Presentation4BIANCACTMV

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

TRADI ŢII ŞI OBICEIURI DE CRACIUN DIN ZONA VĂII JIULUI 4.Mersul cu craii Elev: Buliga Bianca Prof.POSTOLACHE D. CTMV VULCAN INFORMATICA ON-LINE Tip de proiect: NAŢIONAL Coordonator proiect : Prof. KISS IOSIF-COSMIN

Prin sceneta interpretată, craii ne evocă momente cu o vechime de 2 000 de peste ani, momente care rezumă Naşterea lui Iisus. Obiceiul mersului cu craii s-a transmis şi s-a îmbogăţit calitativ din generaţie în generaţie, ajungând până în zilele noastre. De obicei, fiecare sat îşi are propria trupă de crai. Pentru a se putea organiza echipa, trebuie ca în satul respectiv să existe tineri apţi şi doritori să facă parte din trupă. Când acest lucru nu se poate realiza, trupa reuneşte tineri din două sau mai multe sate. Ceata crailor era alcătuită din tineri în pragul plecării în armată sau chiar cu stagiul militar efectuat. În prezent, deoarece stagiul militar nu mai este obligatoriu, nu există restricţii de vârstă. Repetiţiile trupei de crai încep odată cu lăsarea postului de Crăciun, la 15 noiembrie. :

Prin sceneta interpretată, craii ne evocă momente cu o vechime de 2 000 de peste ani, momente care rezumă Naşterea lui Iisus. Obiceiul mersului cu craii s-a transmis şi s-a îmbogăţit calitativ din generaţie în generaţie, ajungând până în zilele noastre. De obicei, fiecare sat îşi are propria trupă de crai. Pentru a se putea organiza echipa, trebuie ca în satul respectiv să existe tineri apţi şi doritori să facă parte din trupă. Când acest lucru nu se poate realiza, trupa reuneşte tineri din două sau mai multe sate. Ceata crailor era alcătuită din tineri în pragul plecării în armată sau chiar cu stagiul militar efectuat. În prezent, deoarece stagiul militar nu mai este obligatoriu, nu există restricţii de vârstă. Repetiţiile trupei de crai încep odată cu lăsarea postului de Crăciun, la 15 noiembrie.

Acestea sunt tratate cu maximă seriozitate. Instructorii sunt aleşi dintre persoanele în vârstă, cunoscători ai obiceiului datorită participării lor în trupele de crai. Tot acum fiecare participant al trupei îşi confecţionează costumul propriu pe care îl va purta la colindat. Pe cap poartă coifuri confecţionate după model roman, împodobite cu mărgele, bijuterii şi alte podoabe, ajungând să cântărească şi 3–4 kilograme. Personajul principal al trupei de crai este Irod, considerat şi şeful trupei, fiind ca atare şi cel mai important. Este îmbrăcat cu o tunică de un roşu aprins cu epoleţi aurii. Aurie este şi diagonala de peste piept care susţine teaca în care este introdusă o sabie lucitoare, dar neascuţită. Pantalonii sunt negri, bufanţi, introduşi în cizme de piele. Coiful este cel mai arătos dintre toate, dându-i personajului măreţie, sobrietate, chiar rigiditatea caracteristică lui Irod Împăratul. :

Acestea sunt tratate cu maximă seriozitate. Instructorii sunt aleşi dintre persoanele în vârstă, cunoscători ai obiceiului datorită participării lor în trupele de crai. Tot acum fiecare participant al trupei îşi confecţionează costumul propriu pe care îl va purta la colindat. Pe cap poartă coifuri confecţionate după model roman, împodobite cu mărgele, bijuterii şi alte podoabe, ajungând să cântărească şi 3–4 kilograme. Personajul principal al trupei de crai este Irod, considerat şi şeful trupei, fiind ca atare şi cel mai important. Este îmbrăcat cu o tunică de un roşu aprins cu epoleţi aurii. Aurie este şi diagonala de peste piept care susţine teaca în care este introdusă o sabie lucitoare, dar neascuţită. Pantalonii sunt negri, bufanţi, introduşi în cizme de piele. Coiful este cel mai arătos dintre toate, dându-i personajului măreţie, sobrietate, chiar rigiditatea caracteristică lui Irod Împăratul.

