PENGARUH MEDIA DAN SEKS

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PENDIDIKAN KESIHATAN-SEKSUALITI PENGARUH MEDIA DAN SEKS PENSYARAH PEMBIMBING : EN. RICHARD KAJIM :

PENDIDIKAN KESIHATAN-SEKSUALITI PENGARUH MEDIA DAN SEKS PENSYARAH PEMBIMBING : EN. RICHARD KAJIM PKE 3013E http://notappismpsejarah.blogspot.com/

Definisi Media:

Definisi Media Newsom dan Jim Haynes (1991) menyatakan media merupakan sejenis cara komunikasi yang membolehkan maklumat disebarkan kepada masyarakat melalui radio, televisyen, surat khabar, majalah, filem dan juga Internet.

Contoh-contoh media cetak & media elektronik yang berunsur seks:

Contoh-contoh media cetak & media elektronik yang berunsur seks

Pergaulan bebas di sekolah:

Pergaulan bebas di sekolah

Lambakan klip video seks pelajar:

Lambakan klip video seks pelajar

Tayangan iklan berunsur seks:

Tayangan iklan berunsur seks

Punca kerosakan moral dalam masyarakat:

Punca kerosakan moral dalam masyarakat Permainan video Televisyen dan wayang gambar Muzik popular masa kini Internet

Permainan Video:

Permainan Video Contohnya permainan video-video berunsur lucah yang boleh dimuat turun dan didapatkan melalui kedai-kedai secara mudah . Melalui permainan seumpamanya itu , akan menggalakkan gejala tidak bermoral di kalangan remaja terutamanya , kerana mereka mudah terpengaruh .

Televisyen dan Wayang Gambar:

Televisyen dan Wayang Gambar Bidang penyiaran televisyen sebagai contoh mempunyai tarikan istimewa mendedah pelbagai maklumat, hiburan dan komersial. Bagi tujuan memikat hati audiens, stesen tv terbabit mengadakan rancangan berbentuk dwifungsi iaitu hiburan dan komersial.  Sbg contoh , terdapat game show barat atau realiti tv yang bertentangan dengan budaya orang Asia sehingga tergelincir dari sudut moral.

Muzik Popular masa kini:

Muzik Popular masa kini Contohnya muzik-muzik dari barat yang memaparkan unsur-unsur bahasa yang kurang sopan . Remaja akan cepat terikut-ikut ditambah lagi dengan tayangan video klip yang tidak sopan dan banyak berunsurkan kepada aksi-aksi panas serta tidak sepatutnya ditayangkan di Asia khususnya di Malaysia.

Internet:

Internet Melalui internet, terdapat banyak bahan-bahan berunsur lucah dan boleh merosakkan moral para remaja khususnya . Contohnya seperti gambar , video dan sebagainya yang mudah dilayari dan dimuat turun melalui internet. Selain itu , terdapat juga pengaruh daripada laman-laman sosial yang mempengaruhi gejala tidak bermoral kian berleluasa .

Cara mengatasi pengaruh media terhadap seks ::

Cara mengatasi pengaruh media terhadap seks : 1. Menghapuskan lambakan imej dan mesej yang merangsang nafsu seks dalam masyarakat . 2. Menghentikan eksploitasi wanita dan tema seks dalam amalan pengiklanan dan hiburan . 3. Mengurangkan paparan imej keganasan ditengah masyarakat .

PowerPoint Presentation:

4. Mengenakan hukuman yang lebih berat dan proses penghakiman yang lebih cepat . 5 . Mengawasi dan membataskan individu yang berisiko tinggi melakukan jenayah tersebut . 6. Meningkatkan dan menyebarluaskan pendidikan dan latihan khas tentang keselamatan peribadi.

PowerPoint Presentation:

7. Menggerakkan usaha kerjasama tetangga dalam mencegah jenayah dan meniadakan lokasi-lokasi berisiko tinggi seperti sarang-sarang penagih. Menggalakkan perkahwinan dan kehidupan berkeluarga yang sihat dengan membentuk budaya dan menyediakan prasarana sosial yang sesuai.

PowerPoint Presentation:

8. Mewujudkan suasana kehidupan persekolahan yang selamat termasuk waktu persekolahan, kawasan sekolah dan pengangkutan. Menyubur dan mempopularkan mesej dan imej keTuhanan, kemanusiaan, moral dan nilai-nilai positif yang lain.

Implikasi positif ICT kepada masyarakat:

Implikasi positif ICT kepada masyarakat Falsafah Center for Media Literacy yang memperjuangkan “ pemerkasaan menerusi pendidikan ”. Falsafah tersebut merangkumi konsep-konsep yang saling berkait . Literasi media ialah pendidikan sepanjang hayat dalam dunia media global. Literasi media adalah alternatif kepada penapisan , pemulauan atau menyalahkan media, iaitu kemampuan membuat keputusan yang terbaik .

Kesan Media Terhadap Individu:

Kesan Media Terhadap Individu

Kesan Media Terhadap Masyarakat:

Kesan Media Terhadap Masyarakat

Kesan Media Terhadap Masyarakat:

Kesan Media Terhadap Masyarakat

Kesan Media Terhadap Masyarakat:

Kesan Media Terhadap Masyarakat

Kesan Media Terhadap Masyarakat:

Kesan Media Terhadap Masyarakat

Rumusan:

Rumusan Perkembangan dan penggunaan media banyak memberi kesan terhadap individu mahupun masyarakat . Media dilihat bukan sahaja memberikan kesan yang positif malah turut mengundang beberapa kesan negatif dari pelbagai aspek .

Sekian Terima Kasih.:

Sekian Terima Kasih . Nama Pelatih : Siti Fironika Abd Rahman Opsyen : Pismp Sejarah Ambilan Jun 2013 http://notappismpsejarah.blogspot.com/

authorStream Live Help