ΓΛΩΣΣΑ Ε΄ ΤΑΞΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ( ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Κάντε Click για να συνεχίσει 2 ο Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ Ε΄ ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013 Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

Ο ανεμόμυλος:

Ο ανεμόμυλος Ο ανεμόμυλος είναι αιολική μηχανή οριζόντιου άξονα περιστροφής. Χρησιμοποιήθηκε για την άλεση των δημητριακών και την άντληση νερού. Γνωστός απ' τα αρχαία χρόνια, διαδόθηκε σημαντικά στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο. Γύρω στο 700 π.Χ. στη Μεσοποταμία και την Κίνα άρχισαν να χτίζουν ανεμόμυλους κατακόρυφου άξονα περιστροφής. Αυτούς τους ανεμόμυλους έφεραν στην Ευρώπη καταρχήν οι Σταυροφόροι, μετά την Α΄ Σταυροφορία και αργότερα οι εξερευνητές της Κίνας. Γνώρισαν εξάπλωση στην Ιβηρική και τη Νότια Ευρώπη. Αργότερα, γύρω στο 1500, χρησιμοποιήθηκαν στην Ολλανδία σαν μέρος του αντιπλημμυρικού συστήματος της χώρας. Κυρίως χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση γεωργικών προϊόντων και την άντληση νερού.

PowerPoint Presentation:

Απείρανθος Νάξου

Ο ελληνικός ανεμόμυλος :

Ο ελληνικός ανεμόμυλος Ο πρώτος ανεμόμυλος σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα τον 1o μετά Χριστόν αιώνα. Ήταν οριζόντιου άξονα περιστροφής και είχε τέσσερα πτερύγια. Στην Ελλάδα η χρήση των ανεμόμυλων υπήρξε αρκετά εκτεταμένη, λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας. Αν και είχαν εμφανιστεί πολλούς αιώνες πριν, η χρήση τους καθιερώθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, γνωρίζοντας ακόμα μεγαλύτερη διάδοση κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και στην ενδοχώρα. Κατά κανόνα στεγάζονταν σε κυλινδρικά, πέτρινα, διώροφα κτίρια. Στον επάνω όροφο βρισκόταν ο άξονας και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και γινόταν η άλεση, ενώ στον κάτω όροφο γινόταν η αποθήκευση των σιτηρών. Τα πτερύγιά τους ήταν πάνινα, 5-15 μέτρα σε μήκος και πλάτος το 1/5 του μήκους τους. Ένας ανεμόμυλος μπορούσε να αλέσει 20-70 κιλά σιτηρών την ώρα, ανάλογα με την ένταση και τη φορά του ανέμου. Σήμερα οι περισσότεροι ανεμόμυλοι έχουν ερειπωθεί και διατηρούνται ελάχιστοι, κυρίως για τουριστικούς λόγους. Μια παραλλαγή ανεμόμυλου χρησιμοποιήθηκε στο οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη, για την άντληση νερού. Αυτοί ήταν σιδερένιες κατασκευές με πάνινα πτερύγια. Από τους 6.000 που υπολογίζεται ότι υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα λειτουργούν περίπου οι χίλιοι. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν τέσσερα πτερύγια.

Ο ανεμόμυλος του Ήρωνα. Σχηματική αναπαράσταση. :

Ο ανεμόμυλος του Ήρωνα. Σχηματική αναπαράσταση.

Τα είδη και η κατασκευή του ανεμόμυλου:

