PEMBUANGAN BAYI

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

________________________________________ Dimana silapnya ???? ________________________________________ PENDIDIKAN KESIHATAN (PKE3013E) PEMBUANGAN BAYI http://notappismpsejarah.blogspot.com/

PowerPoint Presentation:

PENGERTIAN PEMBUANGAN BAYI

Definisi Dari Laman Sesawang:

Definisi Dari Laman Sesawang Menurut pandangan Anitayahya (2007), Pengguguran dan pembuangan bayi membawa maksud penamatan proses kehamilan sebelum cukup bulan (sembilan bulan untuk manusia) yang mengakibatkan kemusnahan janin. Selain merupakan jenayah berat ia turut memaparkan kesan negatif kepada ibu sekiranya proses kelahiran dalam melahirkan anak tidak mengikut kaedah yang betul .

Definisi Dari Kamus:

Definisi Dari Kamus Kamus Dewan Edisi 4, halaman 208, perkataan buang bermaksud mencampakkan , melemparkan , menghapuskan , dan menghilangkan . Perkataan bayi bermaksud anak kecil yang baru dilahirkan oleh si ibu . Manakala , makna pembuangan bayi pula adalah perbuatan mencampakkan atau menghapuskan anak kecil yang tidak berdosa ke merata -rata tempat tanpa ada sifat berperikemanusiaan .

PowerPoint Presentation:

FAKTOR-FAKTOR PEMBUANGAN BAYI

Kurang Didikan dan Kefahaman Agama:

Kurang Didikan dan Kefahaman Agama Pengaruh Rakan Sebaya Sikap Masyarakat Sikap Ingin Tahu Remaja Keruntuhan Institusi Kekeluargaan Pengaruh Laman Sesawang , Media Cetak , dan Media Elektronik

Kurang Didikan & Kefahaman Agama:

Kurang Didikan & Kefahaman Agama Kekurangan didikan agama yang merupakan panduan dan pedoman hidup remaja telah menyebabkan mereka hilang haluan dalam kehidupan dan seterusnya terlibat dalam gejala-gejala negatif seperti pergaulan bebas dan sebagainya .

Pengaruh Rakan Sebaya:

Pengaruh Rakan Sebaya P ada usia muda lagi , remaja amat mudah dipengaruhi oleh rakan sebaya mereka . Hal ini menjadi bertambah teruk apabila mereka bergaul dengan rakan sebaya yang negatif dan tidak bermoral .

Sikap Masyarakat:

Sikap M asyarakat Sikap masyarakat yang suka mengkritik dan menghukum turut menyebabkan masalah pembuangan bayi ini berlaku.

Sikap Ingin Tahu:

Sikap Ingin Tahu Sikap ingin tahu tentang sesuatu memang wujud dalam diri remaja . Biasanya , mereka gemar mencuba sesuatu yang baru . Setiap perkara yang dilarang , itulah yang ingin diterokai oleh mereka .

PowerPoint Presentation:

KESAN-KESAN PEMBUANGAN BAYI

Kesan Kepada Bayi:

Kesan Kepada Bayi Kesan Kepada Ibu Bayi Kesan Kepada Institusi Kekeluargaan Kesan Kepada Masyarakat Kesan Kepada Negara

Kesan Kepada Bayi:

Kesan Kepada Bayi S emua bayi ini yg hidup x mengenali & mendpt kasih sayang daripada ibu bapa kandung mereka bahkan terpaksa memikul gelaran anak luar nikah sepanjang hidup mereka walaupun mereka menjadi mangsa keadaan dalam masalah ini .

Kesan Kepada Ibu Bayi:

Kesan Kepada Ibu Bayi S ewaktu pesalah melahirkan anak , mereka tidak berada dalam keadaan dan situasi yang selesa dan mengizinkan . Tanpa persediaan yang rapi , pesalah ini pastinya mengalami jangkitan kuman yang serius , kecederaan semasa melahirkan anak , dan juga kehilangan darah yang banyak .

Kesan Kepada Institusi Kekeluargaan:

Kesan Kepada Institusi Kekeluargaan Apabila institusi sesebuah keluarga itu runtuh , keharmoniaan dlm kekeluargaan juga turut terkena tempiasnya . Hal ini disebabkan , ibu bapa berasa malu mempunyai anak yg sebegitu rupa tingkah lakunya . Mereka menganggap anak seperti ini tlh menconteng arang ke muka mereka .

