Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ιστορία ΣΤ΄ τάξης - Ενότητα Γ - Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830) - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Τρίτη Ενότητα : Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Τρίτη Ενότητα : Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο Κεφάλαιο 3 : Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τον Μάρτιο του 1821 ξεκίνησε η επανάσταση στην Πελοπόννησο. Οι λόγοι της επιλογής Οι Έλληνες υπερτερούν αριθμητικά. Μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατού βρίσκεται στην Ήπειρο όπου πολεμά τον Αλή Πασά. Έχει ορεινό έδαφος και θάλασσα γύρω γύρω. Η Φιλική Εταιρεία έχει εξαπλωθεί σε προκρίτους και κληρικούς του τόπου.

Παρουσίαση του PowerPoint:

 Το πασαλίκι του Μοριά

Παρουσίαση του PowerPoint:

Οι πρωτεργάτες Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ξεσηκώνει τους Έλληνες στη Μάνη . ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ: Διατρέχει την ύπαιθρο μεταφέροντας με ενθουσιασμό το μήνυμα της Επανάστασης.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά . Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας Γεννήθηκε το 1788 στη Μεσσηνία και σκοτώθηκε στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας εναντίον των Τούρκων. Αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 από τους πιο σπουδαίους . Ήταν κληρικός, αλλά πριν ακόμη αρχίσει η Επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Φιλική Εταιρεία

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η ανησυχία των Τούρκων Καλούν προληπτικά τους αρχιερείς και τους προεστούς στην Τριπολιτσά  (Τρίπολη). Όσοι πηγαίνουν φυλακίζονται. Οι υπόλοιποι πραγματοποιούν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας. Στη συνέχεια επιστρέφουν στις επαρχίες τους και στρατολογούν παλικάρια . Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός  ήταν Έλληνας ιεράρχης, μητροπολίτης Πατρών  και ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ υψώνει τη σημαία της Επανάστασης.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η μονή της Αγίας Λαύρας όπου , σύμφωνα με το θρύλο ,  ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης

Παρουσίαση του PowerPoint:

Οι πρώτες μάχες Χάρτης με τις περιοχές όπου εξαπλώθηκε πρώτα η Ελληνική Επανάσταση. Η Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821  στην Πελοπόννησο. Γίνονται επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα  (Αίγιο). 23 Μαρτίου παράδοση της Καλαμάτας στους Έλληνες. Αρχίζει η πολιορκία των κάστρων , όπου καταφεύγουν για να σωθούν οι  Οθωμανοί. Έλληνες συγκεντρωμένοι στην Πάτρα , υψώνουν τη σημαία της Ελευθερίας     και ψηφίζουν επαναστατική επιτροπή με ηγέτη τον μητροπολίτη Παλαιών    Πατρών Γερμανό. Τον επόμενο μήνα  (14 Απριλίου 1821) , σημαντική νίκη των Ελλήνων στη μάχη στο Λεβίδι της Αρκαδίας.

Παρουσίαση του PowerPoint:

23 Μαρτίου 1821: Απελευθερώνεται η Καλαμάτα  από τους επαναστάτες, με αρχηγούς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μανιάτες και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

25 Μαρτίου 1821: Τελετουργική έναρξη της επανάστασης.   Σύμφωνα με το θρύλο της Αγίας Λαύρας, η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η ορκωμοσία των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ Ή ΑΜΦΙΣΣΑΣ(10/04/1821). ΤΟ 1ο ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η μάχη στο Λεβίδι , όπου 60 Έλληνες αντιμετώπισαν 3.000 περίπου Τούρκους και τους νίκησαν.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ανδρέας Λόντος Αγωνιστής του 1821, πολιτικός και πρόκριτος της Boστίτσας . Σύμφωνα με την  "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών , η Βοστίτσα (Αίγιο), είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους , χωρίς ωστόσο να προηγηθεί μάχη . Γύρω στις 20 Μαρτίου 1821 ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε στην πόλη την πρώτη επαναστατική σημαία, κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση, αφού προηγουμένως, οι ελάχιστοι Τούρκοι της πόλης, είχαν φύγει.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Ανδρέας Λόντος εξολοθρεύει περί την Βοστίτσαν διά λοιμού 5 . 000 εχθρών. Πίνακας του Peter Von   Hess . Η επίσημη σημαία του Λόντου .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αναγνώστης Στριφτόμπολας Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από τα Καλάβρυτα. Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία . Το 1821 συγκρότησε επαναστατικό σώμα, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων (21-26 Μαρτίου 1821). Στη συνέχεια συμμετείχε με τα παλληκάρια του στην πολιορκία της Ακροκορίνθου, που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου κι έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Λεβίδι στις 14 Απριλίου 1821.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Με την εξάπλωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα συντονισμένο σχέδιο . Ο Κολοκοτρώνης αρχηγός Δεν αρκεί ο ηρωισμός των οπλαρχηγών που πολεμούν δίχως επαφή   μεταξύ τους . Την ηγεσία των ενόπλων αναλαμβάνει ο Κολοκοτρώνης Στόχος η κατάληψη της Τριπολιτσάς (διοικητικό - στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου)

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δημήτριος Υψηλάντης στην Πελοπόννησο Φτάνει εκεί , τον Ιούνιο του 1821 , για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης . Οι εξεγερμένοι Έλληνες με βοήθεια Επτανησίων εθελοντών παίρνουν τη Μονεμβασιά και το Νεόκαστρο (Πύλος). Η Επανάσταση σημειώνει τις πρώτες επιτυχίες. Ο Δημήτριος Υψηλάντης

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δημήτριος Υψηλάντης ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της  επανάστασης του 1821 , αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη . Με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδερφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στην Πελοπόννησο. Στις 20 Ιουνίου του 1821 ανέλαβε την αρχιστρατηγία των επαναστατών και προσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η παράδοση του Νεοκάστρου . Πολιορκία της Μονεμβασίας 15 Μαρτίου 1821 ως 23 Ιουλίου 1821

Παρουσίαση του PowerPoint:

Τέλη του 1820 Οι επαναστάτες οργανώνονται Μάρτιος 1821 Ιούνιος 1821 Η Επανάσταση ξεκινά Πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Τρίτη Ενότητα : Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 -1830) Κεφάλαιο 3 : Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

authorStream Live Help