Τα είδη και η κατασκευή του ανεμόμυλου Στην Ελλάδα συναντώνται τέσσερις τύποι ανεμόμυλων. Ο πρώτος τύπος και ο δεύτερος προέρχονται απευθείας από τον υδραυλικό τροχό και χαρακτηρίζονται με την κοινή ονομασία ταράλης. Ο τρίτος τύπος, ο αξετροχάρης ή μονόπαντος, είναι σχεδιασμένος για μία μόνο κατεύθυνση του ανέμου. Ο τέταρτος τύπος λέγεται ξετροχάρης και γυρίζει πάντα κάθετα προς τη διεύθυνση του ανέμου. Το κτίσιμο ενός ανεμόμυλου απαιτούσε ειδικές γνώσεις και άριστες τεχνικές ικανότητες. Για να λειτουργήσει, ήταν απαραίτητη η μηχανουργική ακρίβεια , την οποία ρύθμιζε ο μυλομαραγκός βάζοντας όλη την ξυλουργική του τέχνη και εμπειρία. Το κτίσιμο ενός ανεμόμυλου απαιτούσε μεγάλο κόπο, δυσκολία και υπομονή. Μεγαλύτερη προσοχή απαιτούνταν στην κατασκευή του μηχανισμού, για τον οποίο έπρεπε να βρεθούν τα κατάλληλα ξύλα, ώστε να αντέχουν. Τα έκοβαν όταν άδειαζε το φεγγάρι για να μη σαρακιάζουν και τα άφηναν στη σκιά, κατάλληλα τακιασμένα, ώστε να στεγνώσουν χωρίς να σκεβρώσουν. Το χτίσιμό του, λοιπόν, δείχνει μια συνολική γνώση σε βάθος και μια ιεροτελεστία. Ένας ανεμόμυλος κόστιζε πολύ περισσότερο από ένα σπίτι. Η επιλογή της τοποθεσίας του ανεμόμυλου ήταν απ’ τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να λύσει ο μυλωνάς και ο τεχνίτης. Ο μύλος για το μυλωνά είναι το εργαστήριο του, το σπίτι του και πολλές φορές η ίδια του η ψυχή. Στα παλιά χρόνια ο μυλωνάς κατείχε μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνία του χωριού, όπως ιδιαίτερα σεβαστή ήταν και η λειτουργία του μύλου. Η παροιμία «αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας» γεννήθηκε ακριβώς στους μύλους, όπου τη σειρά προτεραιότητας την τηρούσαν με αυστηρότητα.

Μύκονος. Ανεμόμυλος του τύπου « πέτρινου μεσογειακού πυργόμυλου» σε ώρα λειτουργίας, με ανοιγμένα τα πανιά της φτερωτής.:

Μύκονος. Ανεμόμυλος του τύπου « πέτρινου μεσογειακού πυργόμυλου» σε ώρα λειτουργίας, με ανοιγμένα τα πανιά της φτερωτής.

Περιγραφή του ανεμόμυλου :

Περιγραφή του ανεμόμυλου Το κυρίως κτίσμα του μύλου είναι κυλινδρικό και η σκεπή του σαμαρωτή. Ο όγκος του κτίσματος ήταν απαραίτητος για τη σταθερότητα του μηχανισμού ,αφού ήταν εκτεθειμένος σε τόσο μεγάλης έντασης ανέμους. Μια μικρή πόρτα-η είσοδος του μύλου- οδηγεί σε μια μικρή σκάλα . Οι διαστάσεις του εσωτερικού χώρου είναι τέτοιες, ώστε ο μυλωνάς ούτε να στριμώχνεται αλλά ούτε και να μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Η μικρή σκάλα καταλήγει στο μηχανισμό του ανεμόμυλου που αποτελείται από ξύλινα μέρη και τις μεγάλες πέτρινες μυλόπετρες.  Οι μυλόπετρες (δυο στρογγυλές πέτρες) βρίσκονται στον πάνω χώρο (κάτω από τη σκεπή) και εκεί άλεθαν.

