Arhitektura Kikinde rad Jovane Ivetić

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Palate Kikinde

Comments

Presentation Transcript

ISTORIJA KIKINDE:

ISTORIJA KIKINDE

Arhitektonsko nasleđe:

Arhitektonsko nasle đe

TRG:

TRG Trg je nastao u 18. veku, a krasi ga arhitektonska baština iz 19. i početka 20. veka. Nekada se na trgu nalazila pijaca, a današnji izgled sa velikom pešačkom zonom dao je Predrag Cagić 1982. godine. Zbog svoje dužine i širine uvek je bio mesto okupljanja centralno mesto bitnih događaja .

TRG:

TRG

ZGRADA OPŠTINSKE UPRAVE:

ZGRADA OPŠTINSKE UPRAVE Između 1891. i 1894. godine po projektu Ernea Balaža, inžinjera iz Budimpešta, zida se Gradska kuća,Većnica,danas Opštinska uprava. Na građevini je primetno više stilova-neorenesansa i neobarok sa primesama romantizma. Na reljefnom grbu grada nalazi se godina uzpostavljanja Velikokikindskog dištrikta-1774. Ispod grba je latinski natpis „ATTENDITE“ koji opominje građane na slogu,opreznost i stalno budnost.

ZGRADA OPŠTINSKE UPRAVE:

ZGRADA OPŠTINSKE UPRAVE

PRAVOSLAVNA CRKVA SV. OCA NIKOLE:

PRAVOSLAVNA CRKVA SV. OCA NIKOLE Srpska pravoslalvna crkva Sv.oca Nikole izgrađena je 1760. godine. Posebna dragocenost ovog hrama su dve zidne slike,rad Teodora Ilića-Češljara, iz 1790/91. godine. Na severnom zidu je Tajna večera, a na južnom Vaznesenje Hristovo. To su jedine sačuvane slike ovog majstora.

PRAVOSLAVNA CRKVA SV. OCA NIKOLE:

PRAVOSLAVNA CRKVA SV. OCA NIKOLE

RIMOKATOLIČKA CRKVA:

RIMOKATOLIČKA CRKVA Rimokatolička crkva građena je od 1808. do 1811. godine uz podršku austijskog cara Franca I. Crkva je posvećena Sv. Franji Asiškom. Posebnu vrednost crkvi daju akustične orgulje i beli oltar napravljen od aranđelovačkog mermera. U crkvi se nalaze četiri umetničke slike koje predstavljaju događaje iz Jevanđelja.

RIMOKATOLIČKA CRKVA:

RIMOKATOLIČKA CRKVA

KURIJA:

KURIJA Kurija je građena od 1835. do 1839. godine. Ovalni kamen težak dve tone sa urezanim grbom Dištrikta interesantan je detalj na zabotu ove zgrade. Grb prikazuje zlatnog lava koji u desnoj šaci drži mač, a u levoj odrubljenu otomansku glavu. Kurija je danas sedište Narodnog muzeja i istorijskog arhiva. U muzeju se čuvaju originalni ostaci jednog od najbolje očuvanog skeleta mamuta u Evropi! Deo prostora u Kuriji zauzima Istorijski arhiv Kikinde koji među svojim blagom čuva i originalnu Povelju o ustanovljenju Velikokikindskog privilegovanog dištrikta od 12. novembra 1774. godine.

KURIJA:

KURIJA

SLANIKINA PALATA:

SLANIKINA PALATA Slanikina palata je ugaona jednospratnica u centru grada. Ime duguje Rudolfu Slaniki, zemljoposedniku koji ju je izgradio.

DRAKSLEROVA PALATA:

DRAKSLEROVA PALATA Drakslerova palata-jednospratnica u neobarkom stilu podignuta je 1891. godine, kasnije prodata pordicama Aldan i Putnik, danas je zgrada Vojvođanske banke.

BUDIŠINOVA PALATA:

BUDIŠINOVA PALATA Budišinova palata je zdanje koje zbog svojih estetskih vrednosti i prporcija pruža gotovo umetnički doživljaj građeno je 1928. kao stambeno-poslovni objekat za potrebe vlasnika Aleksandra (Šandora) Budišina. Palata je reprezentativni primer neobaroknog stila sa elementima rokokoa, a prelepi ukrasi na zgradi govore o umešanosti i talentu neimara.

