Znamenitežene Kikinde

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

Kratka istorija znamenitih žena u Kikindi

Comments

Presentation Transcript

Историја Кикинде:

Историја Кикинде

Slide 2:

Бити образована жена у 19 . и 20. веку била је права привилегија,коју су могле да носе само најхрабрије. За пут до успеха није било довољно да се школују и да им неко да ,,ветар у леђа", већ су морале да се непрекидно доказују. Због тога се о тадашњим великанкама и данас прича са великим поштовањем.

Slide 3:

Весна Чипчић Рођена је (23. марта 1954. године) у Београду,а одрасла је у Кикинди.Једна је од најзначајнијих глумица позоришне и филмске сцене.Много је волела Кикинду,па је чак једном приликом рекла ,,Кикинда је мој град и никад нећу отићи из њега.”

Slide 4:

Б иће упамћена као оснивачица првог модерног удружења жена код Срба:Начелница Велико Кикиндске Добротворне Задруге Српкиња 1873. Значајан је рад Нине Петровић на пољу „подизања народне индустрије“ када су „женске рукотворине“ постале цењени извозни производ а жене на селу добиле могућност запослења и зараде. Нина Ана Петровић

Slide 5:

Софија Ајваз Б иће запамћена као педагошкиња и једно време председница Велико Кикиндске Добротворне Задруге Српкиња.

Slide 6:

Даница Лотић Била је истакнута чланица и лидерка Велико Кикиндске Добротворне Задруге Српкиња. Биће запамћена као чланица певачког друштва ,,Гусле ”. Током I светског рата радила је као добровољна болничарка у Алексинцу и Врњачкој Бањи.

Slide 7:

Зорка Николас Ћошков Рођена у Кикинди.Била је оснивачица и председница кола српских сестара у Детроиту,Америци и Београду.

Slide 8:

1919 је као студенткиња права била активна у синдикату и уз Клару Фејеш и Јованку Даду Липованов једна је од организаторки великог радничког штрајка 1936. Била је и једна од оснивачица Културно уметничког друштва Сељачко коло (1938) где је било доста жена. Исте године жене Кикинде су свечано прославиле 8. март а о значају празника говориле су Слободанка Ациган, Дада Липованов и Клара Фејеш.Године 1941, пре капитулације Краљевине Југославије, Слободанка Ациган је морала да пређе у илегалу, а по директиви КПЈ отишла је у Србију где је стрељана у Крушевцу 1943. Слободанка Ациган-Средојев

Slide 9:

Ј една од највећих ктиторки Српске православне цркве. Подигла је манастир св. Тројице, поседовала је 300 јутара ораће земље и кућу у Кикинди у којој је данас Основна школа ,,Ђура Јакшић” Меланија Гајчић-Николић (Велика Кикинда, 1829-1912)

Slide 10:

Даринка Буља К њижевница и преводитељка.Започела је књижевни рад 1906. у листу Женски свет где су јој објављени први преводи, а прве приче су објављене у истом листу 1907.Једна је од ретких књижевница тога доба која пише о ,,малим срединама” и о начину живота који се већ тада мењао. Биће запамћена и као једна од уредница књиге Српкиња .Њен живот и рад,њен културни развитак и њена народна умјетност памте се и дан данас

Slide 11:

Први фудбалски стадион је у Кикинди изграђен 1922. Захваљујући поклону Магдалене Тинковић која је Великокикиндском спортском клубу Косово даровала комад земље између Стевачеве баре и Баранде. Магдалена Тинковић

Slide 12:

Вида Вулко Варађанин М узичарка и активисткиња женског покрета је као петнаестогодишњакиња концертирала на светосавским беседама и добротворним концертима. Зна се да је као пијанисткиња имала успешне концерте у Новом Саду, Панчеву, Сомбору, Великој Кикинди. Са групом музичарки и музичара у Новом Саду је основала 1924 . Године женско музичко удружење.

Slide 13:

Завршила je Конзерваторијум за музику и драмску уметност у Бечу. Највећи део уметничког рада остварила је у Народном позоришту у Београду. Улоге: Јулија (Ромео и Јулија), Гонерила и Регана (Краљ Лир), Јелена (Сан летње ноћи)... Милица Јелисавета Мица Бандић (Велика Кикинда, 1891 )

Slide 14:

Линка Белеслин Радила је као наставница у Грађанској школи, Гимназији и Основној школи ,,Јован Поповић “ . У периоду 1953- 1969. је била је директорка Школе ученика у привреди. једно време је била одборница Скупштине општине Кикинда. Одликована је Орденом рада трећег реда .

Slide 15:

Даница Бандић П о завршетку Учитељске школе у Сомбору радила је као учитељица у Кикинди. Биће запамћена као оснивачица Девојачког сокола (1921), Друштва за просвећивање жене, Занатске женске школе и редитељка Великокикиндске српске добровољне позоришне дружине.

Slide 16:

Даринка Мандић-Белодедић (Мокрин 1912-Кикинда 1993) Једно време била је директорка Гимназије у Кикинди. Биће запамћена и као оснивачица Центра за образовање радника друштвених делатности ,,Душан Васиљев“ и као председница Општинске конференције за друштвену активност жена . Била је чланица Покрајинског одбора Синдиката просветних радника.

Slide 17:

Анка Крстоношић (Нови Бечеј, 1919 – Кикинда, 2003 ) Радила је као професорка у гимназијама у Кикинди и Сомбору, а затим и као директорка Педагошке академије у Кикинди (1973-1977). Била је активна у струковним удружењима и организацијама: Просветно-педагошком заводу, Удружењу учитеља, наставника и професора и Републичком одбору синдиката радника друштвених делатности. Заслужна је за обнављање рада Певачког друштва ,,Гусле “ на чијем је челу била у периоду 1967-1973. Била је активна у раду Црвеног крста и Општинске конференције за друштвену активност жена.

Slide 18:

Радила:Маријана Боћан

authorStream Live Help