MEMBINA HUBUNGAN • • potret

slide 40:

TAHAP DUA: PENEROKAAN •Analisis hasil •Meminta

slide 41:

TAHAP TIGA: MEMBUAT KEPUTUSAN •Mentafsir

slide 42:

TAHAP EMPAT: PELAKSANAAN •Aktiviti “Bola Kertas ” •

slide 43:

TAHAP LIMA: TAMAT SESI KAUNSELING •

slide 44:

KESIMPULAN Kaunselor menggunakan beberapa kemahiran asas kaunseling untuk melicinkan p roses kaunseling dan juga menggunakan strategi melukis potret sebagai alat diagnosis contohnya kaunselor mengintepretasi hasil karya lukisan Nita untuk mengenalpastikan masalah Nita. Contohnya muka diwarnakan merah yang melambangkan kemarahan saiz tangan kiri lebih besar yang mewakili tangan bermasalah tangan kanan mempunyai api yang menunjukkan Nita ingin melepaskan kemarahan nama guru diconteng menunjukkan Nita tidak suka dengan Cikgu Nazatul dan sebagainya. Selepas matlamat ditentukan kaunselor juga memberi bantuan kepada Nita dengan mengajar Nita cara bola Kertas untuk mengawal perasaan emosinya dan kemudian menukar kemarahan Nita menjadi satu hasil terapi seni yang cantik. http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

authorStream Live Help