ZGRADA UPRAVE JAVNIH PRIHODA:

ZGRADA UPRAVE JAVNIH PRIHODA Ugaona zgrada građena 1910. godine u stilu secesije uz svesrdnu pomoć peštanskih majstora, a po projektu Milana Tabakovića, nalazi se u srcu pešačke zone. Zgradu krasi mozaik od keramičkih pločica.

NARODNO POZORIŠTE :

NARODNO POZORIŠTE Osnovano je 1950. godine na mestu nekadašnje gostaonice „Nacional“. Prvu pozorišnu predstavu u Kikindi izvela je putujuća trupa 1796. godine na nemačkom jeziku.

VARAĐANINOVA KUĆA:

VARAĐANINOVA KUĆA Sagrađena je 1906.godine. Po projektu arhitekte Ernea Balaž. Nekada je bila dom kikindskih porodica Bogdan i Varađanin...Danas je poslovana zgrada.

GIMNAZIJA „DUŠAN VASILJEV“ i EKONOMSKO-TRGOVINSKA ŠKOLA:

GIMNAZIJA „DUŠAN VASILJEV“ i EKONOMSKO-TRGOVINSKA ŠKOLA Zgrada je izgrađena u stilu secesije 1900. godine prema arhitektonskom rešenju Jožefa Pavličeka iz Kikinde. Danas su u ovoj građevini dve skole: Gimnazija“Dušan Vasiljev“ koja postoji još od 1858. godine. Ekonomsko-trgovinska škola koja je osnovana 1947. godine kao Trgovačka akademija,a od 1948. godine i kao ekonomska škola.

BIBLIOTEKA „JOVAN POPOVIC“:

BIBLIOTEKA „JOVAN POPOVIC“ Kuća jevrejske porodice Vincehidi postala je posle II svetskog rata sedište Narodne biblioteke „Jovan Popović“ koja nastavlja tradiciju Srpske čitaonice,osnovane 1845.godine u Velikoj Kikindi.

LEPEDATOVA PALATA:

LEPEDATOVA PALATA Izgrađena je 1908. godine po projektu arhitekte Milana Tabakovića u stilu secesije. Ugaona kula, prporcije, ukrasi i položaj ove zgrade čine je arhitektonskim biserom Kikinde jer i danas pažnju prolaznika privlače mozaički, floralni frizovi i ukrasi u štuko-malteru.

VILA FON RIESENDLDER I VILA „ANA“:

VILA FON RIESENDLDER I VILA „ANA“ Vila nemačke porodice fon Riesenfelder izgrađena je krajem 19. veka. Danas je Dom zdravlja. Zgrada eklektičnog stila u kojoj se danas nalazi Dečiji dispanzer izgrađena je krajem 19. veka kao Vila „Ana“ za porodicu Fa.

ŽELEZNIČKA STANICA:

ŽELEZNIČKA STANICA Građena je od 1854. do 1857. godine po tipskom projektu ugarskih železnica. Tuda je prolazio Orient Express pruga, Mesto Oršova-Budimpešta-Segedin-Velika Kikinda-Temišvar. Kikinda se uklju č ila u saobraćaj Evrope još novembra 1857. godine.

Suvača:

Suvača Jedinstven spomenik arhitekture, mlin koji su pokretali konji podseća Kikinđane, ali i goste, da u gradu imamo pravu retkost iz 1899. godine. Od nekoliko desetina hiljada, preostale su svega 2 suvače u Evropi-u Kikindi i Sarvašu.

VELIKI PARNI MLIN DAMFIL:

VELIKI PARNI MLIN DAMFIL Ova građevina industrijske arhitekture izgrađena je 1862. godine u neoklasičnom stilu. Kao najveći mlin u Banatu, podseća da je Kikinda bila i jeste jedna od žitnica Evrope.

BOGOMOLJA VODICA:

BOGOMOLJA VODICA Crkvica posvećena Ognjenoj Mariji. Prvi podaci o vodici datiraju još iz 1837. godine, a mala kapela od tvrdog materijala je sazidana 1865. godine.

authorStream Live Help