Πως λειτουργεί ο ανεμόμυλος :

Πως λειτουργεί ο ανεμόμυλος Χαρακτηριστικό του ανεμόμυλου είναι η φτερωτή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του άξονα. Είναι ένας μεγάλος κορμός δένδρου τοποθετημένος παράλληλα και αντίθετα με τη φορά του ανέμου. Η φτερωτή έχει αντένες που πάνω σ’ αυτές τυλίγονται τα πανιά, τα οποία με τη βοήθεια του ανέμου περιστρέφουν τον άξονα και ο άξονας με τη σειρά του τις δύο μυλόπετρες. Οι μυλόπετρες περιστρέφονται με τη βοήθεια της ρόδας, ενός ξύλινου οδοντικού τροχού δηλαδή, που εφάπτεται με την ανέμη. Η ταχύτητα της περιστροφής εξαρτάται απ’ την επιφάνεια των πανιών. Το φρενάρισμα γίνεται με τη βοήθεια ενός χοντρού σχοινιού του σοκαρόσχοινου, που είναι δεμένο στέρεα γύρω απ’ τον άξονα. Το σιτάρι (ή το κριθάρι κ.τ.λ.) τοποθετείται στην κοφινάδα, που είναι σαν ξύλινο χωνί, η οποία συνδέεται με τον «ταϊστή» , μια σέσουλα που οδηγεί το σιτάρι στις μυλόπετρες. Οι μυλόπετρες αλέθουν το σιτάρι και το αλεσμένο σιτάρι, το αλεύρι, συγκεντρώνεται σε τσουβάλια ή στην αλευροκασέλα.

PowerPoint Presentation:

Εσωτερικό ανεμόμυλου στην Κασσάνδρα

PowerPoint Presentation:

ανεμόμυλος στην Κασσάνδρα

PowerPoint Presentation:

Α νεμόμυλο ς της Ορμύλιας

PowerPoint Presentation:

Α νεμόμυλο ς της Ορμύλιας Εσωτερική σκάλα

PowerPoint Presentation:

Α νεμόμυλο ς της Ορμύλιας 2 ος όροφος – Η ρόδα

Η δουλειά του μυλωνά :

Η δουλειά του μυλωνά Σε κάθε ανεμόμυλο εργαζόταν μόνο ένας άνθρωπος, o μυλωνάς, ο ιδιοκτήτης του ανεμόμυλου . Αυτός ανέβαζε ένα ένα τα σακιά με το σιτάρι ή το κριθάρι από τα σκαλιά στο πάνω μέρος του ανεμόμυλου και τα έριχνε στην κοφινάδα, που ήταν σαν ξύλινο χωνί, η οποία συνδεόταν με τον «ταϊστή» , μια σέσουλα που οδηγούσε το σιτάρι στις μυλόπετρες. Εκεί οι μυλόπετρες άλεθαν το σιτάρι και το έκαναν αλεύρι. Όταν δε φυσούσε αέρας, οι μύλοι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Τις μέρες όμως που είχε δυνατό αέρα, δούλευαν πολλές ώρες, ακόμα και τη νύχτα. Βέβαια, όταν δεν είχαν σιτάρι ή κριθάρι ν' αλέσουν, έδεναν τα πανιά, για να μη γυρνάνε και σχιστούν. Ο μυλωνάς δεν πληρωνόταν με χρήματα, αλλά με αλεύρι, ανάλογα με τη ποσότητα που άλεθε. Αυτός με τη σειρά του το πουλούσε σε όσους κατοίκους δεν καλλιεργούσαν σιτάρι ή κριθάρι, δεν είχαν δηλαδή δικό τους αλεύρι.

PowerPoint Presentation:

Λέρος

Ανεμόμυλος: Ένα κοινωνικό κέντρο.:

Ανεμόμυλος: Ένα κοινωνικό κέντρο. Άντρες και γυναίκες περνούσαν πολλές ώρες στον ανεμόμυλο, ώσπου να ετοιμαστεί το αλεύρι τους. Έτσι, έγινε ο ανεμόμυλος ένα κοινωνικό κέντρο, όπου συζητούσαν τα προβλήματα και τα νέα του χωριού, αντάλλασαν αστεία και πειράγματα, έκαναν ακόμα και προξενιά. Στη σκιά του ανεμόμυλου μαζεύονταν οι κοπέλες το απόγευμα με τα εργόχειρά τους και οι νέοι τα βράδια οργάνωναν γλέντια. Ήταν όμως και το πιο αγαπημένο τους κτίσμα, αφού συνδεόταν με την επιβίωσή τους και την καθημερινότητά τους.

