Велика тројица, припремио Никола Миленковић

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

VELIKA TROJICA:

VELIKA TROJICA Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин F ranklin Delano Ruzvelt Vinston Čerčil

Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин :

Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин -sovjetski je političar i državnik.U doba njegove vladavine Sovjetski Savez se razvio iz zaostale poljoprivredne u industrijsku zemlju. Sovjetski Savez je pod njegovim rukovodstvom doneo odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom. Pored Ruzvelta i Čerčila imao je presudan uticaj na tok Drugog svrtskog rata.I posle ratno uređenje sveta.

Franklin Delano Ruzvelt:

F ranklin Delano Ruzvelt -(1882-1945)predsednik SAD, prvi put je izabran 1932. još tri puta je pobeđivao na izborima. Uveo je program izlaska iz ekonomske krize(Nju dil). Osmislio zakon o zajmu i najmu, od 1940-1941,koji su SAD snabdevale Britaniju oružijem. Bio ključni učesnik dogovora o posleratnoj Evropi na Jalti.

Vinston Čerčil:

Vinston Čerčil Vinston Čerčil ( 1874-1965 ) engleski državnik i ratni vođa,svoju karijeru započeo je 1900.Bio je ministar finansija Konzervativne stranke između 1924-1929.Godine 1940. osnovao je ratnu koalicionu vladu koju je vodio od 1940. do 1945. godine. Svojim govornim sposobnostima podizao je moral naroda. Izgubio je na prvim posle ratnim izborima 1945.Ponovo je izabran za premijera 1951-1955.

Glavne savezničke konferencije antifašističke koalicije koje su vodili VELIKA TROJICA :

G lavne savezničke konferencije antifašističke koalicije koje su vodili VELIKA TROJICA Teheranska konferencija Krimska konferencija na Jalti P ostdamska konferencija

Teheranska konferencija:

Teheranska konferencija  Teheranska konferencija je bio sastanak Staljina , Ruzvelta i V Čerčila od 28 . novembra do 1 . decembra 1943 . koji se održao u Teheranu , Iran . To je bila prva konferencija između tri svetske sile ( SSSR , SAD i Velika Britanija ) Najvažnije - konferencija je organizovana da se napravi konačna strategija za rat protiv nacističke Nemačke i njenih saveznika . Glavna tema je bila otvaranje drugog fronta u zapadnoj Evropi . U isto vreme , poseban protokol je obavezao ove tri zemlje da priznaju nezavisnost Irana . 

Glavne odluke Teheranske konferencije:

G lavne odluke Teheranske konferencije Donesen je sporazum koji izjavljuje da jugoslovenskim partizanima treba pružati pomoć u oružju i opremi i takođe vojnim operacijama . Usaglašeno je da bi bilo poželjno da Turska uđe u rat na strani Saveznika pre kraja godine . Ako se Turska nađe u ratu da je Sovjetski Savez podrži . Da se operacija Overlord pokrene tokom maja 1944, zajedno sa operacijom u južnoj Francuskoj . Usaglašeno je da vojni kabineti tri sile treba da budu u bliskoj vezi jedni sa drugima . Britanija i SAD su obećale Staljinu da će poslati trupe u zapadnu Evropu ; dogovoreno je da one stignu u proleće 1944. Na Staljinovo insistiranje , granice posleratne Poljske će biti određene duž reka Odre i Nise i Kursonove linije .

Krimska konferencija na Jalti:

Krimska konferencija na Jalti Konferencija na Jalti, je bio dogovor savezničkih vođa koji je trajao od 4 do 11 februara 1945. Tu je ugovoren plan za konačno razrešenje sa Hitlerovom nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Odluke krimske Konferencije na Jalti:

O dluke krimske Konferencije na Jalti Staljin je obećao Ruzveltu i Čerčilu da će oslobodjene zemlje dobiti provizorne vlade. Dogovorene su teritorijalne promene.Rusko-poljska granica je utvrdjena u korist SSSR-a(na takozvanoj Kerzonovoj liniji) Nemačku bi podelili na 4 velike okupacione zone.Njom bi upravljale savezničke sile,plaćala bi ratnu odštetu a novac od polovine bi išao Rusiji Trojica su odlučili da se osnuju UN, sa savetom bezbednosti Moskvi je vraćena mandžurijska oblast koju je izgubila u rusko- japanskom ratu 1905. Ruzvelt je tajnim sporazumoom Staljinu dao te teritorije jer mu je bila potrebna pomoć SSSR-a ,u okončanju rata sa Japanim

Postdamska konferencija:

Postdamska konferencija Potsdamska konferencija je bila konferencija u Potsdamu , u okupiranoj Nemačkoj . Učesnici su bili Sovjetski Savez , Velika Britanija i Sjedinjene Države . Tri države su predstavljali generalni sekretar CK KPSS Josif Staljin , premijeri Britanije Vinston Čerčil i kasnije Klement Atli i američki predsednik Hari S. Truman. Ona je održana od 17. jula do 2. avgusta 1945. Razgovarano je o stvaranju posleratnog poretka , suprotstavljanju efektima rata i mirovnim ugovorima

Odluke Postdamske konferencije:

Odluke Postdamske konferencije Osnivanje veća Ministara spoljnih poslova,(zadatak im je bio da izrade mirovne ugovore sa Italijom, Rumunijom, Mađarskom,i Finskom ) Uspostavljen je Nirnberški sud(proces) , i nekoliko sudova u kojima su osuđivani zločinci. Glavna tema bila je Nemačka. Stavljena je pod nadzor 4 velike sile. Rusija se nije slagala oko podele Nemačke i ratne odštete sa Britanijom i Amerikom, te je sporazum duže trajao. Do rešenja su došli da Rusija bude isključena iz zapadne Nemačke,ali da ostane na istočnoj Ta podela Nemačke bila je očita podela ,,Interesnih svera’’.

Hvala na pažnji!!!:

Hvala na pažnji!!! Nikola Milenković

authorStream Live Help