Kesan Kepada Masyarakat:

Kesan Kepada Masyarakat Kes pembuangan bayi yang berlaku tlh menjejaskan imej masyarakat sekeliling . Mereka pastinya berasa malu & kecewa dgn apa yg berlaku . Sudah semestinya remaja dipersalahkan dlm kes ini kerana biasanya , remaja merupakan golongan terbesar melibatkan diri dlm kegiatan ini .

Kesan Kepada Negara:

Kesan Kepada Negara Secara eroninya , jatuh dan bangun sesebuah negara itu bergantung sepenuhnya kepada akhlak remaja @ generasi pada waktu sekarang . K erancakan pembangunan terbantut serta ekonomi negara sukar utk berkembang disebabkan wujudnya gejala sosial ini .

PowerPoint Presentation:

CADANGAN LANGKAH-LANGKAH MENGATASI

Peranan Ibu Bapa:

Peranan Ibu Bapa Peranan Sekolah Peranan Masyarakat Peranan Rakan Sebaya / Sejawat

Peranan Ibu Bapa:

Peranan Ibu Bapa Ibu bapa seharusnya memberi perhatian , kasih sayang & bimbingan yg penuh kpd ank-ank mereka lebih-lebih lg pd peringkat remaja . ibu bapa mestilah memainkan peranan yang penting dalam membentuk sahsiah diri anak-anak mereka supaya tidak terjerumus ke lembah maksiat seperti seks rambang , pergaulan bebas , dan sebagainya .

Peranan Sekolah:

Peranan Sekolah Pihak sekolah juga memainkan peranan dlm mencorak sahsiah peribadi remaja drpd terjebak dgn gejala ini . Pihak pentadbiran sekolah perlu mewujudkan sekolah bebas gejala sosial dgn mengadakan pendidikan secara komprehensif melalui kurikulum & ko-kurikulum di sekolah /IPT, intervensi , latihan guru & penglibatan ibubapa . Melalui pendidikan , dpt membantu anak muda memahami kebudayaan mereka , memperolehi pengetahuan & menyediakan mereka untuk menghadapi cabaran masa depan .

Peranan Masyarakat:

Peranan Masyarakat Memupuk dlm diri stp anak-anak sikap & nilai yg boleh membantu & membimbing mereka utk menjd warganegara yg taat setia , bertanggungjawab & berguna , menghormati perbezaan budaya , keturunan & agama. Memberi sumbangan cergas utk meningkatkan kehidupan moral, kebudayaan & kecendiakawan masyarakat .

Peranan Rakan Sebaya/Sejawat:

Peranan Rakan Sebaya / Sejawat Sentiasa bersedia membantu rakan sejawat bagi membentuk individu yang bertata susila ke arah warga negara yang baik dan dihormati .

PowerPoint Presentation:

CONTOH ISU PEMBUANGAN BAYI

PowerPoint Presentation:

Bayi telah ditemui oleh penduduk di Marang pada waktu hendak bersahur di bawah rumah , di mana bayi tersebut masih berlumuran darah pada pukul 5.30 pagi .

PowerPoint Presentation:

UNDANG-UNDANG PEMBUANGAN BAYI

Semua kes pembuangan bayi disiasat mengikut seksyen 31 akta kanak-kanak yg blh dihukum denda maksimum RM20,000 atau penjara 10 tahun @ kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.:

Semua kes pembuangan bayi disiasat mengikut seksyen 31 akta kanak-kanak yg blh dihukum denda maksimum RM20,000 atau penjara 10 tahun @ kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan . Bagi tempoh 2008 hingga 2009, sebanyak 181 kes pembuangan bayi dilaporkan manakala 60 kes direkodkan sejak awal tahun ini . Di bawah   akta kanak-kanak 2001(child act)  - akta 611: Seksyen 17  - anak yg dibuang akn dilindungi & dijaga . Seksyen 46  - ibu bapa boleh mendapatkan bantuan @ nasihat mengenai anak mereka yg x dpt dikwl dgn baik . Anak ini akan ditahan di tempat yg dibenarkan di bawah kuasa mahkamah .

PowerPoint Presentation:

DISEDIAKAN OLEH: ROSDIANAH RASIT @ DYAN orangestar09.blogspot.com

authorStream Live Help