În ordinea importanţei rolurilor, urmează cei trei Crai de la Răsărit (magii): Balthazar, îmbrăcat în roşu deschis, Melchior în albastru şi Gaşpar în galben. Spre deosebire de Irod, cei trei crai au pantalonii şi tunicile de aceeaşi culoare. Pantalonii lor pot fi bufanţi sau largi, traşi peste cizme sau bocanci. Tinerii, astăzi, intervin cu modificări în costumaţie, schimbând aspecte privind culorile tunicilor şi ale pantalonilor, în funcţie de preferinţele vestimentare, păstrând însă ideile de bază. Coifurile sunt asemănătoare cu al lui Irod, fiind împodobite cu mărgele, bijuterii şi alte podoabe. Armele folosite de Irod şi cei trei crai, le întâlnim ca arme tăietoare pentru atac şi la daci aşa după cum menţionează Frohner, citat de A.D. Xenopol: ,,sabia îndoită la vârf, uneori în forma unei secere, arma naţională a geto-dacilor, moştenită de la perşi’’ şi ,,spada lungă şi dreaptă, adeseori cu o teacă frumos lucrată, în ornamente’’. :

În ordinea importanţei rolurilor, urmează cei trei Crai de la Răsărit (magii): Balthazar, îmbrăcat în roşu deschis, Melchior în albastru şi Gaşpar în galben. Spre deosebire de Irod, cei trei crai au pantalonii şi tunicile de aceeaşi culoare. Pantalonii lor pot fi bufanţi sau largi, traşi peste cizme sau bocanci. Tinerii, astăzi, intervin cu modificări în costumaţie, schimbând aspecte privind culorile tunicilor şi ale pantalonilor, în funcţie de preferinţele vestimentare, păstrând însă ideile de bază. Coifurile sunt asemănătoare cu al lui Irod, fiind împodobite cu mărgele, bijuterii şi alte podoabe. Armele folosite de Irod şi cei trei crai, le întâlnim ca arme tăietoare pentru atac şi la daci aşa după cum menţionează Frohner, citat de A.D. Xenopol: ,,sabia îndoită la vârf, uneori în forma unei secere, arma naţională a geto-dacilor, moştenită de la perşi’’ şi ,,spada lungă şi dreaptă, adeseori cu o teacă frumos lucrată, în ornamente’’.

Soldatul, un fel de aghiotant al lui Irod, poartă de obicei un costum militar autentic de subofiţer. Popa, de obicei încheietor de pluton, este mai mult pe post de bufon, neavând mare rol în desfăşurarea scenetei, fiind un personaj comic, îmbrăcat ca atare. Sceneta interpretată de crai cuprinde colinde şi versuri bine meşteşugite, tratând mersul celor trei crai după steaua care li s-a arătat, vestind Naşterea Mântuitorului, folosind diverse şiretlicuri spre a-l salva pe acesta de răzbunarea lui Irod. :

Soldatul, un fel de aghiotant al lui Irod, poartă de obicei un costum militar autentic de subofiţer. Popa, de obicei încheietor de pluton, este mai mult pe post de bufon, neavând mare rol în desfăşurarea scenetei, fiind un personaj comic, îmbrăcat ca atare. Sceneta interpretată de crai cuprinde colinde şi versuri bine meşteşugite, tratând mersul celor trei crai după steaua care li s-a arătat, vestind Naşterea Mântuitorului, folosind diverse şiretlicuri spre a-l salva pe acesta de răzbunarea lui Irod.

După Anul Nou, în fiecare sat unde au existat trupe de crai, aceştia organizează ,,Petrecerea crailor’’. La ora 12 noaptea, în prezenţa invitaţilor, craii dau ultima reprezentaţie. Este un fel de ,,spargere’’, de desfiinţare a trupei, constând într-o petrecere pe cinste, la care participă majoritatea locuitorilor din sat. Pentru a promova acest obicei, în ultimii ani, în partea vestică a Văii Jiului, domnul Emil Părău, un cunoscut om de afaceri, organizează ,,Festivalul Crailor’’la care participă trupe de crai din satele văii. Astfel este stimulată dragostea pentru tradiţii şi obiceiuri a tinerilor, dorinţa acestora de a le păstra şi a le face cunoscute şi locuitorilor de la oraş. :

După Anul Nou, în fiecare sat unde au existat trupe de crai, aceştia organizează ,,Petrecerea crailor’’. La ora 12 noaptea, în prezenţa invitaţilor, craii dau ultima reprezentaţie. Este un fel de ,,spargere’’, de desfiinţare a trupei, constând într-o petrecere pe cinste, la care participă majoritatea locuitorilor din sat. Pentru a promova acest obicei, în ultimii ani, în partea vestică a Văii Jiului, domnul Emil Părău, un cunoscut om de afaceri, organizează ,,Festivalul Crailor’’la care participă trupe de crai din satele văii. Astfel este stimulată dragostea pentru tradiţii şi obiceiuri a tinerilor, dorinţa acestora de a le păstra şi a le face cunoscute şi locuitorilor de la oraş.

authorStream Live Help