TERAPI BERCERITA

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

slide 1:

Bimbingan dan kaunseling Kanak-kanak ahli Kumpulan : Mohd Latif Siti Fironika Mazlinah http://notappismpsejarah.blogspot.my/ :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH ::

slide 2:

Pengenlan Terapi Bercerita  Suatu aktiviti untuk menyampaikan peristiwa dengan menggunakan perkataan imej dan suara.  Digunakan oleh setiap budaya masyarakat sejak permulaan tamadun sebagai hiburan pengekalan budaya dan pemupukan nilai-nilai norma.

slide 3:

 Pendekatan paling berkesan untuk kaunseling kanak-kanak yang mempunyai tingkah laku bermasalah.

slide 4:

• KEGUNAAN CERITA UNTUK TERAPI Cerita menggambarkan emosi dalaman Menyediakan pengalaman Mengajar penyelesaian masalah secara kreatif Menunjukkan tindakan dan akibat

slide 5:

Menolong kanak- kanak memahami perasaan Merangkumi pengalaman emosi Memberi pengalaman dan pengajaran kepada kanak-kanak Memberi kanak- kanak perkataan untuk menggambarkan emosi

slide 6:

Menyediakan Pengalaman Dalam buku the story of my life Hellen Keller Menyatakan bahawa mendengar cerita Cara yang paling mudah dan semula jadi untuk Kanak-kanak menguasai Bahasa.

slide 7:

MENGAJAR PENYELESAIAN MASALAH SECARA KREATIF

slide 8:

MENUNJUKKAN TINDAKAN DAN AKIBAT Dalam setiap cerita terdapat contoh kegagalan dan kejayaan kesedihan mahupun kegembiraan. Melalui jalan cerita dan penghujung pada setiap cerita kanak-kanak boleh mentafsir/ mempelajari kesan dan juga akibat daripada sesuatu peristiwa. Ini dapat membantu mereka membuat keputusan yang positif jika berhadapan dengan situasi yang sama.

slide 9:

Teknik terapi bercerita

slide 10:

TEKNIK TERAPI BERCERITA •Terdapat beberapa teknik bagi menyampaikan terapi bercerita dengan berkesan : Harus sensitif Harus positif Menggalakkan kanak-kanak mereka bercerita Harus kreatif 1 2 3 4

slide 11:

TEKNIK 1 : HARUS SENSITIF Terapi haruslah sensitif dengan cerita yang disampaikan agar tidak menyamai situasi yang dihadapi oleh kliennya secara jelas. Adalah elok menggunakan haiwan sebagai watak ataupun menukar watak jantina lelaki perempuan.

slide 12:

TEKNIK 2 : HARUS KREATIF Cerita hendaklah disampaikan secara kreatif dan penuh semangat dan perasaan. Gunakan nada penuh perasaan semasa menyampaikan cerita untuk menimbulkan penghayatan kanak-kanak guna boneka gambar audio.

slide 13:

TEKNIK 3 : HARUS POSITIF Sentiasa mengakhiri cerita dengan peristiwa yang positif. Watak utama dapat menyelesaikan masalah dengan bijak dan jayanya. Beri peluang klien untuk cuba memikirkan penyelesaian bagi masalah yang dihadapi oleh watak.

slide 14:

TEKNIK 4 : MENGGALAKKAN KANAK-KANAK MEREKA CERITA Kanak-kanak digalakkan untuk mereka cerita yang mempunyai tema yang sama dengan cerita yang disampaikan atau mencari jawapan daripada cerita yang diceritakan. Tujuan : Menambah keyakinan kanak-kanak untuk menyelesaikan masalah sendiri.

slide 15:

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN terapi BERCERITA

slide 16:

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN terapi BERCERITA Perancangan dan Persediaan Sesi Bercerita Penutup

slide 17:

Pilih cerita yang bersesuaian dengan klien Umur tahap Bahasa objektif pelajaran Hafal isi-isi penting dalam cerita ABMKad bergambar boneka kad perkataan untuk menarik perhatian klien. Sediakan soalan susulan untuk merancakkan cerita. Pastikan murid bersedia untuk mendengar cerita. Fizikal Mental Guru duduk atau berdiri sewaktu bercerita Asalkan dapat melihat klien secara keseluruhan.

slide 18:

Sesi Bercerita Mulakan cerita dengan suara yang menarik dan penuh emosi Memandang muka klien secara bergilir-gilir Soal jawab semasa sesi bercerita untuk menggalakkan klien meramal dan mencadangkan penyelesaiannya sendiri Suara guru perlu jelas lantang dan variasikan intonasi suara Pemilihan perkataan perlu sesuai dan mudah difahami

slide 19:

PENUTUP Tujuan penutup adalah untuk membantu murid mengukuhkan nilai murni yang diterapkan dalam cerita.  Aktiviti soal jawab dengan murid boleh dilaksanakan.

slide 20:

Situasi

slide 21:

Terima kasih

slide 30:

KELEBIHAN TERAPI BERCERITA  Kanak-kanak dapat meluahkan perasaan terpendam dan berkongsi maklumat diri sesama rakan mereka.  Memberi kelebihan kepada guru kaunseling kerana dapat memahami konflik murid dengan lebih senang secara sukarela.  Kanak-kanak juga dapat meluahkan perasaan yang terpendam secara refleks atau tidak langsung melalui perwatakan yang ditonjolkan semasa mereka memegang sesuatu watak ketika bercerita.  Kanak-kanak dapat mengembangkan lagi kemahiran fizikal mereka dalam bercerita dan ekspresi emo.  Kepercayaan dalam ahli kumpulan dapat diwujudkan terutamanya dalam terapi kelompok.

slide 31:

Terima kasih atas perhatian anda :: TUTORIAL BERSAMA MISS SEFIAH :: http://notappismpsejarah.blogspot.my/

authorStream Live Help