Васил Иванов Кунчев

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Апостоле, от теб се учим всички! Презентацията изготви: Гергана Евтимова, 6 “Б” клас СУ “Паисий Хилендарски”, гр. Хасково Тел. : 0888/810193 E-mail : didi_hs@abv.bg

Slide2:

Защо почитаме Васил Левски като национален герой? За да си отговорим на този въпрос нека проследим живота и делата му.

Васил Иванов Кунчев 1837-1873:

Васил Иванов Кунчев 1837-1873

Slide4:

Васил Иванов Кунчев е роден в гр. Карлово на 6 юли/18 юли 1837г. в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Slide5:

Васил има двама братя – Христо /ок. 1840 – 1870/ и Петър /ок. 1844 – 1881/ и две сестри -Яна /ок. 1835 – 1913/ и Мария /ок. 1847 – 1851/. Баща му е много добър гайтанджия, но се разболява. За прехраната на дома се грижат тримата сина. Васил е ученик, но в свободното си време е трябвало да учи и занаят- кафтанджийство. През 1851 г. умира баща му. Почива и най-малкото дете в семейството – Мария.

Slide6:

Грижите за Васил поема вуйчо му – йеромонах Василий Караиванов, тъй като майка му мечтаела да види сина си образован и просветен. В периода 1852-1854 г. Васил живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. Завършва едногодишен курс за подготовка за свещеници. На 24 ноември 1858 г. приема монашеството. Йеромонах Василий

:

“ На другия ден (т. е. на 24 ноември 1858 г.) –разказва йеромонах Кирил Рилски – всички роднини и приятели на Кунчевица и хаджи Василия, и няколко от карловските първенци, отидохме в Сопотския мъжки манастир, гдето се извърши и обряда на (замонашването). Аз бях приемния отец на "посвещаването му в служение на монашеството ". Тоя ден бе тържествен за хаджи Василия. Той похарчи около хиляда гроша за угощение на присъствуващите във време на обреда. От Васил Иванов той стана дякон (по-точно монах) Игнатий. Дякон Игнатий, моят духовен син, доколкото помня, бе тих, мирен, благонравен, чини ми се, че бе и страхлив. Нямаше нито един косъм на лицето, когато го задяконихме".

Slide8:

Но скоро дякон Игнатий осъзнава, че „ Не притежавам аз всичките качества да стана калугер ! “ . Затова захвърля расото и решава да посвети живота си на революционно дело. На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. “Неведнъж, докато юнаците се готвели за битка, Васил се отличавал сред тях със своята смелост и сила. Един ден се случило нещо невиждано. Около белградската крепост имало огромен ров. Всички се опитвали да го прескочат, но за съжаление безуспешно. Най-накрая, предводителят им Раковски погледнал към Васил и рекъл: “- Ами ти, Дяконе ? Вперил поглед в него и му кимнал да опита.” Като същински лъв той прелетял отгоре му и го прескочил. “-Дяконе, ти скачаш като някой лев. Това е левски скок! ”. Така Васил получава прозвището Левски.

Slide9:

„Аз съм посветил себе си на отечеството си да му служа до смърт и да работя по народната воля.“

Slide10:

През 1867 г. е избран от Раковски да вземе участие в четата на Панайот Хитов като знаменосец. Четничеството обаче разкрива пред Дякона своите недостатъци и в писмо до Панайот Хитов той изрича крилата си фраза: „Ако печеля, печеля за цял народ – ако губя, губя само мене си ”, чрез която разкрива намеренията си да поведе народа само след усилена предварителна подготовка за бунт. Васил Левски, брат му Христо Кунчев и Христо Иванов – Големия по време на Втора Българска легия, 1867 г. в Белград Цитат от писмо до Панайот Хитов, изпратено след като на 26 май 1870 година Левски минава Дунава, стъпва в България, за да завърши великото си дело.

Slide11:

През студената зима на 1868 г. Васил Левски живее в Букурещ в изоставена вятърна мелница заедно с Христо Ботев.

Slide12:

Левски осъзнава, че за да има успех национално-освободителната борба е необходимо революционната подготовка да се провежда в България. През 1868-1869 г. той обикаля из страната и основава революционни комитети. В края на 1870 г. гр. Ловеч е определен за център на Вътрешната революционна организация.

Slide13:

Организацията не е готова за преждевременно въстание. Левски тръгва към Влашко. Но по пътя се отбива през гр. Ловеч, за да прибере документи на комитета. Остава да пренощува в Къкринското ханче. На 27 декември 1873 г. е заловен от турската полиция. Къкринското ханче

Slide14:

Левски е изправен пред съд. Поема цялата вина върху себе си. Не издава никой от останалите революционери. Осъден е на смърт чрез обесване. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е.“ и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българският народ. Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: „Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Света София“, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах. ”

Slide15:

На 6/18 февруари 1873 г. в покрайнините на гр. София присъдата е изпълнена.

Slide16:

На 6 август 1878 г. веднага след Освобождението на България от османска власт е взето решението за изграждане на паметник, в близост до мястото, на което е било бесилото е направен паметник. Паметникът е завършен и официално открит с големи тържества на 22 октомври 1895 г.

Slide17:

В Националния военноисторически музей, гр. София се съхраняват косата на Васил Левски, кръстчето и револверът му. Част от косата му е в специална урна в параклиса към музея в гр. Карлово и в храм “Св. София” в гр. София.

Slide19:

Използвана литература: Ив . Унджиев , Васил Левски. Биография, София, 1993 Димитър Т. Страшимиров , Васил Левски – живот, дела, извори, т. І. Извори, София, 2014 Райчин Генов , Ивайло Кючуков, Разкажи ми за Левски, 2016 Музика: Исихия – “Господи возвах тебе”

authorStream Live Help