Презентация1LINUX VS WINDOWS

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Istoria Linux Sistemul de operare Linux a apărut din dorinţa unui student finlandez, Linus Torvalds, de a scrie un sistem de operare multitasking pentru microprocesorul Intel 386. Aceasta se întamplă în vara anului 1991,cînd îşi cumpărase primul său calculator cu microprocesor 386 şi trebuia să transfere nişte fişiere prin reţea,iar sistemul MS-DOS nu era tocmai mediul potrivit pentru aceasta operaţie.Astfel în 1991 Linus Torvalds a scris prima versiune de Linux.Apoi a făcut publice sursele pe internet, şi o mulţime de oameni au început să-i răspundă,să-i aducă îmbunătăţiri,noi sugestii,etc.

PowerPoint Presentation:

Sistemele de operare bazate pe Linux sunt disponibile în general sub formă de distribuți i . Unele dintre acestea sunt orientate spre utilizatorul particular, altele către servere sau către utilizatorii cu calculatoare mai vechi. Cele mai multe din distribuții pot fi descărcate legal și gratuit de pe siturile respective. Anumite distribuții vând manuale, sau seturi complete CD/DVD + manuale + suport tehnic + documentație aferentă, iar unele trimit prin poștă CD-uri celor interesați, în mod gratuit.

PowerPoint Presentation:

Principalele distribuții Linux recomandate pentru desktop 1. Ubuntu Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux pentru computerele personale, servere şi netbook-uri. Numele sistemului de operare provine din limba zulusă, unde „ubuntu” este o ideologie ce poate fi definită pe scurt drept „credinţa într-o legatură universală ce uneşte întreaga omenire”. Sloganul adoptat, „Linux pentru fiinţe umane” încorporează unul din scopurile declarate ale proiectului, acela de a face din Linux un sistem de operare popular şi uşor de folosit

PowerPoint Presentation:

2. Fedora Fedora este o distribuţie Linux. Îşi propune să includă cele mai noi programe libere şi cu sursă deschisă. Proiectul Fedora a fost creat în toamna anului 2003. Numele Fedora deriva de la un proiect voluntar, Fedora Linux, care furniza un număr de aplicaţii suplimentare pentru Red Hat Linux şi de la termenul Fedora . Fedora Linux şi Red Hat Linux au format împreună Fedora Core, iar în 2007, prin unirea cu Fedora Extras, a rezultat Fedora.

PowerPoint Presentation:

3. Mint Linux Mint este o distributie ce se adreseaza incepatorilor si o recomand cu mare caldura celor ce au folosit foarte mult Windows si vor sa treaca la Linux. Aceasta distributie vine cu toate codecurile gata instalate, cu flash player, soft parental control, soft pentru backup, java, soft de transfer fisi e re in retea, clientul de mail, soft pentru download torrente, client pentru mirc, suita OpenOffice, posibilitatea de a instala driverele wireless din windows in cazul in care cele pentru Linux nu sunt fucntionale, managerul de efecte 3D pentru Desktop.

PowerPoint Presentation:

4. OpenSUSE SUSE Linux (în trecut ortografiat şi S.u.S.E) este o distribuţie Linux foarte populară, în special în Europa. Numele S.u.S.E este un acronim pentru “Software- und System-Entwicklung”, din limba germană “Dezvoltare de software şi sisteme” , a fost fondat la sfârşitul lui 1992 ca o firmă de consultanţă UNIX.

PowerPoint Presentation:

5. Mandriva Mandriva Linux este o distribuţie recunoscută ca fiind prietenoasă şi simplu de utilizat de către începători. A fost creată în 1998 de compania franceză Mandrakesoft, sub numele Mandrake Linux, cu scopul de a face Linux-ul mai uşor de folosit . În 2005 Mandrakesoft a achiziţionat firma braziliană Conectiva. În aprilie 2005 firma şi-a schimbat numele în Mandriva (Mandrake + Conectiva), iar distribuţia a devenit cunoscută sub numele de Mandriva Linux.

PowerPoint Presentation:

6. Debian 7. Sabayon 8. PCLinuxOS 9. Arch 10. Slackware 11. Gentoo

PowerPoint Presentation:

Istoria Windows : Î n 1975 doi tineri, cu numele Bill Gates și Paul Allen, au creat un parteneriat numit Microsoft. Ca orice companie mică aflată la început de drum, aceasta a întâmpinat diverse dificultăți, dar ceea ce a făcut să funcționeze a fost viziunea celor doi, viziune prin prisma căreia acestă companie avea să schimbe în scurt timp modalitatea de lucru a oamenil or.

PowerPoint Presentation:

Windows 1.0 este primul mediu de operare cu interfață grafică creat de Microsoft și lansat pe 20 noiembrie 1985. Windows 1.0 a fost înlocuit de către Windows 2.0 în noiembre 1987, dar având suport tehnic timp de 16 ani, până pe 31 decembrie 2001. Windows 3.0 a fost lansat la data de 22 mai 1990 . Windows 95 , Windows 98 au fost lansate între 1995 și 2000. Aceste versiuni de windows au numărul versiunii din seria 4.x Windows 2000 este o suită de sisteme de operare lansată de Microsoft pe 17 februarie 2000. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 și până în ianuarie 2006 a fost vândut în circa 400 de milioane de exemplare

PowerPoint Presentation:

Windows Vista a fost lansat în noiembrie 2006 pentru firme și parteneri de afaceri iar în ianuarie 2007 a fost lansat pentru utlizatorii obișnuiți . Windows 7 este penultima versiune a Microsoft Windows . Data pe punere pe piață a fost 22 octombrie 2009. Windows 8 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft Windows . Este disponibil către publicul larg începând cu 26 octombrie 2012 .