PowerPoint Presentation:

Αντίπαρος

Χάρτης των Κυκλάδων. – Με αστερίσκο οι θέσεις των μεγάλων συγκροτημάτων ανεμόμυλων.:

Χάρτης των Κυκλάδων. – Με αστερίσκο οι θέσεις των μεγάλων συγκροτημάτων ανεμόμυλων.

PowerPoint Presentation:

Μήλος

PowerPoint Presentation:

Μύκονος

Χαλκογραφία της Τήνου από τον Camocio (1571 – 1575) όπου διακρίνεται διπλή σειρά ανεμόμυλων κάτω από το Ξώμπουργο.:

Χαλκογραφία της Τήνου από τον Camocio (1571 – 1575) όπου διακρίνεται διπλή σειρά ανεμόμυλων κάτω από το Ξώμπουργο.

PowerPoint Presentation:

Σίκινος

Κατάλληλες θέσεις (μυλοτόπια) για την ανέγερση ανεμόμυλων: 1. Κορυφές λόφων 2. Πλαγιές λόφων 3. Λοφοσειρές (φρύδια) 4. Οροπέδια (υψώματα) 5. Χείλος γκρεμών 6. Σελάδια 7. Πεδιάδες 8. Παραλίες :

Κατάλληλες θέσεις (μυλοτόπια) για την ανέγερση ανεμόμυλων: 1. Κορυφές λόφων 2. Πλαγιές λόφων 3. Λοφοσειρές (φρύδια) 4. Οροπέδια (υψώματα) 5. Χείλος γκρεμών 6. Σελάδια 7. Πεδιάδες 8. Παραλίες

PowerPoint Presentation:

Μύκονος

Οι θέσεις των ανεμόμυλων σε σχέση με τους οικισμούς που εξυπηρετούσαν στα νησιά: 1. Έξω από τον οικισμό στα γύρω υψώματα. 2. Στην άκρη του οικισμού. 3. Μέσα στον οικισμό πάνω στο ύψωμα. :

Οι θέσεις των ανεμόμυλων σε σχέση με τους οικισμούς που εξυπηρετούσαν στα νησιά: 1. Έξω από τον οικισμό στα γύρω υψώματα. 2. Στην άκρη του οικισμού. 3. Μέσα στον οικισμό πάνω στο ύψωμα.

PowerPoint Presentation:

Σέριφος

Αμοργός. Μερικοί από του ανεμόμυλους του συγκροτήματος της Χώρας πάνω σε λοφοσειρά.:

Αμοργός. Μερικοί από του ανεμόμυλους του συγκροτήματος της Χώρας πάνω σε λοφοσειρά.

PowerPoint Presentation:

Αμοργός

Κρήτη. Συγκρότημα παταλόσχημων ( μονόπαντων) ανεμόμυλων στα Βρουχά Λασιθίου.:

Κρήτη. Συγκρότημα παταλόσχημων ( μονόπαντων) ανεμόμυλων στα Βρουχά Λασιθίου.

PowerPoint Presentation:

Άγιος Νικόλαος

PowerPoint Presentation:

Αμοργός

Πάρος. Ερειπωμένος ανεμόμυλος ανάμεσα στις Λεύκες και τον Πρόδρομο.:

Πάρος. Ερειπωμένος ανεμόμυλος ανάμεσα στις Λεύκες και τον Πρόδρομο.

PowerPoint Presentation:

Αμοργός

PowerPoint Presentation:

Πέραμα - Λέσβου

PowerPoint Presentation:

Πάτμος

PowerPoint Presentation:

Όλυμπος Καρπάθου

PowerPoint Presentation:

Λέρος

PowerPoint Presentation:

Ά νω Σ ύρος ,

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Μύκονος

PowerPoint Presentation:

Πάρος

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Ά νω Σ ύρος ,

PowerPoint Presentation:

Μύκονος

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη

PowerPoint Presentation:

Μύκονος

PowerPoint Presentation:

Οία - Σαντορίνη ΤΕΛΟΣ

authorStream Live Help