PowerPoint Presentation:

10 avantaje pentru Linux 1. Este gratis – fara crack-uri. 2. 95% din aplicatiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis. 3. Nu sunt virusi. 4. Securitatea este mult mai bine implementata – fata de Windows. 5. Exista implicit un super-administrator (root) care neaparat are o parola – spre deosebire de Windows, unde pot fi mai multi si de obicei fara parole. 6. Functionalitate dovedita in domeniul serverelor – linux nu se blocheaza niciodata. 7. Gasesti usor documentatie pentru orice problema. 8. Fiabilitate dovedita pe termen lung. 9. Exista distributii pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) – este adevarat ca CentOS de exempu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am vazut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) in 45 de min. 10. 100% customizabil, are teme si efecte 3D (gratis) inca ne-egalate de programele similare pentru Windows

PowerPoint Presentation:

10 dezavantaje pentru Linux 1. Putine distributii au versiuni si in romana. 2. Desi a evoluat mult interfata linia de comanda este inca indispensabila – spre deosebire de Windows unde MS-DOS este utilizat doar de catre ‘cunoscatori’. 3. Instalarea programelor este mai complexa – pe Windows majoritatea se reduc la next->next… 4. Este mai restrictiv asupra drepturilor de acces – de exemplu un fisier creat de userul ‘root’ pe linux, implicit nu poate fi sters de ceilalti utilizatori, (indiferent de partitie), pe cand pe Windows, e liber la sters pentru toti. 5. Instalarea de drivere este mai complexa decat pe Windows. 6. Gama de jocuri pentru Linux este mai mica decat pentru Windows. 7. Pachetele au uneori dependente, pentru care vei fi nevoit sa te conectezi la Internet sa le rezolvi. 8. Nu este promovat de catre resellerii de calculatoare, tocmai pentru ca, fiind gratis nu le aduce castiguri! 9. Este mai putin folosit pe calculatoarele ‘Home’, preferat fiind Windows, datorita facilitatii cu care se instaleaza programe. 10. Configurarea unei retele in linux implica mai multe cunostinte decat pe Windows.

PowerPoint Presentation:

10 avantaje pentru Windows 1. Este usor de administrat; 2. Nu implica folosirea liniei de comanda. 3. Exista foarte multe jocuri pentru el. 4. Instalarea de programe este foarte simpla. 5. Aproape orice pusti din bloc stie sa il instaleze (sau mai bine zis re-instaleze). 6. Este licentiat – nu e neaprat un avantaj, insa in caz ca primesti ecran albastru pe Window-sul tau de 150E ai un numar de telefon la care sa suni si sa te descarci. 7. Este capabil sa ruleze, desigur o vreme, si pe un hard-drive cu bad-uri – lucru pe care linux nu-l va face. 8. Producatorii de hardware ofera suport implicit pentru el. 9. Instalarea de drivere este foarte simpla. 10. Accesul foarte usor la programele care pornesc la boot-are sau odata cu windows – un avantaj atunci cand vrei sa dezactivezi un program ce incetineste Windows la pornire, dar pe de alta parte un dezavantaj daca ne gandim ca un soft spyware poate face acelas lucru.

PowerPoint Presentation:

10 dezavantaje pentru Windows 1. Management defectuos al fisierelor temporare – fapt ce face ca hard-ul pe care este intalat sa aiba tot mai putin spatiu liber pe zi ce trece, majoritatea utilizatorilor fiind determinati sa-l reinstaleze la anumite periode de timp. 2. Multe programe care ajung instalate pe un Windows XP sunt crack-uri, fapt ce incalca drepturile de autor si de distributie. 3. Virusi, malware, spyware, addware, troieni – fara un antivirus, un system Windows nu rezista mult. 4. Management defectuos al programelor care utilizeaza multa memorie – un exemplu ar fi Firefox 3, care pe un sistem cu Windows XP si 512 RAM la fiecare 45 de minute se blocheaza. 5. Desi se bucura de suport hardware nu de putine ori se intampla ca un driver sa duca la un ecran albastru… . 6. Majoritatea progranelor sunt licentiate – costa, incepand cu Microsoft Ofiice pana la amaritul de System Mechanic. 7. Securitatea locala (intr-o retea locala) este defectuoasa – implicit folder-ul “SharedDocs” de pe computerul tau poate fi modificat de oricine din retea . 8. Fiabilitate scazuta pe termen lung. 9. Nu este open-source – acst lucru nu-I afecteaza pe utilizatorii ‘Home’ insa pentru developerii care vor sa faca o aplicatie care sa interfereze de exemplu cu Windows Media Player nu e deloc usor sa obtina codul sursa, de fapt daca ma gandesc mai bine e imposibil. 10. Documentatie foarte slaba – daca ai ceva problema cu Windows nu se gasesc forumuri de specialitate, spre deosebire linux are forumuri dedicate diferitelor distributii si mai ales romanesti.

authorStream Live Help